Tuesday, March 22, 2011

FIRENZE

Strašansko me mika en pomladanski potep, pa bi se rada prej literarno podprla. Pozna kdo kakšno knjigo, ki se dogaja v Firenzah? Razen Sobe Z Razgledom?

Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

Če imaste še kakšne fine predloge kam na kosilo, kje kavo spiti ali kje trudno glavo na blazino položiti, bom nadvse hvaležna.

19 comments:

alcessa said...

Jao, sem hotela napisati, da se v Firencah dogaja "Smrt v Benetkah" ... LOL

Ma ne, v Firencah se dogaja Dekameron. To je ena taka debela bukla, ki jo žih vzameš zraven, bereš na javnih mestih in tleskaš z jezikom nad lokalno pokvarjenostjo ... ?

alcessa said...

O_OU....

Florence syndrome is a psychosomatic illness that causes rapid heartbeat, dizziness, fainting, confusion and even hallucinations when an individual is exposed to art, usually when the art is particularly beautiful or a large amount of art is in a single place. The term can also be used to describe a similar reaction to a surfeit of choice in other circumstances, e.g. when confronted with immense beauty in the natural world.

vir: http://en.wikipedia.org/wiki/Stendhal_syndrome

Brnistra said...

Za prenočitev priporočam kmečke turizme, ki ležijo na hirbu nad Firenzami, natančneje - Imprunetta. Lepo urejeni, gostoljubni, v pravem toskanskem vzdušju. Osebno sem bila lani točno ob tem času v Olmi grossi.
http://www.agriturismo-olmigrossi.com/

In v kratkem bi se rada spet vrnila tja :)

K said...

Prva dva dela trilogije Giulia Leonija: Mozaik smrti, Svetloba smrti (prevod by yours truly). Tretji ni preveden, očitno, pa tudi zanima te ne, ker se dogaja v Rimu. (iiii, nov header bloga)

PolonaP said...

dekamerona sem, brala v osnovni poli. Pod mizo. se spomnim blaznih opis pokvarjenosti nekega meniha. in ene mlade gospe ki je zaspala na stolu...bom osvežila.

in seveda bom prebrala Giulia Leonija. Hvala K. Carica si!

Brnistra, bom poročala. Izgleda mamljivo.

PolonaP said...

upam da bom trpela za florence syndromom

matilda said...

Obvezno si privoščite izlet v zaledje (kamorkoli, papica, vince, posesti in seveda fantastični razgledi). Pod toskanskim soncem (knjiga)...hmmm, če se ne motim jo celo imam v angleščini (zanima?) Moje Firence so že kar dolgo tega (verjetno vas ne zanima nočitev v parku ob železniški...moje prve Firence z rukzakom, pa tudi kamp ne...moje druge Firence z motorjem, potem so sicer sledili tudi hotlei s streho, ampak je minilo že 15 let).

PolonaP said...

Gremo čist na kratko, planiram otrokom predstaviti zbrane upodobitve Simonette Vespuci (Botticeli je moja prva ljubezen), jih na kratko pozabavat z zgodovino Medičejcev, odpredavati par bibličnih o Davidu in posilsvu, mislilm ugrabitvi Sabinskih Žena in eeeeeee....si kupiti čevlje.

Zaledje pride na vrsto next time

Nika said...

Oh, Firence :) jaz že kakšen mesec sanjam o obisku meni najljubše cerkvice San Miniato al Monte, kapučinu pod Michelangelovim trgom in aperolu nekje v okolici tržnice :) za kapučino bom poskušala najti, kako se reče lokalu, ker je bila tam najboljša kava v celotni Italiji.

Sicer pa, mi smo že dvakrat spali v hotelu/penzjonu Soggiorno Prestipino, ki je od Duoma oddaljen 3 minute in je za moje pojme ena izmed boljših (in čistih) rešitev v Firencah, če si z vlakom (parkirišča nimajo). In zelo poceni. Ko sva bili tam z mami, pa sva bili v bed/breakfast hotelčku Sognando Firenze, ker imajo tudi parkirišče, kakor se spomnim in je tudi super in ugoden (zajtrk je sicer bolj običajen kot ne, ampak za ceno je ok).

Knjige :)
Mene čakajo (sicer v angleškem jeziku) naslednje
Goethe - Italian Journey (je prevedena delno v slovenščino)
Mark Twain - The Innocents Abroad
Henry James - Italian Hours
in nekaj del Lawrenca
je sicer bolj Italija nasplošno, ampak menim, da se večina najbolj posveča prav prelepi Toskani.

Mislim, da bo dovolj. Zavidam ti, zelo. Če imaš več časa pa nujno do Siene/Volterre ali pa vsaj v toskanske griče na obisk h kakšnemu dobremu vinarju. Ter na pašto s tartufi :)

matilda said...

Resnično svetujem razervacijo za Uffici. In, poleg Siene je obvezen še San Geminiano. Firenze so krasne ampak tamala mesta so sanjska.

PolonaP said...

Kako pa to naredim?
Verjetno grem na njihovo internetno stran, pa to urtedim tam?

ne_samo said...

Oh, knjige o stravaganzi, seveda! Ena se dogaja tudi v Firenzah, ampak da se prebiješ do nje, moraš začeti v Benetkah in nadaljevati skozi Sieno. Mary Hoffman. Tri od petih so prevedene, ena bo napisana šele prihodnje leto.

METAMUNDUS said...

hmmm
jsm bla zihr da se gre v bologno?!prešuštnica!

PolonaP said...

zvestoba do groba, moj Wrabčec. IZ bologne bova pripravili posebno poročilo, knede

PolonaP said...

ne samo, thx.
se bom prebila. tudi čez benetke in sieno

PolonaP said...

Nika, hvala za nasvete. TAle prestipino se sliši perfekcten za naš namen

yemamaya said...

a Unga u iber oslednega Rojstvo Venere si že osvojila? Sarah Dunant? Renesančne Firence, viharno 15. stoletje, dogajanje splemljamo skozi mlade oči Alessandre? jadi jadi? By Žepna knjiga? če rabiš, nudim.

blajo said...

ejga!
kaj pa ce bi namesto literature vzela Cadogana? Se bere kot literatura, pa se kaj uporabnega se o posil ...
... o tistih receh izve.
Vstopnice rezerviraj koj, ce ne ne bo slo ...

... pa prasicka mi pozdravite ...

lp, b

blajo said...

aja ...

... ce greste z avtom - Grifone - cist in poceni, pa s svojim brezplacnim parkiriscom in postajo trole za vogalom ...


... ampak je zihr mljauzent prenocisc na voljo - mogoce preverjaj se na Venere, vcasih so za Italijo cenejsi kot booking ...


lp, b