Tuesday, November 24, 2009

ZDRAVLJENJE PREHLADA BREZ GIN TONIKA: INOVATIVEN NAČIN

Jaz znam pozdraviti prehlad.
.

Včasih se čudim, zakaj recepta nisem za odurne denarje prodala Bajerjevim-praškarjem, ker potem bi se zdajle nastavljala blagim sapicam WestMorlanda, namesto, da se tenstam v megleni vasici na robu Ljubljanske kotline... Vendar mi moje sočutno srce ne dopušča, da bi se okoriščala s človeškim trpljenjem. Sem omenila da sva z Žoržom Sorošom bratranca v sedmem kolenu po teti iz stričevi strani? Filantropijo ima po meni.
(za fotko hvala Westmorland Gazetti)


Popolna ozdravitev gripe v treh korakih (ki pa jih moramo ponavljati znova in znova):




1. prvi korak je srhljiv in samo za prave babe in kosmate moške, mimozice boste pokrepale že ob prebiranju:
V lekarni naj ti kupijo deset ta velik špric (mislim, da ena šprica stane cca 12 centov, kar pomeni, da je to v primerjavi z raznimi praški za lajšanje gripe p****n dim). Doma zmešaj toplo, ne mlačno, toplo vodo s ščepcem soli in potem... in ta del je res nagravžen,... to vodo brizgni v nos. Oba decilitra le nje ti morata skupaj s smrklji steči dol po grlu. Ponavljaj vsaj petkrat na dan. tri dni.
(saj niste v RESNICI pričakovali, da bom tole podkrepila s fotografijo, a ne?)



2. Zadovoljstvo z drugim korakom je odvisno od vaše naklonjenosti ingverju. Jaz imam ingver rada. Rada jem kandiran ingver. Slinim se ob ingverjevi marmeladi. Pečene svinjske zarebrnice z ingverjem smatram za perfekcijo. Še moj parfum diši po ingverju (Serge Luten: Five o'clock the au Gingembre).
Korenino ingverjevo olupi in nareži na koščke. Prelij z vodo. Zavri. Odstavi. Primešaj veliko medu in limoninega soka. Par litrov na dan, vsaj tri dni. Peče, ampak oživlja.


3. Vzemi v posteljo čarunalnik, paket knjig in neprebranih revij in ostani v postelji tri dni.
Flanelasta pižama pomaga, ni pa nujna.

Potem mi lahko iz hvaležnosti na uredništvo Frišnega pošlješ prgišče nerazrezanih diamantov.
(in ne se pozabit prijavit za Pandoro. Samo še par dni časa. Če ti je nerodno, si vedno lahko izmisliš alias, nikoli ne bom uganila, da se pod "Pikapolonica" skriva Arnold)

28 comments:

matilda said...

Hvala ti Ooo Velika mati vseh šamank na zemlji in pod njo! Za taprvo metodo se delam, da je nisem nikoli prebrala. PMS je čisto dovoljšno mučenje mojega telesa in duše (in samo poskušaj zašepetat da sem mimoza...med drugo vojno bi ti najverjetneje rekli Angel!). Ginger obožujem in sem minuli vikend preventive radi pojedla zajeten del Na glavo obrnjenega jabolčnega kolača z gingerjem (Cake Bible). Revije so itak nujno potrebni vitamini, verjetno ker prav v tem času lahko občudujemo kaj je potrebno pakirat za mini počitnice na Karibih...južno sadje, D vitamin... bi pa vseno dodala gin. Dezinfekcija, prešerna volja ter, v hujših primerih, rahla opitost lajšajo prehladno golazen.

Linx said...

Kako lepo je dan zaključiti z branjem sveže objave na Frišnem. :) No, tudi jaz se javim za Pandoro (saj mi je dovoljeno upati, kajne?:D). In v zameno bom seveda pisala povezavo do Frišnega na samolepilne listke kričečih barv in jih podtikala pod nos mimoidočim neznancem.

mp78 said...

razen tistega mučenja nosu, je pa tretma proti gripi prav simpatičen, tudi če nimaš gripe. Pozdravi se! M

PolonaP said...

Mija, thx, delam na tem.

Linx...pofočki se na link pod Pandoro, sicer ne padeš v žrebanje

Sicer pa jaz tudi mislim, da sem angel usmiljenja, ampak če bo šlo tako naprej, bom kmalu samo še angel. Z zadnjimi močmi: MATILDA JE MIMOZA!
Čeprav je res, da PMS opraviči vse.

M said...

Ah drek pasji, a tudi v vaše kraje je priromalo? Bohnadej, da greš do lekarne in parkiraš ... no ja, sej sama najbolje veš.
Pridno se muči s prvim delom, pa vztrajno pijuckaj drugega, tretji pa itak edini sede v takem stanju. Če bo hujše, pa dva štoflca u nos (pa upaj, da se ne najde kakšen paparaco).
Pozdravi se!!!!!

maša said...

ingverjev čaj je superkul. sakramensko peče in pomaga najboljnajbolj. in zelo paše v bučno juho.

maša said...

ingver namreč, ne čaj.

vesna said...

naravne metode imajo vedno prednost pred kemijo ;)
ingver imam pa jaz rada v naravnih sokovih iz juicerja..super je

Anonymous said...

Polona, frajerka, jaz bom pa povedala za tebe v upravnem odboru MoMe, gugenheima in kar je se takih, kamor me nonstop vabijo naj predsedujem in ves tisti naporni denar zbiram (najbolj naporno bo zdaj, do konca leta, z vsemi tistimi darili, pa tifani skatlice, in to, ne)
lp
Eka

K said...

A maš tudi kaj proti kašljanju?
Maham iz svoje postelje, a me vidiš?

Mateja said...

Uredništvu Frišnega želim hitro okrevanje. Hvala za krasne nasvete. Bojim se, da bo z njimi tako, kot je z vsemi nasveti, ki se mi zdijo krasni - ko me viroze, gripe in take reči spravijo v posteljo, ponavadi doma nimam nič od tistega, kar mi je svetovano. In potem zlivam vase tisto, kar je pri roki in čakam, da se me te male nadloge naveličajo.

Mateja said...

Zlivam vase tisto, kar je pri roki - se sliši kot preizkušen, tardicionalen način. Gin tonik.

Katja said...

Hvala za tole izčrpno poročilo, kako se doma lotimo teh nadležnih prehladov, viroz ipd...

Priznati pa moram, da za ingverjev čaj nisem vedela, da ima tako zdravilno moč. Se pa podpišem in popolnoma sočustvujem ob pogumu za izvedbo 1. koraka. Pa ne, da sem ga sama preizkusila ... temveč sem mlajšega sina zdravila s podobno metodo, ko je imel hude težave s sinusi. Ko so vse metode uradne medicine odpovedale sem mu kupila Lavonase (Preprost sistem z vrečko napolnjeno s fiziološko raztopino in plastično cevko, ki jo le prislonimo od nosnico), ki deluje na podoben princip. S fiziološko vodo očistiti vse nosne votline, tako da skozi cevko teče tekočina noter v eno nosnico, na drugi pa vse priteče ven (z vsemi dodatki ;)) ... Saj vem, da se sliši bljak...a sina sem zelo uspešno s tem pozdravila. Tako sedaj to metodo pridno uporabljamo ob prvih znakih prehlada ali zamašenega nosu.

S Pandorino skrinjico pa bi bila moja duša bolj pomirjena in bi laže prenašala to dolgočasno megleno vreme. ;-)Tista tortica na njej pa je fantastična! Pogled Frišne pa je carski!

Katja said...

Še željo po hitri ozdravitvi želim pristaviti, saj so prsti pri "Objavite komentar" bili prehitri ;)

Hitro, hitro naj vas ta nadloga zapusti
in topel sonček se v vaše srce naseli.

Ana said...

Še ena mimoza na bolniški (negripozni) glasuje za ingver v vseh različicah!

Najdeš ga tudi v Mandragore Annick Goutal.

Marna said...

Polona!
Hvala za te metode zdravljena. Jaz bom se lotila kar preventive in bom 1. korak preskočila. 2. korak pa pravkar izvajam in moram rečt, da je ta zvarek prav super! Všeč mi je okus in se mi zdi, da z vsakim požirkom pometa z bacili.
3. korak pa tudi paše preventivno. :)

Simona said...

Tudi iz Uprave za zdrave zadeve pošiljamo ukaze vsem neželenim virusom in bakterijam, ki napadajo uredništvo Frišnega naj se nemudoma prestrašijo in zbežijo :)

Za Pandoro se pa nismo prijavili, ker še upamo na bolj personalizirano varianto :). Upravičeno? :) Če ne bomo vložili prijavo, do roka seveda :)

PolonaP said...

Eka, upam, da to ne pomeni, da si jim razložila, da imam gore denarja in da novo odprto levo krilo poimenujejo po meni, ker bom zdaj zdaj nakazala še par miljončkov?

K, če si še v postelji, prosim preberi navodilo od Funchi. Jaz jo bom tudi ubogala. Bolje preprečiti, kot zdraviti!

Katja, moja otroka se morata dejstvu, da še nista gluha na obe išesi zahvaliti samo vestnemu in NEUSMILJENEMU spiranju nosov.


Marna, še enkrat opozarjam, da za preventivi glej Funchi: konec drugega komentarja

SIMONA, SLABA VEST MOJA...še zmeraj narejena do polovice, ampak ker si tako požrtvovalno NISI prijavila BOM res pohitela, da bova do Miklavža zamenjali.
Prosim, sočustvuj, ne zaničuj.

Simona said...

Polona, pomena besede zaničevanje sploh ne poznam, sočustvovanje pa bi lahko bilo moje drugo ime! In sedaj, ko se upanje spet naselilo v moje srce, se je po njem spet razprostrla tudi potrpežljivost :)

PolonaP said...

Simona, tole si zdaj predstavljaj, da je odgovor poln smeškotov.

PolonaP said...

Mislim, onih, ki se hvaležno nasmihajo, ne tistih ki se blazno krohotajo

Simona said...

Seveda! V živo imam sliko pred sabo, še nežen vetrič trepalnic jo spremlja :)

Spela said...

Dodajam še limono. In sicer limonin sok malo zagrej, v skodelico si pripravi scepec soli, dodaj toplo limono, pomesaj in kakšno žlico medu. Na dušek spij :)

Sicer ne morem reci, da je dobro, ampak pomaga. Sploh v začetnem stanju prehladov. 2x-3x na dan in prehlad mine v cca 3 dneh :)

K said...

Ker mi je padla vročina, sem potem, ko sem potitlala film, menjala rjuhe - in posteljo prepustila Slovonu.

PolonaP said...

Kitten, a veš zakaj so izumili antibiotike? Ja, da lahko žena z angino čaje kuha možu s prehladom.

Sočustvujem

K said...

Mja, no, ni glih tko. Jaz sem boljša, njega je pa ruknilo.

Anonymous said...

Polona, kaj bi govorila.Stari denar se itak med seboj pozna, od ur baleta, internatov, sotebi dražb in jagodnih piknikov, pa konjskih dirk, jadranje okrog kejp koda, otvoritev oranžerije pri versaju, itd.Da nas ne bi slučajno kdo po pomoti umeščal med novaje riš.Ne, ne, mi smo posebej, tisti s t.im. poglobljeno zavestjo...
Se nobel čuje, ne.
Hec.
lp
Eka

Anonymous said...

MOJ NASVET : SOK 3 LIMON ZJUTRAJ IN ZVEČER :)