Thursday, April 2, 2009

Precej dolgočasen recept za piškote
(prosto po Nigelli Lawson. "How to be domestic goddes")



Včasih želim jesti dobre piškote polne slanih kikirikijev in grenke čokolade.

Včasih želim jesti rahle makaroone polnjene s še rahlejšo peno.

Včasih rabim piškote polnjene z limonino kremo.

Včasih pa rabim piškote, ki držijo obliko. Da jih lahko, na primer, izrežem v obliki hišic in obesim na novoletno jelko.

.

Da jih lahko izrežem v obliki ovac in se potem igram "The lion and the lamb". ( Jagnje vpije na pomoč in beži okoli skodelice s čajem. V paniki se spotakne, prekucne čez rob skodelice in se namoči v grenkem, črnem čaju. Vsega pretresenega, mehkega in nemočnega, ga lev v enem ugrizu požre.) Krasna igra. Lahko se jo igram z vso drobovino, ki je bila v sorodstvu z Jagnjem.175g masla.
140g sladkorja.

2 jajci.

400 g ostre moke

1mž pecilnega praška

1mž soli

sveže nariban muškaten orešček

limona

sladkor v prahu cca. 500g

barvni kakci, srebrne kroglice, jedilna barva , žele bonboni, mini smartisi in ostala užitna dekoracija


Vzamem maslo iz hladilnika, ga narežem na kocke in pustim da se zmehča. Prižgem pečico na 180stopinj. Se uprem skušnjavi, da bi maslo vtaknila v pečico. (Se stopi. Ni dobro)


Zmešam maslo in sladkor. V navodilih piše, da bo maslo postalo penasto, ampak te perfekcije še nisem dosegla. V nepenasto maslo ubijem jajci in spet mešam. V manjšo skledo stehtam vse suhe ingridiente in nikoli ne uporabljam presejalca. Potem stresem suhe na mokre stvari, parkrat obrnem z leseno kuhalnico in če je še res zelo, zelo lepljivo dam zraven še malo moke. Sicer pa razdelim maso na dva dela in iz delov naredim dve debeli pleskavici. Vsako pleskavico posebej zavijem v alufolijo in za dobro uro fliknem v hladilnik.


Vzamem ven, malo povaljam po pomokanem pultu, pojem za par piškotov surove mase, odtisnem, zložim na namaščen pladenj, pečem cca 5minut in stalno gledam v pečico (čista pečica pomaga), pojem zlomljene in zažgane piškote, pohladim ostale piškote.


Zmešam sladkor v prahu z žličko limoninega soka in potem dodajam kapljico po kapljico soka, dokler masa ne postane ravno prav tekoča. No, ne ravno tekoča. Dokler masa ni več trda. Vzamem vrečko za zmrzovanje, ne preveliko, in jo napolnim s sladkorno maso. Odgriznem stran drobcen vogalček in previdno in počasi in za ceno bolečin v hrbtu, ure in ure rišem po piškotih.

20 comments:

Vanja said...

Hvala hvala hvala! Zajčki in putke ti bodo hvaležni!! :)

moi said...

O, še recept! Superca.

A ni fino tunkat keksov? No, jaz jih v belo kavo, kot o-ma-ma ;)
In zdaj me že mala2 kopirata in si seveda umivata prste v moji kavi.

moi

Neža said...

Kako ti je uspelo tako do potankosti opisati mojo peko piškotov ;) No ja, jaz namesto limoninega soka uporabim pomarančni triple sec. Njamsi ... je fajn če 'ponesreči' kaj preveč sladkorne mase naredim, ha ha.

PolonaP said...

Neža,kako da do danes še nisem pomislila, da bi lahko namesto limone uporabila alko. grrr

naslednjo rundo bom delala z limoncelom.

ojej. in nujno moram probati piškote z brinovimi jagodami in ginom v sladkorji. jih bom tunkala v tonic.

Odprla si MORJE idej!

Hali said...

Mhmhm do sem so pridišali. Hvala za recept, ga shranim do naslednje peke :-)Aja pa še zajce pa kure moram kupiti, modelčke se ve...

matilda said...

Ah, lepo milo satansko jagnje;-)
Polona, ko smo že pri verskih zadevah, ko sem zanazaj prebrala (in se skoraj zadušila in polulala, no tukaj skoraj , skoraj ne pride v poštev...)tvoj dnevnik (ko da je že 100 let nazaj) me je zanimalo ali je kakšna (mičkena, mičkena) možnost, da se kje upleni tisto prekrasno črno madono sa belim detecem (s tvoje novoletne jelke). Saj veš, jaz sem z juga....

PolonaP said...

draga moja prijateljica Z Juga,

Črna madona in njeno belo dete sta se bila zavila v svetleč papir, ovila s široko mašnjo in se podarila, kot božično darilce, moji ljubi MO.

Imam pa dobre namenene zrisati kroj in načrt in ga objaviti v pdf obliki, MESECE pred božičem, tako da si jo boš lahko sama izvezla in pošila s kraguljčki. In obesila na smrečico.

matilda said...

Ajde! Hvalaaa.

Vanja said...

Polona in Matilda, me prav zanima o kakšni madoni govorita?!
Mji piškoti so bili polomija. Ker sem doma - bolna in zategadelj ne morem pomoliti nosu iz hiše - sem za piškote vzela namesto ostre kar namensko moko, namesto masla pa margarino. Prva runda so bili super lepi, skratka nič jim ni manjkalo. Ampak naslednja in vse ostale runde pa porazno. Skrivenčeni in z vzorcem strij. Živa groza! Sem jih nameravala podariti, pa kaže da bo treba vse doma pojesti. Vsaj dobri so, to pa!

Vanja said...

Aja, še eno vprašanje imam: kako dolgo se suši tisti sladkorni preliv? Zdaj grem naredit še eno rundo polnozrnatih - sem trmasta in se ne dam kar tako!! :)

PolonaP said...

Matilda me, zelo subtilno, nagovarja naj še njej zašijem eno tako Filčico, kot sem jih šivala lani decembra. (slej ko prej bom klecnila, ker sem dobra duša in ker mi je nekako prirasla k srcu)

preliv: do večera bo suh.

ostale težave: margarine se ne dotikam (travmatični spomini iz otroštva) in RES rabiš ostro moko
in maso imej v hladilniku, do zadnjega trenutka (se pravi, iz enega konca mase delaš piškote, ostali konci te čakajo v hladilniku)

Sicer se pa obrni na Carmen (Vizija kuhanja) ali pa na Vero (Astal in vera-mmmmdelicios)
Obe kuhata miljavženkrat bolje od mene.

Spela said...

Tole zveni pa fajn. Čeprav mi čas peke piškotov predstavlja božič...si mi ti odprla nove perspektive...zakaj pa ne tudi ta čas ;) Sem včeraj v Kik-u nabavila modelčke...če jih katera išče...take velikonočne :)

Vanja said...

Polona, hvala za pojasnilo! Hecno, doma imam ogromno kuharskih knjig, ko pa človek išče en čisto navaden, tak najbolj kmečki recept za piškote z modelčki, pa sama polomija. :)

Katja said...

na mojem blogu te čaka nagrada :)

matilda said...

Ma le od kjeeeeee ti ta ideja, da jaz kaj hoooočem...ne, ne, ne...Tako, zdaj pa zanalašč čakam (ČAKAM že zdaj), da pripneš vzorec in moja madonina bo UAUAUAUAUAU :-D

Še vedno velja, da boš delila vzorec, kaj neeee????

Kamelenoka, pojdi "čez" Polono od začetka in tam nekje odkoli Božiča bo naletela na tisto lepotico.

matilda said...

Kamelenoka, o kakšni polomiji govoriš, ko so tvoji petelinčki zelo cartlih (saj se reče tako). Mislim, pa imaš ti ene kriterije!!!!

matilda said...

kamelenoka!!! Možgani mi delajo 102 na uro, a prsti malce zaostajajo.

Karmen said...

a lahko tud jest pečem letos po tem receptu?
pliisssssss

PolonaP said...

hmmm, Karmen bova z Nigello še malo premislili.
Naju nisi nič na torto povabila.
Pa si dala banane gor!
(zdaj se bo gotovo izgovarjala, da so vso pojedli, pa mama je nesla ostanek domov, ker ima sosedo z zlomljeno nogo, pa pes je vse ostalo pojedel...)

ja,ja lahko pečeš po Nigellinem receptu, ti velikodušno dovolim.

Ker sem plemenita.

Karmen said...

Oooo, hvala. Hvaležna do konca svojih dni.
Sem ti enkrat že obljubila kosilo, obljubim da bo zraven tudi sladica.

P.s. na torti so bile jagode, ne banane.