Thursday, January 5, 2012

NEZAKONSKE MATERE IN NEPRESKRBLJENE SESTRE

Včeraj sem bila v Kranju, ker ENI moramo za ljubi kruh hoditi risat po Kranjskih muzejih , pa če je snega do pasu in Kokra popljavlja do Zgornjega Brnika, medtem ko DRUGI lepo ugodno sedijo v toplih pisarnah, rešujejo sudoku in ko se tega naveličajo, čečkajo po bilancah in se hihitajo letnim poročilom.
Življenje ni pravično, ampak kot tako ga je treba vzeti.

V Kranj sem šla, med drugim, v Prešernovo hišo počekirat sobo Francetove sestre Katre.
Katrina soba je dolga, ozka, visoka in stroga pobarvana v zelene in vijolične črte, medtem ko je Doktorjeva soba, ozlajšana s čednim rožastim vzorcem. Hmmm...   mmmm?

 Upala sem na Katrino portretno fotografijo, glede na to, da obstaja tudi fotka tiste uboščce Ane Jelovškove,
Moja skica Ane. Kljub podobnosti nisem ujela ne odločnega izraza okoli ust, ne mehkobe okoli oči. Kaj češ.Celo življenje se učimo.

ampak očitno se pr' Prešernovih niso radi fotkali...in snovalci spominkov slovenske kulturne zapuščine očitno  čutijo, da so priležnice in matere nezakonskih otrok tržno nezanimive.  Tako ne moreš kupiti razglednice ali kakršnekoli druge reprodukcije z Anino podobo,  .
lahko pa dobiš razglednico Julije s kokošjo ali Julije z modrim šalom.
In Franceta v vseh oblikah. Celo kot figo.
.

Razmišljala sem o ubogi Nezakonski materi, Ani J. in fantazirala, da bi bila odlična kot naslovnica novega Družinskega Zakonika ("Že od nekdaj vsi drugačni in enakopravni"), ker če bi Družinski zakonik imeli že leta 1840, potem Ana , ne bi bila tako nesrečna in sitna .
- in pozabila čekirat Garmina in zašla v stransko ulico in našla tole:


HUUUDO!

Kranjčani, tako izgleda, da je bil to en jazz klub kjer je žural en kup družinskih članov vsesorte družin in me res firbec matra, kako da je plac krepnil? Kaj ga je uničilo? Recesija? Prohibicija? Lady Ga-Ga?


Poleg tega bom hvaležna , če mi zaupate naslov vaše najljubše Prešerne biografije  in za vašo zagotovitev, da smo vsaj na Frišnem vsi drugačni in blazno enakopravni.

11 comments:

yemamaya said...

na frišnem ste vsi drugačni in blazno enakopravni.
na yemovini smo pa vsi blazni in drugače enakopravni.

in JA; ENI PIŠEMO LETNA POROČILA IN ZIJAMO V BILANCE! *bruh*

Beti said...

http://roza.si/urgenca/direktor

Passion de Pressheren, moj idol Roza ga je zakrivil. Edino užitno, obvezno branje za osnovnošolce, skupaj z obveznim ogledom popolnomaenakoimenske predstave taistega avtorja.
Hm... on a second thought... verjetno bi bilo boljše če bi čtivo in teater osnovnošolcem PREPOVEDALI, potem bi mogoče pa res čitali in skrivaj šparali da bi lahko v KUDa na predstavo šli...?

PolonaP said...

...in kje je komentar v katerem sem napisala, da imam Passion doma, ker sem Passionata od Roze, da pa za predstavo nisem bila vedela in da kanim to popraviti?

Ti se z mene norca delaš, blogger!

PolonaP said...

Uredništvu YEMOVINE pošiljamo besno protestno noto:

Zahtevamo takojšenj popravek teksta in menimo, da se mora manj izključevalen in PC tekst glasiti:

"...na yemovini smo pa vsi blazni in drugače enakopravni
DRUGAČE SO PA NA FRIŠNEM TUDI VSI ENAKOPRAVNO BLAZNI!!!!"

Hvala.

Uredništvo Frišnega

PS
Držimo kumaro, ker poleg tega, da so imeli na Yemovini boljši božični žur kot mi,imajo allways Best Puns.

yemamaya said...

glede na subtitle v komentarjih je bil na Yemovini TAKOJ izbrisan zgoščen povzetek božičnega večera, saj ne da bi bila Babica hud surfer po blogih, ampak nikoli ne veš.

Članek je bil promptno zamenjan z strokovnim gradivom o nevarnostih dihidroksidovega monoksida, svetujem natančno branje, kajti zadeva zna biti življensko nevarna.

Zahtevana korekcija teksta se glasi: "VSI BLAZNI VSI ENAKOPRAVNI- čeprav so nekateri drugače enakopravno blazni kot drugi." Tekst bo izvezen s križci na veliko kuhinsko krpo in izobešen z Ljubljanskega gradu.

alcessa said...

Pri nas smo pa vsi DRUGAČNI vsi LAČNI.
Vsakršno blaznost javno zavračam.

matilda said...

Če preskočim debato o enakopravnosti, ker nočem biti nekaterim enakopravna in blaznost je itak spas, bi se raje vprašala kaj dela spomeniško v Kranju? Mislim, ok,da imamo mi na Obali osvetljene pa oblečene gliterring majamijske palme, to je čisto avtohtono po evageliju našega narodnjašekga župana, ampak Coltrane & Kranj, ziher sem blazna pa ne vem;) ampak boljš en , dva, trije kobaltni muralesi kot ena klima na fasadi.

Anonymous said...

Nekoč (beri v osemdesetih) je bila tale uličica del zelo živahnega nočnega življenja v Kranju. V teh prostorih je bil kafič Ajda, v katerem mi je en tip zdrobil srce.
Malce nazaj proti oboku je imel Andrej Šifrer svojo picerijo.
Good old times...

Anonymous said...

čao ... še ena rojena kranjčana tuki :) v glavnem - v tej ulici drugega kot zelo obskurnih in dvomljivih lokalov (beri: beznic) že celo večnost ni bilo ... razlog za zaprtje ponavadi eden, in sicer: MUMILE (beri: narkotiki vseh vrst). ne rečem, da ni bilo fajn, ampak danes sem mati mladoletni hčeri in sem kar vesela, da dotične zadeve ne delujejo ... v naših časih pa ... ja the good old days ... ampak mi smo definitivno premogli OGROMNO KOLIČINO PAMETI.
by the way - LOVE THIS BLOG, VSE POHVALE DUHOVITI, IZVIRNI, ČEZ VSE ... AVTORICI :)

PolonaP said...

...Kranjčanjki moji, hvala vama za komentarja

PolonaP said...

...ker se mi dodzdeva, da če bi bila jaz v osemdesetih v Kranju, bi petek za petkom preverjala (z ogromno količino pameti, jasno)kako kaj zgledajo Mumile in čedni Gorenci v Ajdi...