Wednesday, March 18, 2009

Kaj je selektivna percepcija?

(prosti spis, Polona p, 35 let)



Selektivna percepcija je zožen pogled na stvari, dogajanja in podatke. Do popolnosti sva ga izbrusila jaz, PolonaP in Jason Bourne.

V praksi bi to izgledalo tako, da bi Jason na tej strani najprej opazil dva zasilna izhoda in dejstvo, da na celi strani ni parkiran noben avto, pa to, da je Scarlett desničarka. Opazil bi tudi, da so vse ta mlajše Scarlett v resnici narisane (mislim, ON je Jason Bourne. ON opazi vse) in da je najboljši prostor za iskanje ljubezenskih pisem tretji naborek od spodaj in da na tej nadmorski višini lahko poje 1/2 kg sladkega krompirja preden si mora odpeti pas. Žal pa še zmeraj ne ve KDO je on, Jason Bourne.

Jaz bi opazila najprej da se tema s Scarlett vleče že čez tri poste in da so ilustracije vedno bolje v živo kot na fotki in da PolonaP še zmeraj nima skenerja. Nikakor ne bi opazila, da je PolonaP stara 35 let, ker je ena izmed poglavitnih značilnosti selektivne percepcije dejstvo, da izmed podatkov izluščimo samo tiste, ki nas zanimajo ali so nam všečni. Za razliko od Jasona, bi opazila, da je mlada Scarlett mlajša sestra PoloneP, predvsem, predvsem, pa ZA RAZLIKO od njega, jaz vem kdo sem. (daaaah!)

Vsi ostali, ki boste danes naleteli na tole objavo, pa boste opazili, da se je temi Scarlett in South in Darila-za-bratce-in-sestrice pridružila še aktualna tema zelene barve in boste rekli:" o seveda, saj Scarlett je po očetu Irskega porekla, gvišno da je včeraj, 17.3., praznovala dan sv.Patrika!"

19 comments:

Šolanje na domu-Waldorf said...

Super idejo imaš to s slikami brata in sestre. Prav lepo skombiniraš.:)Selektivna percepcija? Hmm, jo imam veliko. :)Iz neznanega razloga pa jaz prvo opazim leta. :)
Lp, Nataša.

matilda said...

Matilda jenajprej opazila obrvi Scatlett Jr. Matilda vedno opazi obrvi, torbice in čevlje...tudi če so na skrajni meji njenega vidnega polja

AllyRose said...

Jaz pa ne morem odtrgat oči od obleke. Jaz hočem to čipkasto obleko!
As God is my witness, I’ll have that dress. :)

PolonaP said...

Matilda je zelo dobra!
Na The Deadly Viper Blogging Squadu imamo zanjo poseben Nick name: Matilda-Black-Mamba-Oko-Sokolovo.

PolonaP said...

As god is my witness, da sem se dobro nasmejala Saša.

much better odgovor bi bil sicer:"Frankly My Dear, I Dont Give A Damn" ampak bi bil žleht. Jaz pa ti iz vseh globin srca privoščim prav tako obleko.

Pa še kroj mi pošlji.

Jaz bi tudi.

Jana said...

Jaz bi rada videla VSEEE!!!!

K said...

jaz si pa zelo želim, da bi se lahko, ko kliknem na fotografijo, ta povečala in bi bolj natančno preučila vse detajle in to. drugače pa, dober spis in dober naris/naslik.

PolonaP said...

kolibri ta tehnološki presežek sem že občudovalča pri tebi. in pri jani. pa ga na znam ponoviti.

navodila?

K said...

ne vem, jaz samo naložim sliko, that's it. razen če maš že v osnovi fotko zmanjšano na dotično velikost?

PolonaP said...

Hmmm. Ne, mislim da ne...
Imaš pa ti tudi bloggerja, a ne? (vsaj tako mi izgleda)

bom delala na tem.

matilda said...

:-DDDD in oko-sokolovo je nadvse hvaležno za obstoje kontaktnih leč, ker bi bilo brez njih oko-krtovo...ampak razcepljen jezik bi vseeno migal:-D

matilda said...

Polona, glede na to, da se boš slejkoprej lotila tudi "obdelave" Rhetta, te obveščam, da obstaja tudi avtorizirana novela o Rhettu (majkemi vidla na lastne oči) z naslovom Rhett Butler's people....o temu kako so ga izbacili iz West Pointa, pa je začel s svojim s.p., pa tako naprej...do njegove fatalne bejbe Rdečke

PolonaP said...

Matilda, a si ti sigurna, da nisi posvojena? Mislim, jaz imam očetov nos in mamina ušesa, tako, da si TI tista izgubljena sestra dvojčica:

...že dva dni razmišljam, da grem pogledat, če imajo v Konzorciju še Rhett Butlers people...

matilda said...

Polona, glede na to, da sem kopija moje mame in vsega tropa njenih sester, je kvečemu moja mama tvoja mama. Tako mimogrede, točno vem kako bom izgledala čez 118 let, kar spoh ni slabo, saj bi gospa partizanka lahko komot delala reklamo za pro-pro-pro-age kreme po 70letu. Skratka v tejle Slovenski provinci smo itak vsi v sorodu (seveda so dobro deli vdori Uskokov tudi po II. veliki vojni, ker so nam dodali oblin in živahnosti) in smo (kot sem vedno trdila) en malce razširjen Twin Peaks (vsi z vsemi gor in počez).
P.S. Knjigo imajo (v tem trenutku še) v najprijaznejši knjigarni pod palmami.

PolonaP said...

Matilda, v našo kri so se bolj uspešno pomešali Mavri...

...sicer pa da di da di da, sem peljala otroka na balet in zavila v Konzorcij in jumpajdijaja, je knjiga z mano šla...

Povem če je za kej, ko preberem.

Nataša said...

mravljica pa PolonoP povabi, da zapakira deset dek selektivne percepcije in enega (če se le da malo razgaljenega) Jasona Bourna in pride na njen blog pogledat, če kaj opazi v današnjem postu...

matilda said...

A si videla tisto prekrasno kuharico Creol Cusine? Velika, karirasta, oblečena v plastični prt...

PolonaP said...

neeeee?

ampak se sliši dobro.

(sem jo šla še na Amazon čekirat, pa nisem našla...)

A boš napisala avtorje?

matilda said...

Se opravičujem vsem franokfilom za mojo pišištogovoriš francoščino (prsti so prehitri). Knjigo najdeš na Amazonu, seveda, če vtipkaš pravilni naslov:-) Creole, avtorica Babette de Rozieres, založba Phaidon. Če pa v Google vtipkaš Cousine Creole, pa se ti začnejo cedit sline (skoraj kot pri Baracku) za vsemi recepti iz Lousiane.... Tale kuharica je bolj karibska. Ampak leeeepa.