Monday, April 19, 2010

DARILO IMAM ZATE, KER SI BO TREBA POMAGATI S PODKUPNINO

Jutri, v torek, bo spet izšlo Delo in kot vsak torek, bo delu priložena revija Ona. Tisti, ki poleg resnejših publikacij (Lady, Jana, Gala, Eva, Hopla, Monde Diplomatique in Nova) radi prelistamo tudi kaj lahkotnejšega, vemo da Ona vsako leto objavi deset zgodb, ki se potegujejo za eno in edino prestižno lovoriko.
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


Jaz sicer globoko zaupam bralstvu Frišnega, ki je med koncem tedna jedlo biološko pridelane kalčke, meditiralo med blagimi grički naše lepe domovine in obiskovalo betežne sorodnike, da bo s svojim spočitim umom prebralo prvi stavek omenjenega gradiva in vzkliknilo: "Oh, nezmotljivo! Tale presežek diši po Frišni tipkovnici mojega najljubšega oznanjevalca moralnih vrednih! Ga pa pihne, tale Frišna! Lojze, hitro mi pogrej še en glažek čemaževega izvlečka, bomo proslavljali!"

IN POTEM bo budni bralec samoiniciativno glasoval za Frišnino zgodbo. IN širil glas o potrebi po glasovanju, med betežnimi sorodniki, sodelavci in ostalimi nabiralci čemaža.
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


Žal pa z žalostjo v srcu ugotavljam, da večina bralcev Frišnega čez konec tedna raje popiva v ZELENEM ZAJCU in se alkoholizira z absintom (ali z adekvatno fino pijačo v svojem najljubšem kotičku ) in potem takem ponedeljke dočaka utrujena in žalostno zmačkana .
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO
Za vse vas, ki me sicer hudo žalostite in vam želim, da spet najdete pravo pot v svojem srcu, bom naredila obnovo:

1. V TOREK, 20.aprila, izide revija ONA. V reviji bo deset humoresk.
2. Uganiti morate, katero humoresko je napisalo uredništvo Frišnega.
3. Naslov humoreske napišite pod rubriko "komentarji"- če se želite potegovati za Pandorino škatlico
4. Preko glasovnice priložene reviji ONA, glasujte za urednico- če se želite potegovati za naklonjenost urednice
5. Vašo frizerko, sošolce iz osnovne šole, mati in taščo in ljubeznivo tetko Evlalijo in sploh vse, za katere sumite, da so pismeni, povabite naj storijo tak isto (glasujejo za Frišno. Preko glasovnice v ONI) - če se želijo potegovati za vapo naklonjenost
6. Med pravilnimi ogovori bomo (ob objavi rezultatov v reviji ONA) izžrebali dobitnika PANDORE SKUŠNJAVKE
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


Vem, da boste brez primerne podkupnine raje snifali lepilo in jedli surovo testo za piškote, zatorej :
vsem ki boste pravilno glasovali - se pravi zame- , poleg vstopa v žreb za zelo kvalitetno skrinjico namenjeno shranjevanju diamantov in/ali luštreka,
obljubljam še moralno podporo pri volitvah v občinski svet IN se zavezujem, da nikoli, nikoli ne bom objavila vaših osnovnošolskih fotk na FB. (razen, če imam vašo fotko, na kateri ste oblečeni v pink gamaše, imate frizuro na strehco in si bašete pomfri v nos. To bom dala gor takoj, ko jo najdem)

50 comments:

Karmen said...

Frišna, kaj ti krade spanec, da objavljaš ob 05:59?

Zavezujem se, da bom jutri podaljšala sprehod skozi gozd, kjer bom nabrala zavidljivo količino čemaža, še do vaške trafike, kjer bom poleg resnejših publikacij kupila tudi Delo in po vseh zapisanih navodilih prebrala ONO, izpolnila priloženo glasovnico.... Sicer pa JA (!), a se lahko za Pandoro potegujem v naprej - nujno namreč rabim skrinjico za luštrek.

matilda said...

Frišna sploh ne spi več, temveč v tkz. spanju potekava, prevrača kozolce in dela špage ter seveda preskakuje gozdne ovire(bambije, palčke in zgrožene ježke) in vmes piše in riše...le čemu so investirali v kičen eid!? Ok, bom jutri Ono tudi prebrala vendar te svarim pred svečanim dogodkom ob proglasitvi zmagovalke. (in naj me strela oplazi, če ne vem o čemu si pisala;))

Karmen said...

Ker sem se za Pandoro javila predčasno (u pitanju je ipak luštrek) in da se za kazen ne boš zakopala v zaprašene arhive in morebiti kje slučajno izvrtala kakšno zaprašeno fotografijo s flamingo rdečimi prameni in zelenimi gamašami, sem dober glas o "Frišnem" razširila med moje frende (vsi sami dbest frendi) na FB.ju.

Anonymous said...

Bom prebrala, seveda! In tudi ugotovila, katera je tvoja. Seveda!
lp, Polona

Anonymous said...

Tudi jaz bom jutri prebirala Ono in širila glas po soseski. Če bom le ugotovila katera je tvoja...
Saša iz lunaspi

Mateja said...

Draga Frišna, samo ZATE (zavoljo skrinjice, skrinjice!, op.p.)bom jutri, namesto "K' TAGAJSNI JULČI", po kolenih božjeromala v kiosk po cajtung. Za žlahto pa že ves dan sestavljam razumljiva navodila 'Kako ravnati z jutrišnjo dragoceno Ono'.

matilda said...

Funchi, jaz se z navodili sploh ne bom ukvarjala (službene izkušnje kažejo, da so nato zmeraj potrebne še individualne govorilne ure za 15% tistih z spešl potrebami oz. nizko samopodobo in posledično nezaupanje v lastne umske sposobnosti) in bom enostavno v smislu skrbnice glasovala v njih imenu. Če...če...Frišna neha tolko garat in nam bolj pogosto kaj "speče" se ve dear bralke in oboževalke zavedate, da če mati zmagajo, obstaja velika možnost, da jo bomo lahko videvale le še na tv na nedeljski molitvi na SvežiTV, kot žirantko na FreshTalent in ob 17ih na Polona gosti talk šovu!!

PolonaP said...

To je vse zelo res. Čaka me veliko slave in nemarno bogastvo, osebni asistent in mlad maser.
Pozitivna točka mojega bodočega lifestyla: rabim dr. Phila. (ga ni tolk šova brez družinskega terapevta), kar pomeni da lahko pustiš službo in začneš vaditi kimanje s poslušanjem in poslušanje s kimanjem in kimanje medtem ko rečeš: "In kako ste se počutili ob tem?"

matilda said...

Kimanje ni dobro, ker kimaš, da kimaš, kimaš, še malo kimaš, kimneš in hopss, pa si na "drugi strani" greš v Obi in kupiš minimotorko in sic, krsc, sic..varovan apartma v idilični Idriji. V zvezi z alinejo personal assistant pa sem se pripravljena pogovarjat..nisi pa prva na listi...(prišepnem, pa ti, ker si mi draga, da mi je zelo pomemben % čokolade v tvojih mafinih in zastonj šlape pri hospodu đimiju čuju)

Teta Bina said...

jutri zjutraj grem po delo in takoj v akcijo!!!
pandora je goržes:)))

Karmen said...

Ah, češmin bo rasel tudi jutri, pa sem izpustila jutranje nabiranje z roso okrašenega in kar takoj zavila v trafiko, se ravnala po vseh navodilih, svoj glas posla s kar treh e-naslovov (več jih žal nimam), in izpolnila originalno glasovnico, ki sem jo previdno izrezala po perforaciji iz prologe.... sedaj pa vse to naročim še strini, in ostalim žlahtnicam....

Anonymous said...

Kaj naj rečem... Frišna zgodba, da bolj ne more bit! Čestitke!
LP, Polona

VIXI said...

Itak a ne. Ker misel na luštrek z diamanti je strašno nobel, precej bolj kot na luštrek alone.

Grem zdaj spet lepit letake, nagovarjat ljudi k glasovanju in razrezat Ono.

V resnici si ne morem predstavljati, kdo bi lahko kaj hecnega napisal bolje kot ti. Čisto resno. No, mogoče še Roald Dahl, ampak po moje on ne tekmuje v Oni.

Unknown said...

Lep začetek dneva, jedrt, predvsem nasmejan. Glasovnico že lepim na dopisnico.
LPL, t frišn sosed

urša said...

tudi jaz bi skrinjico,please- krasno ,krasno z eno besedo ekstravagantno !!! Čestitke! LP Urša

Mateja said...

Hudo dobo branje, Jedrt!

Eva said...

draga Frišna oz. Jedrt!
Pošiljamo glasovnice in držimo pesti za tvojo zgodbico.

Sanza said...

Pismo za ga. Jedrt,
zgodba čisto v tvojem stilu. Glasovnica izpolnjena. Pestke se držijo.

SpecialGlory said...

Pozdravljena!

Danes sem na fb-ju pri neki osebi zasledila klik na vas blog... Je bilo še zgodaj zjutraj, ko rabiš kaj lahkotnega da se počasi zbudiš ob dobri kavici.. Sem zacela brati in brati.. super stil pisanja!! veliko lustnih izkušenj hkrati pa zabave!! Kasneje sem kupila še Delo in prebrala vašo zgodbo... In g. JEDRT FRIŠNONOVŠKOVA, želim si le, da bi tudi jaz nekoč uspela razviti nek svoj slog pisanja, predvsem, da bi lahko skozi zgodbe izrazila sebe... Glas oddan, lep pozdrav!!

Anonymous said...

En dva tri, pa sem jo našla. Pismo uredništvu je bilo tipično Frišnonovškovo. Glasovnica gre pa jutri na pošto, upam, da bo dovolj kmalu. Lp, Urša

PolonaP said...

Thanks, sosedi in frendice.
Poseben aplavz pa za Special, da je kar pokomentirala in sploh zato, ker se oglašaš prvič.

še, še, Special. T'le radi klepetamo.

SpecialGlory said...

Super, sem vesela, da lahko klepetamo :) Vedno je lepo deliti misli, ideje z nekom.. ali pa poslušati nekoga tako kreativnega, kot si sama... Ravno zdaj v teh tihih večernih urah sem si vzela čas za branje še starejših objav.. Super res.. In vse tiste ilustracije.. Genialno!! Čestitke... Special Glory

Anonymous said...

In zmagovalka Onine zgodbe 2010 je Polona Pačnik. Punca je pač brezkompromisno izkoristila nove medije, ane?

PolonaP said...

eh, anonimni....če zame ne bodo glasovali prijatelji in znanci, zame ne bo glasoval nihče.
Sicer delam na tem, trdo, da bi moje pisanje samo od sebe, trkalo na srca preprostega človeka, ampak do takrat si moram pa pomagati.

Ker moji frendki ne želijo, da mi srce poči od sramote in žalosti, ko bodo razglasili rezultate:

1.prvouvrščena 2.342.798 glasov, od tega 344.888 iz zamejstva - z bodrilnimi komentarji src na katera je zgodba trkala

10. zadnja- PolonaP- 0 glasov -zraven bodo objavili ogorčeno pismo društva slovenskih slavistov na temo: Kam nese slovensko besedo

PolonaP said...

sicer je pa za punco znano, da je brezkompromisna že od rojstva

Saša said...

in na kakšnem čudovitem turkiznem ozadju se šopiri skušnjavka!
Takoj sem se pustila podkupit in šla iskat Delo.
http://pomarance.blogspot.com/

Anonymous said...

Glej, če odtipkaš v Googlov iskalnik "revija Ona deset zgodb", si že tretji zadetek ti. Dobro si ga poglej!

Pravila poznaš, zato se sklicevati na to, da bodo zate po pognanem glasovalnem stroju tukaj in na Facebooku glasovali samo prijatelji (!) in znanci (!), je lahko brezkompromisno, ni pa pošteno.

Od kod si pa slaviste potegnila?

Seveda pa je odločitev v rokah prirediteljev natečaja in ne nazadnje devetih sofinalistov.

matilda said...

Ohhh jezus presvetli, Kosu je zmanjkalo dela....

Anonymous said...

"DARILO IMAM ZATE, KER SI BO TREBA POMAGATI S PODKUPNINO", piše zgoraj.

Nelojalnost, korupcija, kupovanje glasov.

Prosim, bodite pri tekmovanju in glasovanju pošteni.

matilda said...

Hi, hi, Frišna uspelo ti je, Sekta deluje, še preden smo prepisali ledvice, otroke in rasne pse Tebi. Vsiiiiii, ojjjj, Vsiiii bomo glasovali le Zate in Zate, ker Pandoro Skrivnosti podajaš nam ti. Ajmen. (Moj glas velja dokler mojemu čipu ne preteče rok, op. Beri drobni tisk proizvajalca, Mattel inc.).

PolonaP said...

Joj, Anonimna, ti ga pa pihneš.

Jaz sem najprej mislila, da ti to resno, pa sem se že zasekirala.

METAMUNDUS said...

Frišna,
to je zločin, ki se kaznuje s sežigom na grmadi. Ta internet je hudič, ki ga je treba pregnati, saj nas vse nagovarja v en sam greh!!!

Anonymous said...

ok, a sem samo jaz neumna, ali sem pa napacno stvar kupila... Delo, priloga Ona? V vcerajsnji nicesar...zatorej...o kateri Oni govorimo? hvala za odgovor! in srecno, frisna!

PolonaP said...

Včeraj je bila v Delu poleg ONE še priloga k ONI-drobcen zvezčič imenovan Onina zgodba (jaz sem ga vrgla v smeti, ker sem bila prepričana, da je reklama)

...

ni panike.
Bojda bodo zgodbe objavljene na www.delo.si (čeprav jih za enkrat še ne najdem), pa bom objavila link, takoj ko bodo.

yemamaya said...

emmmmm kakšna korupcija. tfuj in tfej. ziher je Gospa Ministrica KK (in črna pega čez oči) tud tokole pokvarjena in je škrinjice obljubljala glasovalcem. in volilcem. in prijateljem. Kos, kje si? pa če se še kje kakšen Ščinkavec ali Šoja najde, le vkup le vkup uboga gmajna! pa aufbiks pa čreve na plot.

Ps.: a sem dovolj neodvisnosti izkazala? a zdej lahko že kandidiram za škrinjo?:D
Ps2.: Matilda, če bo Frišno odnesl v pisateljske vode al pa v preveč športne, lahko sekto še vedno ustanovive same in jo častive kot božanstvo, če že noče bit Guru za Japanke.

yemamaya said...

ps3.: men se zdi da je Jedrt ena moja sorodnica......:(

Unknown said...

Pozdravljena Jedrt Frišnonovškova...

Jaz se pa potegujem za tole prečudovito pandoro, da bi jo lahko podaril svoji dragi.. Danes sem skrbno izrezal glasovnico in oddal svoj glas... Lep pozdrav! In še naprej veliko humornih zgodb.. ;)

matilda said...

@Yami naslednje besedo so namenjene le tebi in so zato z nevidno pisavo spisane: se strinjam z vsem svojim telesom in tremi možganskimi končiči strinjam, da sva soustanoviteljci Sekte Svete Japonke sam Frišna je boljš da o tem dejstvu seznanjena ni, da ne bo prizadeta in nam nosove odrobi...kaj pa veš, zdej k je pri koritu in medjle pobira. Oooojaaa (pisava ni več nevidna) čisti dokaz svežine naše kraljice je, da je na gnoj zalučala pamflet z nemarno dečvo na platnici, le kaj želite več, Vi, ki dvomite in kamenje lučate...razgalite se...pokažite nam luč...povejte nam šifro pravo. Ajmen. Porkiš, mojo staro mamo partizansko mamko v grobeku centrifugira od mojega sakralnega besednjaka.+

Andreja said...

Popolnoma frišna zgodba :-)) in glas je oddan

VIXI said...

Ahahahahaha! Sem vedela, da bo brati komentarje zabavno, če izvzamem Matildo, ki nas ves čas s pisano besedo nežno crklja, je Anonimni zagotovo nova pridobitev.

Sram te bodi. Frišna je trud v tole vložila in bodmo iskreni, Frišna dobro piše. V dobi ko ljudje za "naj očka" pri elektronskih glasovanjih požarne zidove lomijo in proxije sesuvajo, tebe skrbi, da bi narod množično lepil glasovnice na dopisnice? Resno? Za eno Pandoro? Prosim te, ljudje riti ne dvignejo za volitve, za narodov blagor, pa misliš, da bi rit dvignili za eno Pandoro. We all wish. Dopisnica je tista papirnata zadeva, ki jo je treba na tarumeno leseno pošto nest, da se razumemo.

VIXI said...

Uf sem se razjezila, zdej grem pa na jogo, da se mal k sebi poberem.

Anonymous said...

Draga Frišnost!
Prvič v življenju sem kupila Delo, v torek zvečer po ne recesijskemu šopingu. In ker je bil včeraj tak lep sončen dan, je bil čas da obrežem moj bršljan. Včeraj v menzi ni blo gužve, pa še štrukeljci so zakon in ni bilo časa za branje. Danes pa dežuje in si nočem zmočiti čeveljcov in ker imamo prav zdaj referentke malico in lahko prebiramo časopise sem prebrla zogdbo gospe Jedert Frišnonovškove. Kakšno naključje, tudi ona ima bršljan.
Sedaj pa še kupon izpolnim, znamko poližem in pošljem, da zmaga najboljša.
Priznam, me bo mal fovšarija dajala, ko te bo mlad in močan maser skoz roke dajal, tam nekje na toplem v južnih krajih.
Lenka

vesna said...

Jaz sem si naročila včeraj Ono pri sodelavki in sem bila seveda razočarana, ker nisem vedela, da je bila še ena posebna priloga..nekako jo bom že dobila;)srečno!

Anonymous said...

Danes sem tudi jaz uspela dobiti prilogo od priloge. Ni kaj že debeloprsta Primičeva Julija v tvojih rosnih letih je nakazala tvojo pot uspeha. Pha ekonomija!
lpb

Teychi said...

Draga Frišna,

sicer že nekaj časa spremljam tvoj blog, ampak sem se tokrat prvič odločila bolj "aktivno" sodelovati (beri obljubljanje podkupnine res deluje). Ravnokar sem na spodnjem linku prebrala Pismo uredništvu. ČUDOVITO! Vem da se da tvoje pisanje uporabiti še kakšno veliko bolj primerno besedo, vendar se trenutno ne spomnim nobene, ki bi zaobjela celotno čudovitost prebranega (beri nisem ravno jutranji človek :-))
Skratka, glas za Jedrt oddan, zdaj pa samo še držim pesti za zmago.

http://tiskano.delo.si/services/documentviewer.php/NIOYMCy88HJ96DRjBoS3CyXZU6nzbXc7z65SLeNw8DxbsMXDw3XdSA

Ana said...

Prebrala zgodbo prej kot pa tale blog, ma vseeno kandidiram za zvesto oboževalko, če še ni prepozno. Le tako naprej, ta Frišna, to pomlad si pa res hiperaktivna, velik poklon!

Lp, Ana.

Anonymous said...

Danes sem v Oni prebrala, da so te diskvalificirali. Škoda, saj je bila tvoja zgodba (vsaj zame) ena izmed dveh najboljših, kar jih je bilo objavljenih. Za kar nekaj Oninih zgodb pa menim, da bi bilo bolje, da sploh ne bi bile uvrščene v izbor.
Uspešno ustvarjaj še naprej!
Urša

Karmen said...

Dejstvo da so te diskvalificirali je šokantno. Najprej sem bila toliko bolj šokirana, ker niso diskvalificirali zgodbe, ampak tebe - s polnim imenom in priimkom (???????, polno vprašajev).

Karmen said...

Lahko pa vse skupaj vzameš kot dobro reklamo za blog in fb. IZKORIST!

Anonymous said...

Ola!!!

Svetovno zgodbo si napisala, res sem uživala ob branju :)

Samo za informacijo... Prijavila te je drugouvrščena...

Lepo pisanje še naprej