a) ker leži doma z virozo
b) ker vedno sprašuje, kaj početi z začimbami
moj predal : posesan, pobrisan z mehko krpo, nenabasan - danes in nikoli več: začimbne mešanice ki mi jih je prinesel dedek Mraz
1) provansalski miks (za ratatouile etc)
2) afriški miks (????? )
3) orientalski miks ( za kus-kus)
4) perutninski miks (mlade kure)
5) seafood miks (mož se loči, če dam na težko ulovljeno ribo kaj drugega kot olivca...še zaprta)
6) indian miks (sestavine so podobne curry prahu, tako da glej curry)
7) mlinček afriških pekočih začimb (????)
8) mlinček seafood začimb ( še v celofanu)
9) mlinček začimb za zrezke ( tega sem morala že dokupiti, genialna mešanica)
ostale mešanice, brez katerih mi živeti ni
10) chinese five spice (za vse vrste čokolade)
11) curry (pri nas curry rečemo omakcam, v katere damo kari: jogurt+kari...etc od tega smo hudi feni in imam vsaj pet različnih receptov, moj najljubši vsebuje kikirikijevo maslo, kokosovo mleko in kari)
12) garam masala (kadar se počutim vzvišeno nad svetom in jem juhe iz leče)
Popri, vsi v zrnu
13) mlinček beli poper (za sire, jajca na oko...)
14) mlinček črni poper (za golaž in givejo juho)
15) mlinček beli, črni, roza poper (juhe)
16) mlinček limonina lupina, črni poper (zrezki, mozzarela)
17) mlinček za sol (za vse. razen za juhe in vodo za testenine)
18) mlinček sol in limonina lupina (mozzarela, puranji zrezki, piščanec)
19) mlinček za čili (za pekoče kruhke, kari omakce...)
20) pili-pili čili (za juhe, riže in kadar nas zebe)
sladke stvari:
21) vanilijeve palčke (prinesla BFT iz poročnega potovanja)
22) cimetove palčke (prinesla mami iz tretjega sveta- ne maram jih v kompotu ali štrudlu. Jih dajem v sladkor, da diši po cimetu in za v kuhano vino)
23) mleti cimet (za v jogurt in na musli)
24) star anais-janeževe zvezdice (kuhano vino, kompot)
25) pecilni prašek (ker nikoli penasto ne vmešam masla)
26) želin (ker mi sicer marmelade ne stojijo skupaj. Saj imam raje džem kot marmelado, ampak imam na kruhu raje džem kot marelični sok z lušinami)
27) sodo bikarbono (nigella jo turi v pecivo in če je dovolj dobra za Njo, je dovolj dobra zame)
28) klinčki ( kuhano vino. Strašno dost začimb za kuhano vino imam, pa kuhanca ne prebavljam. Ampak ga imajo moji zimski obiskovalci radi, I aim to please)
29) muškaten orešček za naribat (mlečen riž. NUJNO! piškoti masleni! poleg mešanice kitajskih petih začimb, moja najljubša sladka začimba. Samo please, ne mi ga dat v juho)
domače:
30) drobnjak (omlete, skute)
31) luštrek (juhe)
32) zelena (juhe, rižota)
33) brinove jagode (enkrat sem delala zajčkov paprikaš)
34) majaron (nadev z jetrci za npr. mlado kuro)
35) koper (kroooooompiiir)
36) lovor (pojma nimam. Ga je pustila tu Mami, ko mi je nekaj kuhala)
37) origano (klasično. piza)
38) timijan (poparjena zelenjava. predevsem, por in paradižnik)
39) bazilika suha (za v smeti. nevredna svojega imena. SAMO SVEŽA)
40) šetraj (še tega ne vem, kako se je znašel v predalu)
41) paprika (paprikaš, zrezki iz belega mesa)
42) žafran (sem ga dobila iz Carigrada. Bojda je taprav. goveja juha, rižota)
43) česen v prahu (solatne polivke, paca za meso, paca za malancane, življenskega pomena)
44) česen v drobtincah (neuporaben)
45) kumina (nesrečno naklučje. ogabna začimba)
46) janež (za janeževe zvezdice)
47) ingver v prahu ( za čaj. Z veliko limone in medu. Vsak dan)
NIČ ČUDNEGA, DA JE V PREDALU TAK NERED
23 comments:
mammmmmma mia ;)
Ufff, tole je pa zdaj že čisto poučen blog. :)
pazi Katja,TO ni še nič.
za naslednji teden imam v planu : kvantitativne metode v raziskovalnem delu!
Jessss, še ena začimbarka, jess, jess, jess. Začimbe so tisto kar si nosim domov iz daaaalnjih in bliiižnjih dežel (poleg uhanov in blaga), sem jih vesela kot darila in jih vohljam za dobro voljo in utopijo. Tiste afriške (verjetno misliš na NOMU)in si jim dodala ? sem si kupila kar tako in sem jih prejšno soboto dodala omakci iz bučk za na piščanca. Zelovredu.
Full dobra objava :) In, se strinjam glede suhe bazilike - živa katastrofa :)
Odlično, dobro, da ne grem naših štet, en predal je namreč zanje odločno premalo. Imajo kar celo kotno polico, ornk globoko. Za suho baziliko se strinjam, s tem, da dodajam, da v sili hudič še muhe žre. Zdrobljen suh česen jaz uporabim za špinačo, ker redko kupim svežega - tako malo ga pojemo, da vedno obstaja velika verjetnost, da bo vzklil, preden ga porabimo. Na seznam dodajam pekočo hariso - zakon za kakšnega piščanca, ko se ti ne je bland hrane.
Menu sreda: piščanec z afriškimi začimbami
kupi:
robce,
hariso
ps
vprašaj K, kaj narediš z njo. Natreš piščanca? Dodaš prilogi?
Namažeš na pečeno pišče?
To je pa že za v začimbarsko enciklopedijo!!!
Super izbor, ampak da mal pokomentiram tam k ne veš kaj bi z njimi.
Žavfran je super barvilo, ne sam za govejo juho ampak predvsem za ribje juhe in enolončnice, tu se dobr ujema z koprcem, drugače raje sam!! Sama ga dam tud na škarpeno, ko jo pečem v pečici, mal za barvo mal za blag okus.
Kumina - se strinjam ogabna, ampak le če ugrizneš vanjo. Zato jaz raje uporabljam mleto. Njena naloga je, da mastne jedi naredi lažje prebavljive. Torej uporabna.
Šetraj, ga je sicer več vrst, načeloma podoben timijanu le bolj poprast in grenkejši. Spada med krepka zeličša. V moderni kuhni po mojem neuporaben razen za k zelju in klobasam. Slednjih jaz ne delam.
Ti juti napišem še za lovor , brinove jagode in klinčke.
lp, do takrat. pa fino nared piščanca po afriško :)
Če bi jaz dala ŽAFRAN na ribo, bi kmalu živela v hiški sama z otroci, moj Ljubi pa bi svoj povšter odnesel pod češnjo.
Pravzaprav...?
Kje je pa rožamarin, za ribe mazat - ne posut?
ja, tudi pri nas je drugače patriarhat za pure-ribe.
Sem pred leti domov prinsela Vegeta Twist Dodatak jelima s povrćem i začinima RIBA - bogokletno!
K ribam tud jest sicer ne dam druzga. Sej so same sebi dost. Žafrana čist mal gor posujem :)
Lovor, ki ti ga je postila mami, lahko uporabiš v temnih omakah z mesom, gobami, jaz ga dam tud k morskim sadežem, če jih delam s paradižnikom. Poleti, če pečete jih zatakneš med svinjske ražnjiče. Uprabljaš le suhe liste in preden postrežeš vzameš list stran! :))
Brinove jagode, ja valda zajčja obara, in vsa divjačina. Brinove jagode na splošno kao lepo dišijo. Lahko jih daš tud v temne (vinske omake), pa tud k nekateri močnejši zelenjavi.
Klinčke boš pa sedaj uporabljala tud za mojga orehovčka, k maš recept, ane? Jaz jih kar dost upotabljam, tole bi bilo loh naslednja moja blog tema. (?)
Pa še zanimivost: Olje klinčkov ima bojda malo narkotičnega učinka - zobobol,...
Res lep izbor začimb....
čau čau
Rada imam začimbe in se strinjam s številko 45, čeprav imava midva tudi mletega, a ga skoraj celega vržem stran vsakič ko mu poteče rok uporabe. Jaz lovor dajem povsed - goveja juha nujno, vse prikuhice, posebej gobe, dam ga kuhat k krompirju za pire, da dober okus. V pire paše tudi muškatni orešček. in v špinačo.
Pod začimbe sem zdaj uvrstila še "umetni" beli balzamični kis. Na solati ga ne maram, v jedeh pa ne maram limone in sem zamenjala balzamiko za limono - v blitvi s krompirjem recimo. (ali namesto vina, če ni primernega odprtega)
Obožujem popre. Česen nujno svež za moj okus.
Privzela pa sem odpor do mix pripravkov in bogokletne vegete (oz. Eve).
Samo komentirala sem, pa je roman, o začimbah se pa res da pisat :/
Itak:
-rožmarinova vejica v oljčnem olju za ribe mazat (upam, da nisi predlagala, da zavegetaš NJEGOV ulov)
-muškat v špinačo. za v pire nisem čist sigurna, ampak bom probala.
-sigurno bom dala lovor kuhat k krompirju za pire next time
-Mami mi je prinesla iz Makedonije eno domačo vegeto (pojma nimam iz česa je, izgleda kot zelenjaven chutney, verjetno zelenjava PAZI! ne zmiksana, ampak zrezana, ker ni zdrizasta, ampak koščkasta, olje in sol?) Noro! Ampak, ko jo bo zmanjkalo bo konec veselja. Pa si tudi te, ne bi drznila dat drugam, kot npr. v zelenjavno juho.
-Čudaštvo v družini: moj brat je jedel (vsaj upam, da je to stvar preteklosti) jajčka na oko z vegeto. GGGAAAAARHHHH!
-Carmen NAREDI food blog!!!!!!!!!!
JEEEEEES!
Hvala, hvala, hvala. Sem si sprintala in bom dala na vidno mesto v kuhinjo. Mogoče pa mi bo sčasoma uspelo vegeto vreči v smeti. Če pa mi poveš še recept, kako otroke prepričati v pokušnjo mojih kuharskih mojstrovin, dobiš prihodnjič ekstra kavo.
OMG :))))
In jaz sem se smejala svakinji, ko je čistila po začimbni polički :?
Jah, moja mami ni uporabljala kaj več kot vegeto, čevap in lovor. Včasih še kak majaron.
No, potem je nekje našla curry ... in tako naprej.
Danes je njen nabor začimb sicer zelo ozek, vendar vedno dobro skuha.
Jaz priznam, da nimam veliko, ker me izraziti okusi motijo - rada imam bolj blage stvari. Pravzaprav me novosti ne privlačijo.
Čez leto imam ponavadi na okenski polici baziliko, origano, timijan, šetraj, petršilj. Kaj več od svežih itak ne uporabljam.
Imam pa zate en nasvet - moje začimbnice naseckam in jih dam zmrznit v ledene kocke z malo vode - tako so v bistvu sveže tudi pozimi.
Carmen, mi je namisel prišlo, tole z narkotičnim učinkom nageljnovih žbic- a misliš, da dela tudi če me ne boli zob?
Npr... hči ponavlja Naravo, jaz nagnem šilce olja iz žbic in namesto, da z glavo butam ob štedilnik, se smejem do 20h ????
BOM zmrznila baziliko z malo vode. Pa da vidimo.
Thanks BojaMoja
O, Marija pomagaj, tole pa je zaloga:))) Si še mene premamila, pa skoraj ne kuham.
re: harisa, jaz jo preprosto potresem, in to v minimaličnih količinah, ker če ne otroci ne morejo jest. Če sva sama pa ... Pa ne bit razočarana, če je v mestu ne boš dobila, meni jo je prinesla prijateljica iz ... hmm, od kod že, iz Egipta? Menda. Joj, moj spomin!
Našla tvoj blog = našla zaklad. Tvoja zbirka začimb pa je... Pa jaz mislim, da sem čudak (to mislijo moji). Za lovor- paše za zelje, fižol, krompirjevo juho (dodaš še malo hrena in je njami), za domačo vegeto ti pa pošljem recept, seveda če želiš.
Našla tvoj blog = našla zaklad. Tvoja zbirka začimb pa je... Pa jaz mislim, da sem čudak (to mislijo moji). Za lovor- paše za zelje, fižol, krompirjevo juho (dodaš še malo hrena in je njami), za domačo vegeto ti pa pošljem recept, seveda če želiš.
Jaaaaaa, želim. Zelo.
in dobrodošla.
Post a Comment