Tuesday, October 13, 2009

MALA ANTOLOGIJA MATILDINIH OBUVAL NA PRELOMU TISOČLETJA

Na Frišnem vsake toliko prosimo eminentnega avtorja naj za nas popiše papirno polo ali dve:
Več o tokratnem literatu,Matildi, si lahko preberete v "Zbranih delih frišnih juter - od začetka do danes", glej komentarje, kritike in pripombe. V rubriki Avtor se predstavi, je o sebi zapisala:"Vila Genetika ji je v zibelko položila strast po krancljanju nožic in ni ji preostalo drugega, kot da družinsko prekletstvo stoično prenese, sprejme kot dar, sledi doktrini ter neguje zapuščino." Pozabila pa je povedati, da je ženska z največjo zbirko japank v zgodovini.

10 najboljših čeveljcev gospodične Matilde ali Mala Antologija Matildinih obuval na prelomu tisočletja.
Ne najlepši, ne najudobnejši in ne najljubši, čisto preprosto Nezamenljivi!




1.LBB aka male črne balerinke
Piše se tam okoli leta, ko so predstavili musical Hair (leto več ali manj v zgodovini ne pomeni nič) in Matildica si v dekadentnem mestu na drugi strani zaliva, čisto sama izbere lakaste čeveljce s paskom čez nart in izrezljano sponko. Perfektno so dopolnili drindlček in in razdeljak med zobmi. Žal so v raznih vojnah (najstniška, punk in 10 dnevna vojna) izginili z obličja zemlje, tako so se ohranili le v ustnem izročilu.
Zakaj najboljši? Ker je ugotovila, da obstaja še druga dimenzija lepote kot plastični mortadela rozasti prozorni sandali proti ježkom.

2.Turški copatki
Na čarobni preprogi Bratstva in Jedinstva so iz Sarajeva prileteli usnjeni, z zlatimi nitmi izvezeni natikački, s špičastim nosom, na koncu katerega je kraljeval roza cofek. Njihova notranjost je bila oblazinjena, svilena in mehka kot turški otoman. Tudi oni so izginili v prahu in nevihtah zadnjega stoletja prejšnjega tisočletja, vendar trajno zasadili v Matildino srce tisto hrepenenje po toplih, omamnih vinjetah rodovitnega polmeseca.
Zakaj najboljši? Ker so v Matildino cigansko dušico vžgali odtis arabeske. Za vse večne čase.

3.Prve štikle
Prva dvotedenska tlaka med težko zasluženimi počitnicami je omladinki omogočila nakup nevarnega orožja, ki se mu reče Stiletto Pumps ali po naše Štikle. Avtentična skajasta kačaklopotača rdeče barve se je pretihotapila iz megaluksuznega Koncept stora Borovo v blok na obrobju spalnega naselja. Prvi šolski dan je ponosna dečva v najhujših mukah, ki jih ne bi privoščili niti Desetnici, jedva prikrevsala do Učilne zidane. Čeveljci so sicer doživeli kar nekaj dekorativnih sprememb v namene raznih pustovanj (seksi bolničarka, seksi pankerica, seksi diva…) in končali v kontejnerju Rdečega križa.
Zakaj najboljši? Ker je Matilda ugotovila, da biti Ženska ni mačji kašelj in da je za nošnjo pet potreben vsakodnevni trening, vreden romunske gimnastičarke.

4.Kakasti škorenjci
Punk je umrl, živeli Pirati! Matildica je napotke Dame Wivienne vzela dobesedno
in na svoje zaobljene najstniške nožice natrpala škorenjce v barvi dojenčkovega
drekca z bronastimi kovicami, ki so nogice skrajšali še za dodatnih 10 cm. Ker je
zgodovina Veliko Kolo, jih danes nosi Miss Moss, vendar Matilda žal ni
izgledala, kot da je ravno prišla iz sladoledaste hiške na Nothing Hillu. Niti od
daleč. Mračno, mračno obdobje.
Zakaj najboljši? Zaradi življenskega nauka, da so pirati na mestni troli čisto
preprosto smešni!



5.Chanelke mame Đ.
Prvi zaresen fant, prva zaresna skoraj tašča. Tašča da te kap! (saj ste videli film z J. Fonda). Gospa je bila približno tako elegantna in tako prijazna;-). Snahi To Be je podarila original vintage kokr chanelke približno dve številki prekratke (hmmm, morda pa je hotela milo nakazati kakšna naj bi bila drobna nožica idealne neveste). Ženin je izparel skupaj z mamico, čeveljci so pa še dolgo služili v raznih gledaliških predstavah . Danes počivajo v garaži na častnem mestu ob fotrovih gojzerjih iz leta 1959.
Zakaj najboljši? Ker je Matilda ugotovila, da je mit o Pepelki velika natega.Gospod Manolo izdeluje tudi v velikosti 40.

6.KokrAfriški natikači
Matilda je združila delo za nedoločen čas, banka ji podari kartico in delavka si privošči drag nakup v propadajočem mestu čez zaliv, ko cca tretjino plače pusti na stekleni mizi majhe prodajalne z velikimi imeni. Cmok v grlu je nepojmljiv, saj bi s tem lahko nahranila tri otroke, brezposelnega moža, bolno mater in dve mački. Če bi jih imela. Še danes, desetletje po prelomnemu dogodku opravi ritual prvega poletnega dne: odgrne svilen papir, jih z občudovanjem poboža, utrdi vseh 130876 perlic in natakne na svoje skrivenčene nožice.
Zakaj najboljši? Ker jih še vedno nosi.

7.Pudrasti krokodilčki
Če bi Dolly Parton živela na dvoru Marie Antoniette bi prav gotovo nosila take
pastelne grdobice in migala z tazadnjo kot J.Lo.To so čeveljci, v katerih je
preživela eno mega zabavno poletje v ritmu muzike za ples (beri: migetanje z zadnjico,
ker bi drugače padla iz prvega nadstropja). Očitno je potrebno včasih
slediti napotkom Pike Nogavičke in se enostavno prepustiti Barbie nagonom.
Zakaj najboljši? Ker so jo strašno zabavali in so še danes varno negovana
skrivnost skrita pred sofisticiranimi očmi estetov.

8. Indijske šlapice
Boho chic ni zaobišel niti Matilde. Noro poplesavanje na Ibizi, srkanje šampanjca na Santoriniju, ljubljenje v Marakešu…vse te fantazije so ji pričarali indijski copatki ozaljšani s kristalnimi perlicami. Manj bolijo, če jih le gledaš, kajti stopalca (če niso ozka in nežna, kot pri pravi Maharadžini hčerki) malce bolijo, saj jih leva in desna ne zanimajoL.
Zakaj najboljši? Ker jih lahko z njimi okrasiš prostor.(Naslednjič pozorno poglejte na fotko v Elle Decor…tam nekje v kotu, zraven organzasto prekrite železne postelje, postavljene pred ogromna okna s pogledom na Indijski ocean, na zguljeni živobarvni svileni preprogi…jih boste prav zagotovo uzrli!)

9.Grški sandali
Matilda je zaljubljena v Grške otoke. Belo, modro, kamnito, vetrovno, dišeče. Košček usnjene zaplate z dolgim trakom je že kar naravni element 5000 letne zgodovine in te ponesejo prav povsod…po prašni kozji stezi, 111 stopnicah do cerkvice na vrhu skale, v globoke vinske kleti samostanov. Legenda pravi, da jih je Kirka imela v različnih barvah.
Zakaj najboljši? Ker so neuničljivi in pašejo na vse!




10. Sandalčki Bety Boo.
No pa smo prišli, do mokrih sanj vsake ljubiteljice nanizanke Sex and the City. Vrtoglave pete, nore barve, odbite kombinacije, svetleče noge do neba. Matildine Betke izpolnijo vse skrite želje in AbraDiorKadabraChanel…puhhhhh…Matilda Von Teese lahko osvoji Svet.
Zakaj najboljši? Ker (ko stojiš pred ogledalom) izgledaš Just Wonderfull!


Vendar pa….Tatam-tatam-tatammmm!…izven konkurence, za življenjsko delo, za pridonos udobja globalni skupnosti, ne glede na socialno-družbeno-ekonomski status posameznika ali skupine, ne ozirajoč se na raso, barvo ali frizuro ….Nobelovo nagrado za vse naštete dosežke prejmejo Gospodični sijamski dvojčici JinJ!

11 comments:

PolonaP said...

Najbolj hrepenim po tistih "afriških" natikačih, ki imajo trakce iz perlic.
Ali pa mogoče ta modrih z visoko peto.

ana said...

perfektno!!!

Ves čas me je zanimalo, zakaj Matilda. Od kje ta nick? Sedaj me pa še toliko bolj zanima, zakaj ne Imelda? :)

dragonfly said...

Haha, Imelda bi bil skoraj upravičen vzdevek.:) Ampak...niste še videle njenih torbic...!!!

Matilda saj veš,(kot bi rekla moja mladičkica)RTMF :-D

PolonaP said...

pravzaprav nismo še videle niti njenih škornjev!!!

matilda said...

Jah, Polona kokrafriški in Betke so tudi moji najljubši iz Nezamenljivih ali ima njih još (druga omara), tisti čisto preprosto najljubši, najlepši, najbolj nenošljivi...
Dragonfly pa bi znala kaj povedat o mojih torbicah. Definitivno.

Ana: paravzaprav pa se najverjetneje po filipinsko Matildi reče Imelda. Zveni že podobno.

Slejkoprej pa bo to itak pristalo na kakšnem bazarju ali garažni razprodaji...seveda, če bom razdedinila mojo nehčerko, ker mi ne bo prinašala Nutelle v starački dom;-)

alcessa said...

Matilda, ful zanimiva osebna zgodovina ...Polna štrikcev, perlic, višin in trakcev :-)

Polona, se boš tudi ti evermore sezula za nas?

matilda said...

Ana: Matilda je omage moji stari mami. Matilda, ponosna, razgledana (bolj kot ji je bilo dopuščeno) in napredna ženska, ki je bila mnoooogo pred svojim časom v napačnem času. Škoda, da sva preživeli skupaj le 10 let. Danes bi ji bilo mnogo lažje biti to, kar je bila.
Polona: Matilda NIMA škornjev, Matilda živi pod neavtohtonimi palmami, Matildi je od nekdaj vroče v e šape. Edini škorenjci, ki jih je imela so (že omenjeni) kakasti in še eni, ki bi bili še aktualni, če bi Matilda lahko navlekla nase kavbojke size 10 (ki jih skrbno hrani v trezorju raritet). Ampak govorimo o škorenjcih, kar pomeni - višina do gleženjčkov. Škornji (taki tapravi, sexy boots - No, No, No. Never.) Nisem škornjasta punca. Moji gležnji so perfektni.

PolonaP said...

Alcessa, bom: once upon a midnight dreary,
'couse if I ponder proud and weary...
while i'm looking beetwen closet doors,
only boots and nothing more!

Mateja said...

Hvala dobrim vilam, da so mi zakurili v stanovanju. Ker so mi od mraza otrpnili možgani, severni veter pa me ni tako navdihnil kot Vianne v Chocolat, ampak je pomešal še tistih nekaj sinaptičnih potkic v moji glavi, ki zmorejo povezati stvari skupaj. Tako sem prebirala in prebirala, blazno mi je bilo všeč žmohtno razpredanje o šolnih, pa risbe, ampak - Matilda?... japonke...? Sem na Frišnem?
Matilda,krasen pogled na tvoje neprecenljivo, nezamenljivo šuhovje! Tisto o štiklih in kakastih škorenjcih, pa indijskih natikačkih mi je hudo znano.

matilda said...

funchi, o japo/ankah je moje stalisce, da ne recem globoka vera, znano in fundamentalisticno.

PolonaP said...

Na Frišnem pripravljamo reševalni poseg (prišli bomo s helikopterji in vse požgali) in ko bomo Matildo rešili primeža japonske nevarnosti in znova uvedli red, mir in demokracijo na obali...bomo z njeno zbirko odleteli v Ljubljano, se zaprli v kopalnico in imeli modno revijo.
Zraven bomo jedli prestice