Sunday, June 7, 2009

Deset najboljših poletnih knjig vseh časov

Poletna knjiga ni čisto isto, kot knjiga za na morje...podobno, vendar ne povsem. Idealna poletna knjiga se dogaja v dolgem , vročem poletju, diši po lubenicah, prahu in pravkar pokošeni travi. Ima srce parajoče dele in humorne prebliske. Poletna knjiga je tista, za katero vem, da se bo lepo vključila v popoldne na terasi, da se bo fino počutila v viseči mreži in ne bo imela manjvrednostne krize, če jo bom za nekaj hipov odložila in se posvetila Vogueu.


Žanr "poletne knjige" se deli na Kriminalke in Tiste-druge-po-katerih-se-bolje-počutim. (alias feel good books). Danes pojemo slavo Tistim-drugim.





1. Divine Secrets Of The Ya-ya Sisterhood (Ne glejte filma. Film je obupen. Berite knjigo. Knjiga je odlična)
Ker v njej pijejo Bloody Mary z gorami tabaska. Ker se kopajo v jezeru. Ker razumejo, da vzgoja ne poteka skladno z napotili Jasperja Julla, ampak zavije tudi na stranpoti. Seveda pa tudi zato, ker jahajo slone.

2. Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe
Ker v tej knjigi pa res veliko jejo. Slastne sendviče z ocvrtimi zelenimi paradižniki, pa sendviče s pujskom iz žara, pa gore palačink, pa Mars čokoladke...Ker ima knjiga Mamo, ki razume, da se njena najstniška hči zaljubi v punco. Ker tudi film sploh ni bil slab.

3. She Flew the Coop
Hmmm? Očitno so moje najljubše knjige povezane s hrano? Ženske, ki s hrano izražajo ljubezen, pa pripadnost, pa sožalje, pa gore hrane za sedmine in na sedminah, pa večerje za sosede, pa praznična kosila, pa brhke blondinke brez prave vzgoje, ki bi rade dale nič in imele vse, pa črne služabnice in kako se življenje hitro postavi na glavo, pa če si rojen na zgornjem ali spodnjem delu mesta.

4. The Secret Life of Bees
Razčistimo najprej to s hrano. Razen koruznih ocvrtkov in palačink je ni prav dosti. Zato je pa kar lepljiva od medu. Poleg medu še sestre z imeni poletnih mesecev, zid žalovanja, črna Madona (čutim močno izraženo naklonjenost črnim Madonam) in ženske, ki nosijo klobuke in ženske, ki ščurke vabijo iz hiše s piškotki. Pa še v vaši lokalni knjižnici jo imajo prevedeno v bogati jezik naših mater.

5. Tom Sawyer ali še bolj srce parajoči : Huckleberry Finn

Ker jo lahko berete otrokom. Ker Tom razume, da je jabolko popolna hrana. Ker je Huckova zgodba, najbolj pretresljiva zgodba, takoj za Sirotico Jerico. Ker smo jo brale nazadnje v osnovni šoli in nam je zdaj, ko razumemo še podtone , še mnogo bolj všeč.

.




Prostora je ostalo še za pet odličnih priporočil in preden pobegnem na morje še tri tedne časa...torej, kaj naj še beremo?

14 comments:

slovon11 said...

Ekstra deviško.

Ker se v njej dobro je :), ker se dogaja v nam vsem tako znani zahodni sosedi, ker je scena tako poletna, da jo je prav treba brati poleti.

In ja, imajo jo v vsaki spodobno založeni knjižnici.

Mateja said...

Bo nekaj na tej hrani. Fino je bingljat v mreži in brat recimo Eat, pray, love od Elizabeth Gilbert. Ne bi šla z njo v ašram, ker me noben ne bi spravil ob 4h zjutraj molit, bi pa spotoma do Balija z veseljem zavila na tisto neapeljsko pico.

alcessa said...

"Visiting Professor" by Robert Littell.

Res ni ženska knjiga (sori), je pa za moje pojme tanka (pod 500 strani) in ljubko nenavadna, zato sem jo brala s prekinitvami, da bi dlje trajala... Vmes te ne spusti in moraš razmišljati o njej (med pucanjem solate in rezanjem pradajsa, na primer)...

Komaj čakam, da bom pozabila dovolj podrobnosti in jo lahko preberem še enkrat.

PolonaP said...

Mašinca alcessa, pa sem res nanizala eno za drugo same ženske knjige... Se zelo veselim. Jih dajem takoj na spisek .
Ekstra deviško!c
Kako sem knjigo s takim naslovom lahko spregledala?

Eat, pray , love me ni navdajala z zaupanjem, ampak če praviš, da je odlična, si jo bom sposodila

Kristina said...

Tudi jaz se podpišem pod ekstra deviško, sem pomislila nanjo prej, preden sem prebrala komentarje, pa eno v originalu francosko,je prevedena "Samo skupaj nič drugega". Seveda nadvse pa mi je poletna serija Alexandra McCall Smitha Ladies No 2 Detective Agency. V njej se tudi veliko je, pa sedi in razmišlja,pa vroče je ker se dogaja v Afriki, pa 10 jih je že in ena je boljša od druge.

Moni said...

Čudovite knjige si izbrala! Lp, moni

Monika said...

Jaz pa predlagam Kot voda za čokolado, obstaja tudi film, ki je tudi odličen, ampak knjiga ... knjiga je ahhhhh ... hrana, prepovedana ljubezen, vročina.

PolonaP said...

Seveda! Kako sem lahko pozabila na Golobe s čokolado!

K said...

Glde na to, da me je dragi prehitel pri mojem prevodu: Chocolat; Čeprav ni zmeraj kaviar

Petrula said...

Še ena o hrani, ki se bere kot napeta kriminalka ...
Anthony Bourdain KUHINJA: STROGO ZAUPNO. Priporočam.

AllyRose said...

Še jaz bi dodala Okus po ljubezni(žepnica).
Ni sicer nova zadeva, ampak je notri ogromno italjanskega kuhanja in ljubezni. Lahkotno branje, za na plažo.

Strinjam se s Kristino, da ima Alexander McCall Smith zanimiv, preprost način pisanja, ki te res postavi v Afriko.

Priporočam pa še: Senca vetra (Zafon). Malce obsežnejša, ampak te pisatelj s svojim slogom pisanja kar vsrka vase. Zgodba se dogaja v Šaniji po drugi svetovni vojni in je mešanica kriminalke in ljubezenske drame.

matilda said...

Katerih se spomnem tako na hitro:
- Afrodita (hrane se kar cedi, da ne govorim, da knjiga diši)
- Ženski kupe (ena najljubših knjig v mojem dooolgem življenju)
- Prebiranje Lolite v Teheranu (enkratna)
- Afganistan, tja kamor se bog pride le zjokat (tema verjetno v povprečju ni ravno "lahkotna" ampak napisano je fantastično)pride bog zjokat,
- Zeleni ocvrti paradižniki (ki jih je Polonca že omenila)
- Hiša duhov (večkrat v življenju)
- Najbolj modre oči (posebna)

evo, to je tako "ta trenutek"...ko bom pa začela mislit, moreda pride še kaj.

Ena od tistih, ki me čakajo: Jakubinska palača (egipčani pišejo takooolepo).

matilda said...

Kukki Gallman (katerakoli knjiga) za tiste, ki imajo radi Afriko...ležiš v Savudriji in pred teboj savana:-)

matilda said...

Za "afrikanke" je zanimiva knjiga Infidel ali po naše Odpadnica (brezvezen prevod naslova). Zanimiv pogled v moderno Afriko, kjer obstaja še kaj drugega od safarijev...