Sunday, June 21, 2009

Polt bela kot sneg, usta rdeča kot kri in lasje črni kot ebenovina

Vedno me preseneti, kadar slišim kakšno izobraženo bitje, tako ki predano vzgaja mladičke,

ki je videlo že vse pomembnejše svetovne galerije od znotraj in večino svetovnih znamenitosti od zunaj,
ki razume razliko med hladno stisnjenim in extra deviškim olivnim oljem,
ki na pet metrov loči med pravo Vuitton torbico in Turškim fake-om,
skratka svetovljansko bitje katerega svetovni nazor ni omejen zgolj in samo z lokalnimi izvodi Lady, Obrazov in Mile,
kako razlaga svojim nežnim mladičkom;

da Volk Rdeče kapice ni v resnici pojedel, ampak da je bil siten, ker je imel trn v šapi in potem je prišel lovec , ki ni bil lovec, ampak veterinar in mu je izpulil trn in babica in Rdeča kapica sta veselo pomalicali tofu in zeleno in spili sok stisnjenih pšeničnih kalčkov in potem je šel volk v zavetišče za bolne živali...


HALO!!? .

Svete preproščine, pravljice niso tako na prvo žogo, kot življenjepis Urše Čepin!

Pravljice imajo zgodbo in pod zgodbo in pomene, ki jih odkrijemo kadar jih potrebujemo in jih razumemo, kadar smo za to dovolj zreli.

In kaj naj to pomeni, da ni Popolnih Zlobnežev in Brezmadežnih Junakinj? Odrasli včasih pozabimo, da razumevanje ambivalentnosti pride z zrelo in trdno osebnostjo. (Čeprav sama poznam kopico odraslih, ki svet razumejo na razvojni stopnji sedemletnikov),

Otročki si z vživljanjem v pravljice pridobijo moralne izkušnje in zato mora biti dobrota nagrajena IN zloba kaznovana. Zlobna mačeha MORA plesati v razbeljenih čevljih dokler mrtva ne pade na tla!

Disneyeve knjige pravljic izkoristite v dobre namene; na primer za star papir (glejte pa njegove risanke) in berite in pripovedujte otrokom stare ljudske pravljice. Recimo tiste, ki sta jih zapisala brata Grimm. Sneguljka je pravljica, ki pomaga mamam in odraščajočim hčerkam razumeti, da je "Kraljica" najprej Mama /Zlobna mačeha in da mora punčka najprej odrasti in čakati (spanje v stekleni krsti) preden se spusti v svet odraslih (sexa in poljubljanja s kraljevičem). Da prezgodnja nošnja simbolov ženskosti prinese težave (Sneguljkina skorajšnja smrt, ko je hotela "ljubek pas" in se zlajšati z zastrupljenim glavnikom ), da se mati odrasle hčere mora umakniti v ozadje hčerinega življenja (glej žalostni konec zlobne mačehe!), in da mlade punčke v zgodnji adolescenci tekmujemo z mamo za očetovo naklonjenost ("Sneguljka je tisočkrat lepša kot ti" se sliši kot klic punčke, ki probava mamine obleke pa vendarle se zaveda, da je mama še zmeraj Kraljica)... Polna je simbolike:

Kraljica se je "zbodla" in "kaplje krvi so padle na deviško beli sneg" in kmalu nato je dobila hčerkico. (rabi kdo prevod?)

Sneguljka in Zlobna mačeha jesta isto jabolko "Ti poješ rdečo polovico, jaz bom pa rumeno", ker sta jabolko istega drevesa (in kot pravi neka druga knjiga polna izvrstnih zgodb: "se greh prenaša po ženski strani " in ta greh je vezan na določeno jabolko. )

Uživajte v pravljicah.

Ps.
Takole PANDORO, bolj veliko, s pravljico, narišem za okli 180 eurov.
Pod pripisom:

Če menjam moje PANDORE še za kaj drugega kot evre?
Seveda. Menjam ta malo PANDORO tipa"princeska po želji" za knjigo Založbe Humanitas:

"RABA ČUDEŽNEGA-O pomenu pravljic" Bruno Bettelheim. V slovenščini ali angleščini.

11 comments:

K said...

rabe čudežnega sem podrobno preštudirala za maturitetno seminarsko pri sociologiji. pisala sem o ženskih/dekliških in moških/fantovskih likih v pravljicah in kako se kažejo tipične delitve na moške in ženske vloge in njih značilnosti. rezultati za zamislit.

se mi zdi, da ko si 1x dovolj odprl oči in uvidel vse (no, vsaj nekaj)podtone v vseh kulturnih in miselnih produktih, (p)ostaneš kritičen do vsega. zna precej zakomplicirati življenje, heh. in ja, tudi na prvi uč najbolj nedolžni teksti, kot so pravljice za otroke, postanejo sumljivi. imaš pa hvala bogu tudi na prvi uč popolnoma nedolžne tekste, ki se izkažejo za zelo prefrigano družbeno kritične in učijo tapravih naukov.

eh, to je pa študijska deformacija družboslovca.. :)

zelo vrhunska škrinca. občudujem modri lesk v laseh. in notranjost!

Simona said...

Joj polona, v kakšne skušnjave me spravljaš! Držim knjigo v roki, angleško in na pol prebrano in je ne spustim.... razen, če se ponuja pandora, kakršna koli že :)))
Tko bi se morda pogodila :)

Moram še napisat, da se popolnoma strinjam z vsem kar si napisala. Pravljice so veliko več kot se zdijo in greh je volku dati jesti tatu!

PolonaP said...

Simona, če je ne želiš TAKOJ zamenjat, lahko poveš kje si jo kupila? (ker po amazonu se je ne da naročit)

matilda said...

Porkamiseria Polona, pa kdo je ta reva, ki te je tako razkurila ?!?!?!

AllyRose said...

Lepa, prelepa škatlica. Imaš dobro domišljijo in pa sposobnost prenesti to na škatlico.

Simona said...

Polona prinesel mi jo je bivši iz Londona.Sem premišljevala in sem se odločila da zamenjam! Samo da pridem domov iz kolonije Se pravi enkrat med 1 in 13 julijem (ko me spet odnese), kul?

PolonaP said...

Fino Simona. Povej kakšno Princeso želiš. Moj email je Frisnonovojutro@siol.net

ko se vrneš, me še ne bo nazaj. ampak se bova že uskladili, a ne?

PolonaP said...

Hočem reči, da čez tri dni mrknem na morje za tri tedne in ko se vrnem bom poletje preživela malo tu, malo tam. Ampak malo boš pan tudi ti v Ljubljani, a ne?

matilda said...

Polona,jaz imam tudi obsežno knjižnico!!!! Morda izdaja Pikice in Tončka iz leta '37 ali pa Otok zakladov iz leta'20 ...Se šalim, nikoli se ne bi mogla ločiti od moje miniaturne starinarnice ... morda pa enkarat naročim Pandoro zanje;-). Tila grško-japonska sneguljčica pa je fantastična.

PolonaP said...

He, he, he... sem se že jaz tudi smejala, da ima Sneguljka (na fotki) čist grške lase in profil.

Lens distortion?

lili said...

ker bo simona tebi dala knjigo, sem si jo jaz kar naročila. :)
zlobna mačeha v meni ti sporoča, da pa jo lahko naročiš preko play. com, samo ne pošiljajo v slovenijo. :)