Thursday, October 29, 2009

DESET NAJBOLJŠIH RISANK VSEH ČASOV NA KOLIBRIJEV NAČIN

Ena izmed mojih najljubših vpisovalk v spletne dnevnike je ta mlada Kolibrijeva, znana tudi kot Pepermintova duhova voditeljica, ljubiteljica potonk, zgledno zloženih kupov dračja in avtorica seminarske naloge : "Stripi: duhovna razsežnost Modesty Blaise ali zakaj ima Kapetan Miki odgovor na vse"...ali pa nekaj čisto podobnega.
Poleg tega, da ima Kolibrijeva odličen okus (če ne poznate Kolibrija ali Peperminta, ga spoznajte! Presto! ) prezira fotke dojenčkov Anne Gedges (saj veste, to so tiste fotke dojenčkov, ki jih našemijo v žužke in hobotnice, potem jih pa položijo med zeljnate glave skupaj z zajčki in srnicami ...res blazno cortkano. Človeka prime, da bi se s svojim roza svinčnikom s kosmatim cofkom pošteno udaril po glavi. Parkrat.) S čimer nas je prepričala, da je v resnici blazn džazna.

Skratka:
Kolibrijeva je COOL!
Tako po desetih Imeldinih...šment, Matildinih...najljubših čevljih zdaj objavljamo Kolibrijinih deset najljubših:



R I S A N K!

Je že tako, da sem zelo nostalgično bitje in še vedno z največjim otroškim veseljem preskočim celo stopnišče, ko se mami iz dnevne zadere: "Katja, Palček Smuuuuk je na TV!" Zdaj, ko sem velika (khm, 23), me poleg čarobnosti zgodbe in učenosti pri risankah očara tudi ilustracija in različne oblike animacije. Narisane risanke, plastelinaste risanke, papirnate risanke, računalniško narisane risanke... Niso vse dobre, niso vse lepe, nekatere so še za otroške učke pretrapaste. Telebajske, Nodija in Mojstra Miho bi z zakonom prepovedala, imela pa bi domačo DVD zbirko naslednjih (in ne, ni jih le 10, ker sem že tako izpustila nekaj prvovrstnih):

1. Palček Smuk
Je priSmuknjen, je hecen, je preprost. Živi v hišici nad mini mlako in v tej mlaki se dogaja vse sorte reči.

2. Supermedo
Medo ni navaden medvedek. Je medo z napako v izdelavi, ki se po potrebi spremeni v Supermeda. Supermedo uči, da je vsakdo nekaj posebnega, da vsakdo nekaj posebnega zna, četudi se na prvi pogled morda zdi, da ni za nobeno rabo.

3. Mala kraljična
Ena redkih novodobnih risank, ki me je prepričala. Liki so smešni (mama kraljica z ruto in štrikano jopo pa to), slovenski posojevalci glasov izjemni. Mala kraljična je mala razvajenka, ampak je hkrati tako prisrčna z grabljicami namesto zob in samosvojo logiko. Love it!

4. Zobne miške
Čudovita risanka. Gizelca in Tine sta zobni miški, ki zobke menjata za majhna, a pomembna darilca. Pesmica, ki risanko spremlja, je tako lepa, mirna, in preverjeno deluje uspavalano.


5. Jajo in Pajo
In deda Bedenko, sosed Vratovinc in ostala druščina. Hecni liki s prav tako hecnimi, večkrat neumnimi zamislimi, ti zlezejo pod kožo. Deda, "upokojeni marinar" je sploh osebnost zase. Češke risanke so pač klasika.

6. Mali leteči medvedki
Ah, ti so bili pravi hit. Se spomnim, da sem si plišasto rdečo letečo medvedko kupila, ko smo kampirali v Belvederu kakšnih 15 let nazaj. Pa zvezki so se prodajali z motivi iz risanke, imeli smo album z nalepkami... Leteči medvedki so bili prava saga, njihov svet je bil nad vsem.

7. Šolenčki, Biskvitki, Grahki in Snorčki
Tele postavim kar pod isto številko. Vsaka skupinica posebej je sestavljala malo skrivno komuno z lastnimi pravili in samosvojimi zgodbicami.

8. Snežko Snežak
Ena najboljših slovenskih posojevalk glasov malim risanim junakom Violeta Tomič je naredila iz Snežkota Snežaka nekaj, zaradi česar smo to risanko tako radi gledali. Mia Žnidarič pa je iz uvodne pesmice naredila pravi hit. Ena najljubših sploh!

9. Bojan
Brez Bojana ne gre. Priznam, kot otrok te risanke nisem preveč marala, zdela se mi je enmau dolgočasna. Jo pa zato zdaj toliko bolj cenim. Bojan si nariše zvezdno nebo, rdeče jabolko, pisan šal, kar želi in potrebuje.Tudi mi si lahko kdaj iz nič ustvarimo lep večer, kraljevski zajtrk ali spečemo torto kar tako. Samo želeti si je treba in si reči, da se vse da!

10. Cofko Cof, Tabaluga in Želodko Superca
Še tri iz nekega drugega otroštva, otroštva mojih mlajših sester. Nagledala sem se jih še pa še. In te tri so mi res kul. Učijo o razliki med dobrim in zlim, med hudobijo in dobroto, da je treba pomagati in biti prijazen. Pesmice, ki jih spremljajo, so spet pravi biserčki.

40 comments:

PolonaP said...

Moja najljubša risanka je bila Pink panter. Pa verjetno Stripy.
Tista, ki jo damnes najbolj globoko preziram je Winx (in mojemu odnosu do Winx izdelka nič ne pomaga dejstvo, da znam, po sili razmer, vseh 42 delov na pamet)

Kar se pa tiče telebajskov, ki jih je mad nama, na zemljo poslal en res empatičen bog, bi rada povedala da imajo svojo poslanstvo namen in ciljno skupino.
Ciljna skupina so otroci med 8 in verjetno 28 mesecom starosti, ki ravno obvladajo besedi "pa, pa" in "dinke, dinke".
Vzvišeni namen Telebajskov pa je dati možnost izmučenim mladim materam, da se za pet minut izmuznejo krotenju mladiča in si umijejejo zobe ali morebiti! Celo! Luksuz! skočijo pod tuš.

Luna said...

ja risanke...joj kak dolgo si že nisem nobene pogledala! :) drugače pa kr privrejo spomini na otroštvo, ko to berem...vem da sta me cofko cof, pa tisti želodček spremljala ob nedeljskih jutrih v živžavu, snežko snežak ob zimskih večerih, bojan pa mislim da je bil kar vsakodnevno na sporedu! :D ah ja...

M said...

Ojej, sam ne mi telebajskov ... tud moji mulci jih niso smeli gledat, ker kar je preveč, je pač preveč ...

Jaz sem tud absolutno risankast tip, v kino jih še vedno hodim gledat z mulci (nazadnje V višave), ampak če ostanem pri tistih, ki so bile "moje cajte" dostopne na TVju: Pink panterja in Stripyja kopiram od gazdarice, prilepljena sem bla še na Barbapapo, še vedno sanjam o unem "hopla Janček, pa te mam", pa Sylvester s Tweetijem, Bugs Bunny, Woody Woodpecker, prof. Baltazar (ampak proti koncu intenzivnega gledanja mi je šel že mal na jetra), Lolek in Bolek sta mi tud začela presedat, aja, Gustav mi je bil tud všeč ...

Mateja said...

Mala kraljična je zakon. Naš kmalu-štiriletnik zaradi nje ne dovoli, da so kdo vtika v njegovo umivanje, oblačenje, obuvanje, ker on to dela SAM. Prej mu to ni prišlo na misel.
Zobne miške, ja!
Sicer pa imam raje daljše reči, pravljice, pa Hortona recimo.

Nataša said...

O, risanke!

A je to (vedno, ko se pri nas poljubna dva moška primerka v familiji spravita nekaj šraufat, se iz ust poljubnega ženskega primerka v familiji oglasi znana melodija...)

Krtek (jp, Čehi so asi!)

Pipi in Melkijad (jp, Jurij Souček je as! Pa še kot navdih ju uporabljam za moje prašičje zgodbe)

Road Runner & Wile E. Coyote ("pa kako je lahko nekdo tako butast!")

Tijuana Toads (ali po domače Pončo in Toro)

Smo pa pred kratkim ugotavljali, da je bila nekoč tudi ena risanka Sport Billy, od katere je v naši familiji ostal samo pojem "sport-bili-torba" - to je mamina torba, ki ji sploh ne zgleda, kaj vse skriva v sebi. Pa še ta zadnja sled bo počasi zbledela, zadnje čase ji namreč grozi, da se bo preimenovala v "Hermione's beaded bag..." Valjda.

M said...

Jaaa, na modrega dirkača sem pozabila in japansko bubo :)

"Sport Billy torbo" mam pa tud jaz pri nas doma (že odkar mam mularijo, saj drugače ne gre) - ampak risanka mi pa ni potegnila

Mateja said...

Kako sem pozabila na backa Jona?!

K said...

Oho, kolibri se (ne v slabem smislu!) pozna, da je mlajša ;)
Od starih - Tom&Jerry. Ampak samo stara serija. Tista z drsanjem po ledu v kuhinji na podlagi dunajskega valčka kadarkoli. Bugs Bunny in njegova Brunhilda. Nepozabno.
Od novih absolutno zmaga Bacek Jon.

Sicer imam pa raje risane filme. Na primer Fantasio.

K said...

Trnovo robidovje, pozabila sem na trnovo robidovje. Zelo všeč.

matilda said...

Neeee, jaz sem GVFL!!!:-O saj nobene od teh risank ne poznam (ne tako, da bi o njih lahko vrgla akademsko debato):-((( Hodim pa gledat risane filme v kino ... (od zmeraj in še vedno)in do nedavnega sem to počela z mojim 80 letnim fotrom (so me imeli pozno, ok!), odkar pa so tudi na kmetih namestili surround sistem tudi v kinodovrane na podželju, gospod v zelo finih letih slušno ne prensese take teže hrupa. Zato pa doma pogleda še vsak risani film (tudi vse ponovitve) in hvala bogu za Cartoon Network. Imam rada kužota "nesrečkota" pri Pink Panterju, vse kar naredijo pri Pixarju (ste videli kratki film Od kod prihajajo otroci) in nora sem na Kravo in piščanca in seveda moj najljubši je cucku Courage. Zvesti pes.

DjJuvan said...

Mene pa zanima, kakšno imate mnenje do vizualnih zadev z japonske. Pa ne mislim nasilnih in pornografskih risank. Ampak normalne zgodbe - podobne Spirited Away, Howl's moving castle, Chi's Sweet Home, Princess Mononoke, Mushishi, Shigofumi, Piano no Mori... in še mnoge druge.
LP

minivanilli said...

waaaa((; te risanke (razen princeseka mi ni znana) so mi zelo ljube((; še zdaj rada pogledam kako z mojim malimi sorodnički(;
spomnila sem se še na čebelico majo, na pikija, na banananjama, paaa na modrega dirkača...še jih je...zdej novodobne pa khm...rajši kak risani film ali animiran..

vedno sm prepevala od zobnih miš, pa od želodkoja in snežkoja te uvodne pesmice, pa še zdej se kdaj prikradejo((;
med vsemi se ne bi mogla odločit za eno, kr sm (bla) prov frik na risanke, hah....

slovon11 said...

Ja halo, kaj pa Hrabri Mišek? Pišuka, Poldi, njega ste pa kar pozabili! Protestiram!

Teta Bina said...

joj polonap...spomini na brezskrbno otroštvo in risanke. nora sem bila na biskvitke in snorčke.
In tudi pri nas je Baby tv, ki ima program za majhne otroke, izhod v sili, da lahko zjutraj v miru spijem kavo, malo surfam po spletu in se v miru zrihtam. Čeprav sem imela v nosečnosti plan, kako bomo gledali slikanice in brali pravljice in čimamnj gledali tv, bi brez tv-ja zjutraj res težko skočila pod tuš ;)

Anne Gedges :osladno grdo izkorišča nedolžno otroško lepoto.

PolonaP said...

1. Sport Bily- sem imela z njim strastno romanco, ko sem bila stara cca 7 let. KAKO SEM GA LAHKO POZABILA????

2.Japonske risanke...meni je japonski stil risanja za spoznanje preveč veliko ok, kar ne pomeni da mi Mononoke ni bila všeč. bila. Zelo. Ostalih nisem videla.
IN pravzaprav bi nam ti moral povedati, kaj je res carsko, a ne.
(By the way, všeč mi je tvoj blog.)

Je pa strašno dobro, da si se oglasil DjJuvan in daj se še oglasi.

PolonaP said...

1. Sport Bily- sem imela z njim strastno romanco, ko sem bila stara cca 7 let. KAKO SEM GA LAHKO POZABILA????

2.Japonske risanke...meni je japonski stil risanja za spoznanje preveč veliko ok, kar ne pomeni da mi Mononoke ni bila všeč. bila. Zelo. Ostalih nisem videla.
IN pravzaprav bi nam ti moral povedati, kaj je res carsko, a ne.
(By the way, všeč mi je tvoj blog.)

Je pa strašno dobro, da si se oglasil DjJuvan in daj se še oglasi.

PolonaP said...

Ker če gremo pa zdaj na risane filme:
1. Les triplettes de Belleville
2. Nightmare before christmas
3. Shrek
4. Peter Pan
5. Robin Hood

ne nujno po tem vrstnem redu

K said...

ihihi, zdej sem itak dobila še ful enih idej, samo potem bi lahko sestavila top50. (:

tomažek in svetilnik, pa račji dol, trnovo robidovje, punčka in njen avto s srčkom, mravljinček ferdi, maksipes fik, kuža jazbečar,...spomini, spomini.

moje mnenje o japonskih risanih sagah je sledeče: howl's moving castle, princeso mononoke, piano... sem gledala, samo ne vem, večinoma so mi pretežke, depresivne. tehnično gledano so marsikdaj presežki, zgodbe so zapletene in "globoke", niso ravno za vsakogar.

seveda sem jaka fenica sodobnih risanih filmov: finding nemo, coraline, meet robinsons... adorable!

matilda said...

Noh, zdaj sem se malce vrnila nazaj v čas, regresirala in "podoživela" popoldnevo pred TV (italijanska seveda, ker so popoldan vteli risanke in ČB ameriške filme) in moj najljubši je bil Gatto Silvestro ali po angleško (sem morala poguglat, ker nisem imela pojma kako se mu reče v originalu, pri nas pa ga niso vrteli)Sylvester the Cat. To je tisto revše, ki ga vedno nadmudri zoprni tožibabasti rumeni kanarinac. Ahh, mladosti...in pariška salama...

PolonaP said...

video sam cicumacu?

matilda said...

Jah, prav tisto pernato stvorenje z nasilno bakico. V italijanski sinhronizaciji je revež imel še "rahlo" govorno napakico. S mu ni šel:-(. Enaka čustva solidarnosti sem gojila do Willija Coyote. Ehhh, ptičja napast.

Karmen said...

Uauuu, kakšen izbor. Mnoge sem že skoraj pozabila. Pončo in Toro sta bila že omenjena?

No, kar se tiče pa risanih filmov, bi pa omenila Polarni vlak (The Polar Express), lani je bila na tv pred božičem. Super kombinacija klasične pravljice in filmske tehnologije. Zgodba: o dečku ki izgubi vero v božička... in gre seveda z vlakom na severni pol naravnost k božičku...

Se bom še kakšne spomnila..

Barbi said...

Definitivno s elahko poistovetim s Kolibri. Risani fan sem tja daleč in še nazaj. :)

Med združbe bi dodala še Smrkce, ker so pač superski modri možiceljni. Čebelica Maja? Pa omenila bi še Banananjam, kjer Erik poje banano in ...

Ah, risanke ... še zdaj včasih gledam Živ žav. Ampak selektivno. Samo tiste starejše.

Nihljaj said...

Super izbrane risanke - na Zobne miške bi skoraj pozabila ... je kje kak link do pesmice na začetku? :)

In Mali leteči medvedki haha ...

McCrafty /Klavdija said...

Slovon stojim s teboj v vrsti in prav tako protestiram za Hrabrega Miška :)

AllyRose said...

Kar se tiče risank so meni naj-naj:
Gustav, Pipi in Melkijad, Stripi, Pink panter, Bizgeci, pa še bi se našlo. Pri filmih pa sta moja naj-naj Shrek in Madagaskar.
Mukotrpno: ko me nečakinja prisili v ogled Barbi risanih filmov. Bi si najraje šipce z okvirjev zbila. Ampak za malo vse.

mojchka said...

Ja, japonskih ne smemo pozabit, naš šestletnik je sedaj obseden s Čudežnim potovanjem, devetletnici pa je najboljša risanka vseh časov Howls moving castle.
Seveda pa so super vse, katere ste našteli pred mano...
In tudi zame Telebajski so bili telebajski blagoslov, ko je imela hčerka kakšno leto; samo pri tej risanski sem se lahko izmuznila njenemu nadzoru, res! Sin pa jih ni nikoli maral. Zanimivo.

Če pa smo pri pesmih iz risank; kaj bi dala, da bi dobila posnetek slovenske uvodne pesmi iz Marcelino kruh in vino!!! Lepa, lepa, lepa je!

matilda said...

Če se malce oddaljimo od otroških risank in risanih filmov je krasen risani film za odrasle Persepolis katerega je Kolibri enkrat omenila. Ta mesec ga je Mladina tržila kot dodatek in sem se ga končno dočepala. Enkraten je ...malce sem hlipala in mnogo krohotala, predvsem pa vizuelno neznansko uživala.

DjJuvan said...

No, kar se tiče japonskih risank... zgoraj sem naštel tudi nekatere bolj sloveniji poznane naslove, drugače pa je tega še ogromno.
Najmlajšim in tudi mladim po srcu priporočam ogled Chi's Sweet home - ljubka risanka o mucku, ki se v urbanem mestu ponesreči loči od svoje družine. Ko je že čisto obupan, ga najde prijazna tričlanska družina s mlajšim sinom in mucka vzamejo domov. Človeška družina pa je mucku nekaj povsem novega, zato je povsem zabavno gledati njegove norčije.
To je drugače več stodelna serija, vsaka epizoda traja okol 5min. Nekaj epizod se da pogledat na http://webtv.si/ pod iskanjem "Chi's sweet home".
Enjoy

Za malce starejše in ljubitelje težkih dram, priporočam Shigofumi, o njem sem pisal tudi na blogu - http://juvan.sloanime.org/index.php/post/482/
Določene stranske zgodbe ti res privlečejo solze na oči, lotevajo se pa mnogih človeških notranjih težav...

Anonymous said...

Bacek Jon
Bacek Jon
Bacek Jon
Trnovo robidovje
Baltazar
Gustav
Krtek

Mančmelou said...

Ja, kaj pa medo Ušatko? Pa Mišek na Marsu? :)

matilda said...

Off topic: za vse, ki boste v naslednjih dveh mesecih brskali za darili po knjigarnah, prelistajte zelo lepo slikanico Snežna princeska, z ilustracijami Lise Evans (Založba Kres). Zgodbica je pač ena tistih...in živela srečno do konca svojih dni... ilustracije pa so prekrasne (knjiga, ki jo lahko tudi božamo). Vredna ogleda je tudi spletna stran ilustratorke www.firefluff.blogspot.com

PolonaP said...

Verjetno je najbolj prava beseda za to slikinaco fluffy? Ali kosmatkasto?

Luškan.
Thanks, Matilda.

matilda said...

Pravzaprav ni nič kosmatkastega v tej slikanici ampak bolj reliefnožametkastega:-)

Sara B. said...

glasujem za Malo kraljično. Sinhro je mega - a ni kuhar isti kot tisti zlobni šef v risanki Ratatouille (ki smo jo BTW videli vsaj 507krat). Od celovečercev je pri nas zakon tudi Čebelji film in Avtomobili ter pa Spoznajte Robinsonove.

Od krajših pa je tukaj še Franček, pa Slonček Benjamin, Nodi... in last but not least Gasilec Samo, ki je našega malčka tako navdušil, da hoče gasilski drog sredi svoje sobe (da bomo lahko zbežali, če bo slučajno ogenj)

M said...

Mmmmmm, zdej bom mal zlobnica, ampak kako lahko odrasle babnice (ja, v glavnem so babnice, desci so relativno dojeli catch objave) komentirajo katere risanke so jim všeč skozi oči njihovih otrok? Risanke so ti všeč, al ti pa niso - tukaj ne šteje živ-žav v nedeljo, kot orodje za dodatno kitico ...
Moji bi tud intravenozno dozo cartoon-network-a, če ne bi bila jaz tako coprniško zoprna ... pa tud v sanjah ne mislim napisat, da so MENI všeč primerki risank tam gor.
Stare dobre risanke in recimo Stan in Olia je blo treba pridobit na "gusarski" način, da so mulci odkrili pristno rezgetajoče se neumnosti, ki smo jih gledali včasih ... (oziroma kot pravi moj najmlajši - v starih časih; grrrrr) Mnja, če se že v muzikaličnih zadevah naši okusi v glavnem ujamejo, so generacije pri risankah kar jasno ločene in okus mojih otrok NI moj okus (kar se kratkih risank tiče).

PolonaP said...

Zapravljivka, jaz to z drogom čist štekam, ker sem še iz generacije, ki je v spanju zdrdrala
NIČ NAS NE SME PRESENETITI in se je miže postavila pod obok vrat

PolonaP said...

Ampak M, a ti ne veš, da je polovico teh komentarjev napisalo mladenk, ki še spoloh NISO mamice, ali pa takih mladičkastih mamic, ki sploh ne vedo, da smo mi risanke gledali še v ČB tehniki? (in preden vprašate, mladički zlati, tista televizija je bila tudi na elektriko. Ni je bilo treba na roke vrtet, da je kazala premične sličice)
Kar pomeni, da jim je vzišena umetnost s konca 70tih pač tuja in da verjetno RES uživajo, ko med čiščenjem/hranjenjem/čemerkoliže mladičkov...kukajo na leteče medvedeke

Anonymous said...

Mariolinno (al kako se pravilno piše)!
zakon.

ko se je smejal, se mu je vrtelo pol glave. mundo bizarro.

Anonymous said...

Nostalgiki, vabljeni na druženje na http://www.facebook.com/MojaNostalgija