Tuesday, November 9, 2010

OBOŽUJEM, OBUŽUJEM

Včasih se mi zdi, da sem prebrala že vse dobre knjige.
Da se nikoli več ne bom tako zatrapala v knjigo, da bi zaradi nje na cesti ustavljala znance in naključne mimoidoče in jim razlagala o čudoviti knjigi, ki sem jo brala.

in potem, vsake toliko ...BUUUUUUUM

1.Ethel&Ernest Raymonda Briggsa

Topel, ljubeč in humoren opis življenja Ethele in Ernesta, staršev Raymonda Briggsa .
Zgodba se začne leta 1928, ko se Ethel, služabnica in Ernest, mlekar, spoznata . Zaljubita se, poročita. vzgojita sina, poročita sina, preživita Hitlerjev vzpon, drugo svetovno vojno, začetek televizije in telefona, pristanek na luni in prevratniška 60'leta. Potem se postarata in umreta.
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

Briggsova risba ni tiste vrste, da bi se mi od nje cedile sline, ampak zaradi topline njegovega pripovedovanja, sem na koncu knjige, jokala kot dež.

2. Tamara Drew, Possy Simmonds

Possyina risba je tiste vrste, da se mi sline cedijo do tal in se tam naberejo v nemarno lužico. Possyino pripovedovanje me je včeraj, ko sem knjigo odprla, pogoltnilo in do zadnje strani nisem šla ne spat, ne lulat, ne zobe oprat.

Moja najljubša knjiga letos. Obožujem, obožujem inteligentne in duhovite posodobitve mojih najljubših del.

Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

V svojih poznih dvajsetih sem obsedeno prebirala Jane Austen. Najraje sem imela Prevzetnost in Pristranost in oboževala, oboževala sem Bridget Jones kot moderno inkarnacijo Elizabeth Bennet. Helen Fielding, avtorico Bridget Jones še danes častim kot Veliko Gurujko Duhovitega Pisanja.

Thomasa Hardya rada berem vse svoje odraslo življenje. Po eni izmed njegovih junakinj sva z Bedancem poimenovala najino prvorojenko. Izmed njegovih knjig, mi je "Daleč od ponorelega sveta", najljubša (ampak ne, hčeri nisva dala ime Batsheba)

V tridesetih letih, bom, očitno, oboževala, oboževala tamaro drew kot moderno batshebo Everdene in v tem trenutku je Possy Simmonds MOJ HEROJ, ker "Tamara Drewe" ima vse in več, kar me je navduševalo v "Daleč od ponorelega sveta": tri snubce, nečimernost, neumne odločitve, spletke, koze med paritvijo, smrtno nevarne krave, chloe torbice, trop pisateljev, idilične pokrajine in srečen konec.

Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

In si grem, zdaj takoj, naročit še Gemmo Bovary, Possyino priredbo Gospe Bovary, ker tudi Flauberta obožujem.

PA ŠE TOLE

Ste brali kaj čudovitega v zadnjem času? na plan z besedo!

18 comments:

matilda said...

A lisitanje in cedenje sline tudi šteje (saj sem tudi brala ampak zdajle ni časa) obveščam, da je PREKRASNA kuharica Creol izšla tudi v kokrmehki izdaji in jo imajo pri MK (pod krinko Vale Novakovih na Wolfovi).

PolonaP said...

Matr, a ni bedno, da so šli valeNovakovi cugrund?

Nihljaj said...

Tamaro Drew čakam na filmskem platnu :)

Na polici me čaka Maus, strip.

V zadnjem času pa me je zares očaral samo Ian McEwan, Na obali Chesil. Preberi, Polona, ti bo všeč ;)

Kristina said...

Uf, uf, berem veliko in vsake toliko tudi mene zadane kaka knjiga, sem naredila seznam nepogrešljivih http://florinca-miniblogec.blogspot.com/2010/10/seznam-nepogresljivih.html

Od stripov pa mi je najljubši Calvin and Hobbs.

dragonfly said...

Iz knjižne bere zadnjih nekaj mesečkov bi izdvojila Guernseysko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov (Založba Sanje, 2010)
Za se nasmejat,še posebej, če imaš močno razvite sposobnosti za vizualizacijo;)

PolonaP said...

za krompirjevce sem slišala, da so strašno fini

Anonymous said...

Ja, Guernseyevsko društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov, definitivno eno boljših branj v zadnjem času. Tako, za srček ogret :)
Eka

alcessa said...

Lepo pozdravi hčerko Tess :-)

(Hardy je fajn, ja)

Jaz sem pa bralno odletela čisto nekam na rob sprejemljivega... Začelo se je z ogromnim lignjem, ki je glavni junak maritimnega trilerja... nadaljevalo se je z geo-trilerjem, kjer glavno vlogo igrajo mravlje s svojimi mravljišči na linijah vulkanske toplote... pa kriminalke iz časa 200 pred Isusom, v Kartagini... trenutno se skupaj z glavnim junakom razburjam zaradi človeškega fosila v oljnem skrilavcu iz terciarja, ker ima zapestno uro in plombe, fosil namreč.
In če mi je do sem še kdo dal šanso, da sem normalna, naj izdam še, da sem se po obupni Eleganci ježa odločila, da je čas za znanstveni šund.

Tako. Kot še rečeno, Frišna, pozdravi Tess.

matilda said...

Zdaj sem doma in pregledujem hribček knjig in gorsko verigo revij...naravnost in brez okolišanja povedano, po Zeldi sem prebrala natanko en velik Nada... ni bilo počivalnih počitnic /se trepljam/, prispevki priznanih fensi avtorjev v fensi revijah štejejo ?/pa lahko bi/, vreme je bilo tako lepo, da sem vikene raje prala, likala, in gledala horizont...mah, moj kupček čakajočih je zmeraj ob mojem pouštru /kot bi rekla zmajevka, rada nabiram in imam/: krompirjevi olupki /po žlahtnem nasvetu zmajevke/, koža iz bombaža, caramelo in od petka še pridi moj mili ariel /ponovno, po 70ih letih/

PolonaP said...

tale Caramelo se sliši top.

alcessa: :-)

PolonaP said...

Nihljajeva, Na obali Chesil ima ztolk lepo naslovnico, da sem jo dala na seznam.

Kaj je to "Pridil mili moj ariel?"
(strašno lep naslov)

PolonaP said...

a, BTW, Mausa sem brala.Te resne, močne stvari niso zame. Sem preobčutljiva (ali pa preplehka) Tamara mi je dosti bolj všeč.

matilda said...

Pridi, moj mili Ariel! je knjižica, ki me je prevzela v rosni mladosti in je tesno povezana z spominom na mojo staro mamo /kredenca v sorbet barvi, v njej knjige iz zbirke Sinji galeb, flaša arnike in male relikvije stare gospe/. Mladinska pripoved Mire Mihelič o odraščanju in hrepenenju /letnik 65/ Miheličeva je enkratna, vedno in za zmeraj. Posodim:)?

Pokraculja said...

3, ki so se me v zadnjem času najbolj dotaknile: Eleganca ježa, Guernseyjako društvo za književnost in pito iz krompirjevih olupkov, ter Tri skodelice čaja.

dragonfly said...

"zloglasnega" ježka;) se nisem upala omenjat, je pa vsekakor zame "tista" knjiga letošnjega leta...
Drugače pa mi prebrano kar hitro izhlapi iz glave (lahko pripišemo letom in prebrani kilometrini, da ne bo videti, da je vse zanič;)),v zadnjih letih sta mi "ostali" še Tek za zmajem in Tisoč veličastnih sonc Khaleda Hosseinija; ker vsake toliko preberem tudi kaj mladinskega (iz profi in osebnih razlogov)je za najstnice luškana nova trilogija ( jah, brez tega pač ne gre) Srh (Maggie Stiefwater)- niso vampirji in ne volkodlaki - on je nekaj časa človek, nekaj časa volk:D, ampak zelo lepo in tankočutno napisano, za otroke pa vam lahko priporočim Malo muco v knjižnici (sploh ilustracije so fantastične;))

PolonaP said...

SRH bom brala tzigurno!
(če mene prašate, ga ni boljšega od dobre mladinske knjige)

"Moj meč spet poje" -perfekcija letošnje pomladi z otroškega oddelka.

re:Mala Muca
Še zmeraj vse obiske najprej prisilim, da si ogledujejo knjigico, potem jim šele privoščim večerjo. Tistim ki so si kupili svoj izvod Male Muce in hranijo račun, da to tudi dokažejo, dpostrežem še posladek.

dragonfly said...

Drugi del Srha - Linger je že v angleškem jeziku (in je že v knjigarnah), prevod pa bo enkrat marca-aprila.
In logično je, da si morajo gostje večerjo in posladek zaslužit:D

manca said...

Samotnost praštevil - Paolo Giordano, Senca Vetra - Carlos Ruis Zafon (čeprav je naslovnica nekoliko temačna, je knjiga suuuper!:) in Brida - Paolo Coelho (pri tej knjigi pa je že naslovnica lepa:) , zelo priporočam:)

veliko užitkov ob branju;)