Wednesday, January 21, 2009

ker je eno ljubeznivo in kreativno bitje pokazalo toliko empatije, da se je pozanimalo kako se izdelujejo Ovsene opeke, bom izkoristila priložnost in vas vse zredila, ups, zamorila z receptom:

inspiracija zanj je doma v Nigella Express: Good Food, Fast by Nigella Lawson, kateri sem dolžna večno hvaležnost , ker sem se zaradi nje, deset let nazaj, naučila kuhati.
Hmmm, ali pa tudi ne, sem imela pred Nigello 20kg manj.



-400g paket mleka v prahu
-350g različnih kosmičev (kar je pač na zalogi, jaz uporabim ržene, pšenične in ovsene)
-100g kokosove moke
-180g rumenih in modrih rozin (če se počutiš zelo bogato, jih zamenjaj z brusnicami)
-200g mešanice bučnih pešk, lanenega semena in sezamovih semen (v korist sezama naj se nagiba mešanica)
-200g oreščkov; kikiriki je fin, jaz pa navadno uporabljam indijske oreščke, ker me z njimi zalaga stara mama
-200g črne čokolade, močno priporočam Leclerovo Eco 70% kakava črno čokolado. Ne samo da je smešno poceni za s kakavom nalovdano črno čokolado, ampak je za kuhat res boljša od vseh: od Gorenjke (presladka), od Dorine (zelo dobra če se jo dobi), od Lindta (tres cher). Ni pa boljša od črne čokolade Tobago, ki jo včasih, danes je npr.niso imeli, prodajajo v Maximarketu. Ne da bi z njo kuhala, je za kaj takega predobra .




Zmešaš 450mll mrzle vode z mlekom v prahu in to mleko malo pogreješ. (imam občutek, da bi bile Opeke še boljše, če bi zmešal npr. škatlo in pol mleka v prahu z 450 mll vode) Pogreto mleko zmešaš z vsem ostalim in potem to slastno mešanco porazdeliš po precej velikem pekaču /cca 40cm x 25cm) v katerega podložiš peki papir.
Pečeš 1 uro na 130 stopinj celzija, vzameš iz pečice in počakaš, da se malo shladi, preden vzameš ven.
Medtem, ko se hladi, zdrobiš 200g čokolade in jo v parni kopeli (ena skleda v kateri vre voda in ena skleda v kateri se topi čokolada. Skleda s čokolado je nad tisto skledo v kateri vre voda in njeno dno, se ne sme dotikati vodne gladine) zmehčaš do tekočega.

Čokolado namažeš po tagladki strani (spodnja), počakaš da se posuši (to zna trajati tudi par ur!)
in potem narežeš na koščke in spraviš pravično: nekaj v taperver, nekaj v trebuh.

Da ne bo prehudih pričakovanj: okus imajo po kosmičih z mlekom...

...samo, da so kosmiči z mlekom PERFEKTEN komfort food...

4 comments:

matilda said...

Veš kaj, tudi Nigela je 10 let nazaj imela kar nekaj kg manj! Pa je še vedno veri fejst deklina:-)

K said...

u, u, prav lepa hvala. čez vikend bomo pekli nekaj novega.

vprašanje: alpsko mleko ne bi bilo kul? v prahu ga nisem videla od tistih časov, ko smo imeli še dojenčke pri hiši. + koliko časa to zdrži v taprveru?

PolonaP said...

he, he, he...

Alpsko? ne vem, ampak za probat je.
V taperveru preverjeno zdrži 14dni (včasih čokolada malček posivi) dalj jih pa še nismo imele...

Vanja said...

Čisto kul je tudi če kosmiče (in suho sadje) zmešaš z navadnim jogurtom, porazdeliš po plehu, spečeš, nalomiš, spraviš v taperver/želodec. :)
Sem delala pred leti, potem pa na ta recept pozabila.