Monday, April 11, 2011

KAJ BERETE PA PRI VAS?

Zadnje tri tedne bolj malo berem in strašno dosti rišem in pišem (ne rabite spraševati KAJ točno počnem, ker vam bom o tem pripovedovala toliko časa, da si boste srčno želeli, da bi delala kot računovodkinja ne pa kot ilustratorka).
in tisto bolj malo branja je kupček komaj odprtih ali napolprebranih knjig. Teh knjig:

1.The Lost Continent Billa Brysona





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


eni ljudje padajo na "comfort food", jaz padam na "comfort reading"...kadar sem utrujena in se vreme menja in me glava boli in se mi zdi da me bolezen primlje in sem mehka okoli vogalov... berem vedno isto knjigo...prvih deset let življenja sem brala Vinetuja, drugo desetletje V Vrtincu, potem sem leta žvečila Jane Austen in Bridget Jones. Bi rada zatrjevala, da zdaj ko sem odrasla prebiram Prusta, Toni Morrison in ruske klasike , pa jih ne. Prebiram Brysona. In če se ga še niste lotili prosim ne čakajte, da vas zagrabi PMS, za Brysona ne potrebujete izgovora
...

2. Angelology Danielle Trussoni





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


ki sem jo s silnim navdušenjem naročila, ker so jo v New York Timesu tako hvalili. Banda lažniva!
So rekli da je zanimiva in napeta . Saj verjetno res je. Tistim ki adrenalin dvigne rubrika v Našem Občanu "Sadjarski dosežki meseca marca - obrezovanje kutin" in tistim, ki se tresejo od razburjenja ob prebiranju Telefonskega imenika, tiste lahko Angelologija prevzame tako, da bodo težko spali.

Jaz sem tudi težko spala. Dolgo v noč sem tuhtala zakaj sem svojih dragocenih štirinajst evrov zapravila za tak bulšit. Zdaj jo bom raztrančirala in s prvo polovico nafilala zimske škornje, drugo polovico pa bom podložila pod kis in olje
...

3. Cows, Wars, Pigs and Witches Marvina Harrisa





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


poleg tega da ima čedno naslovnico, razlaga da je za vsakim navidezno iracionalnim spiritualnim verovanjem trdna racionalna razlaga. Mene to pomirja.

Pomirja me dejstvo, da indijci kljub revščini ne jedo krav ampak jih imajo za svete živali ker brez krav ne bi preživeli...se pravi da kot človeštvo nismo zmešani, ampak nam gre za preživetje

in da muslimani smatrajo svinjino za umazano ker ob reji svinjine njihov ekosistem in družba ne preživeli... se pravi da kot človeštvo nismo zmešani, ampak nam gre za preživetje

dejstvo da redno potrebujem čaj iz Les Palais des Thes po deste evrov /deset dekagramov ker bi ob slabšemu čaju padla moja produktivnost in kreativna volja....se pravi, da kot človek nisem zmešana, ampak mi gre za preživetje.






4. Evolution of God Roberta Wrighta







Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


tale je pa res enkratna, ker pa mi manjka znanja o svetovnih religijah, se čeznjo prebijam počasi, ob pomoči wikipedije in kopice opomnikov. Govori o tem kako so se razvile religije, kako smo iz vere v duhove vetra in morja razvili vero v božanstva in kako se je potem vera v božanstva zaradi ekonomskih in socialnih in političnih razlogov razvila v enoboštvo in kako se je več božanstev zlilo v tega enega boga...naprej še nisem prebrala, ampak ker sem ...v iskanju boljšega izraza....razsvetljena.... vas lahko obveščam o novostih





5. Mozaik Smrti Giulia Leoni





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO



sem jo začela že štirikrat , pa se mi vedno zatakne pri isti, 18stran. Ker mi je njena prevajalka zatrdila da je fina in ker mi je do zdaj vedno priporočila fine knjige v branje se vračam k tej isti 18 strani..


Morebiti nisem numerološko usklajena s številom 18...tisti ki ste jo prebrali, naj vstrajam?


..

6. Weekend sewing Heather Ross





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

v trenutku blaznosti sem izvlekla ven mašino, tisoč kosov blaga in nasmetila celo jedilnico s poskusi kopiranja pomladanske kolekcije DVF (mimogrede...zadnjič sem v CityParku fotkala ene čevlje, da bi jih pokazala Bedancu, ki bi jih potem, seveda, tekel kupiti. Pa je rekla prodajalka, da je fotografiranje prepovedano, zaradi možnosti kraje. Če bi ta zmešana prodajalka vedela kako težko mi je ukrastki kroj obleke ki je od vsega še najbolj podobna šlafroku, se ne bi več sekirala, da bom v kuhinji odprla šuštarsko delavnico. In masovno prodrla na trg s kopijami Humanicovih štiklov)

28 comments:

K said...

Kaj pa je na 18. strani? Jaz sem Mozaik smrti brala samo v originalu, pred ene 4 leti ... Slovenske nimam. (Prevajala sem pa Svetlobo smrti, hihi.)

alcessa said...

Joj, Bill Bryson je res fajn - večino stvari imam kar doma in jih tudi vedno znova berem...

Drugače pa zadnji mesec tripam na Colina Cotterilla... No, pa tudi nevoščljiva sem mu, za njegov britansko-azijski humor ...

PolonaP said...

ok.
bom prebrala Svetlobo Smrti.
Morebiti tam ne bom imela težav z 18.

kaj je to s Collinom ....strip?

alcessa said...

Colin je napisal 7 romanov o edinem mrliškem ogledniku v Laosu, ki mimogrede detektivi. Stvar je zanimiva, humorna in polna presenečenj.

yemamaya said...

Tisti Mozaik se je meni zdel bolj... fin, če smatraš da je kajzerica s šunko fina, čokoladni mouse pa... ne vem... božanski... prekrasen... navdihujoč. Vsekakor je bolj kajzerica kot mouse, ampak tudi kajzerice včasih pašejo.

yemamaya said...

Aja tisti dve o prašičih in bogu pa zvenita jako zanimivo. Se bom postavila v vrsto, mogoče jih bodo v naslednjem tisočletju dobili v lokalni knjižnici (denarnica je dobila začasni prepoved izhodov zaradi excesnega obnašanja)

mojchka said...

Ej, samo to, da lomiš hrbte knjigam!!! Te bom zatožila v knjižnici!!!
:-)
Ne bom pravila, kaj berem, ker berem vse, kar mi pride pod roke... trenutno sem ravno zaključila Černobilsko molitev in Trdobojca. Ravno včeraj sem so ob novi Bukli čudila, koliko je novih knjig slovenskih avtorjev, ki bi jih rada čimprej prebrala (Hudolin, Modrendorfer, Merc, Pregelj...)

PolonaP said...

Akvarij, o Trdobojcu poročaj. Sem firbčna. (zaradi hrbtov me preganjata že odtoka. se bom spreobrnila. Kmalu)

Yemi, prašiče in bogove ti pošljem, ko ju preberem (naslov pošljite uredništvu)

Enega Cotterilla (coroner's lunch) sem že dodala na naslednji nakupovalni seznam...a miš da bi jih morala brati v kakšnem posebnem zaporedju? A katero še posebaj predlagaš? To mi bo pa všeč

Kajzerca s šunko je včasih prav tisto kar potrebuješ.Bom vztrajala

alcessa said...

Ja, Coroner's Lunch je 1. del 7-delne serije. Nad tipom sem tako navdušena, da sploh ne vem, zakaj komu ne bi bil všeč :-) (torej ne znam objektivno priporočati)...

Ravnokar sem končno uspela pobrisati mizo. Videla krasno fotko Chrisa Hemswortha in razlila svoje jutranje korito kave. Jao.

PREVERJANJE Z BESEDO: poludew. w ali l?

alcessa said...

Frišna, na dojč-amaconu lahko pokukaš v knjigo in preveriš, ali bi ti bila všeč ...

mojchka said...

Trdobojec.
Hmmm, sem pričakovala več. Malo več o otroštvu, o ozadju... je večinoma o njegovi boksarski poti.
(zame taboljša športna biografija je še vedno od Vilfana)

yemamaya said...

A čist zares al me hecaš? Če čist zares, si najbolj Frišna frišna ever in ti pošljem naslov sevede ja.

S Trdobojcem imam pa osebno dislesične težave:). Ko sem šla prvič mimo knjigarne kjer je bla knjiga razstavljena sem prebrala naslov Trdoj**ec, in od takrat se ne morem spravit brat te pornografije. Pa TOK mi je simpatičen tale Zavčev poba!

PolonaP said...

1. Yemi, čist zares
2. Meni je tud na en način simpatičen Trdoj**ec
3. Alcessa, že naslovnice me navdajajo z zaupanjem, ker pa gre še za tvoje priporočilo sem ZIHR da mi bo všeč

matilda said...

Na prmadici ob jogiju se kopičijo: najnovejša Coco Chanel the legend and the life, Justine Picardie, Kako govoriti o knjigah, ki jih nismo prebrali (Pierre Bayard)..velikodušno darilo S. Janše, ki je knjigo oblikovala), Little Red Riding Hood (Grimmova fanta v interpretaciji Daniela Egneusa), Un uomo migliore alias The Better man (Anita Nair), Their Eys Were Watching Good (Zora Neal Hurston)

yemamaya said...

beh. na moji priposteljnici se pa valja samo 'Services management: operations, strategy and IT'. the FUN!!!! The EXCITEMENT!!!!!!! Ni čudno da vsak večer zaspim že ob pol desetih.

matilda said...

Yamy dušo, včasih že ob devetih..blame it on the hormons..pa še Grčija se mi odmika, kjer je moj naturalni habitat za tekoče branje..in uzo, topel veter in neSlovenija nista na odmet.

Slončica said...

Ravnokar zaprla (zgolj metaforično, okitila sem se namreč z e-bralnikom) Margaret Atwood: Slepi morilec. Nadcarsko.

alcessa said...

O ja, Slepi morilec je kul. Tudi na papirju :-)

PolonaP said...

Filmoljub...od takele pohvale človek kar rdi.. Esenca je tud meni zelo ljuba. Najljubša iz zbirke "Človek moralna žival", prva prebrana pa "Kratka zgodovina".

PolonaP said...

tale margareta...Blind Assasin mi je bil prima, Alias Grace tudi, Penelopina preja je itak ena najljubših ampak una znanstvena fantastika o deklah in neplodnosti je bila pa nočna mora...



...Matilda, ta Rdeča je oblečena v Lacrioxa ?

matilda said...

Ne, to ni to. V Lacroixa je oblečena Trnjulčica ampak je iz drugega filma.

Anonymous said...

Ko mene zvije od sramu zaradi ugotovitve, česa vsega še nisem prebrala, grem ponavadi hitro kaj napisat. Mi je veliko lažje. Ni pa nujno bolje.

Mislim, da se je vse skupaj začelo, ko so me v knjižnici Jožeta Mazovca obdolžili, da nisem vrnila neke knjige /celo ni bila leposlovje, amapk Funkcije od dr. Vadnala/ tisoč let nazaj. Študijski material. Seveda sem vrnila. Pa za kazen sem tudi novo kupila in jim jo dala. Samo v nobeno knjižnico me potem ni bilo nikoli več.
Kupim pa ponavadi samo kakšno poezijo.

Bi pa z veseljem prebrala nekaj res humornega. Rabim smeh bolj od zraka.
Nevenka

Slončica said...

Prebiram neplodna dekleta. =)

Kar se pa humorja tiče, pa ne morem, da ne bi v branje priporočila Flanna O'Briena. Pri dveh ptičih na vodi in Tretjega policaja je za povrh prevedel Andrej E. Skubic. Noro smešno.

Slončica said...

Prebiram neplodna dekleta. =)

Kar se pa humorja tiče, pa ne morem, da ne bi v branje priporočila Flanna O'Briena. Pri dveh ptičih na vodi in Tretjega policaja je za povrh prevedel Andrej E. Skubic. Noro smešno.

yemamaya said...

ljuba frišna. depresija trka na vrata.napiši kako globoko, da se bomo lahko zazrli vase, duhovno rastli in se razvijali kot nam je bilo namenjeno in zapisani v energiji vesolja.(beri: dej kej napis k je dolgcajt če ne

PolonaP said...

Slončica, jaz bom tega Obriena poiskala in brala

Pina said...

Ooo, Bryson je pa kul. Hvala za namig! :) Nisem sicer dobila tiste knjige, ki si jo ti brala, ampak tudi ta, ki jo berem, "leti".

In ja... se strinjam z 'akvarijem' - hudo, da sposojenim knjigam lomiš hrbte; upam, da jim vsaj uhljev ne delaš!

Slončica said...

In, je li naskok na Irca uspel? =)