Monday, December 20, 2010

ŽGANICE, MEDICE, SMREKOVCI, LIMONOVCI IN OSTALE ADVENTNE RADOSTI

Konec novembra mi je ena prijazna punca pisala, če lahko še njej pošljem zbirko receptov za žganice, ki mi jih je poslala ŽenaOdBivšegaSošolca.

Danes, ko sem pakirala flaške, sem se panično spomnila da
a) še nisem poslala novoletnih čestitk
b) nisem odgovorila na prošnjo in ji poslala žganičnih receptov

Čestitke bom poslala jutri. Ali najpozneje v sredo. Super je, ker so že napisane. Treba jih bo samo poiskati. Nekje na dnu predalnika so, v mapi z napisom URGENTNO ODDAJ. Samo " srečno 2010" moram spremeniti v "srečno 2011".

Za recepte pa klikni TO povezavo (isti recepti, kot mi jih je poslala ŽenaOdBivšegaSošolca). Meni niso dosti koristili, ker jih večina predvideva, da s pridelavo začneš marca (namoči tri liste šetraja v žganje za dva meseca. Odnesi pod posteljo. Junija dodaj štiri kilograme sladkorja in postavi na sonce za 120 dni. V tem času je ključno, da steklenico vsaki dve uri obračaš...)
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

tako da sem si žganjekuho zamislila po svoje. Tehniko sem povzela po Yemimoji: "stopiti v šnopčku z BLAGIM segrevanjem (nočeš da gre alkohol ven, ne? kje bi bil sicer point?)..."


RECEPT: Z blagim segrevanjem stopiš med, dodaš dve do tri žlice žganja, da se lepše razmeša. Ugasneš ogenj. Dodaš isto količino žganja, kot si utekočinil medu. Dodaš isto količino limoninega soka, kot si dodal medu. Zdravi vse tegobe.






Vam podarjam nalepki za na flaške medice, da se odkupim za neodgovorjen mail. (mislim, da bi so fotka morala povečati, če klikneš nanjo)

12 comments:

Anonymous said...

Kul. Hvala za slikce. Te kozarce sem že napolnila http://www.dominstil.si/articles/takosenaredi/1242/ustvarjalna-ideja-preprosto-doma-narejeno-darilo/

Zdaj zakuham še enih deset litrov medice, pa bo.

Sonja said...

uuu, medička :) a tista desna je bila pa za degustacijo? :)

PolonaP said...

a veš kako je s temi medičkami...več kot jih zvariš, več prijateljev imaš. več prijateljev imaš, več medice ti spijejo... potem so pa flaške polprazne.

matilda said...

mater bo veselo v vaši ulici, pa na kolovozu okoli vasi, pa pod smrekami, kjer sprehajte cucke, pa na skednju pri Tončkovem atu.... Če greš v vas po vanilijev cukr, prosim, prosim (ker mi NI vseeno zate), da osedlaš Gvendo, se zvališ na sani in pustuš, da vse opravi ona...tudi ostanek drobiža bo prevzela. Ok????

yemamaya said...

heh heh, sem vedla da tistih pet let intenzivnega studije kemije niso šli v nič. vsaj tehniko šnopčevanja sem osvojila....

SUZANA said...

zakon

majcha said...

Hehe, ob opisu trajanja postopka izdelave sem se spomnila na svojo dogodivščino z nekim božičnim kolačem. Tik pred Božičem, jasno, kdaj pa, sem se spravila iskat primerne recepte, pa mi je ta "pomigal". Po podrobnejšem branju sem ugotovila, da sem za kakšen mesec prepozna - nekaj bi v ta namen morala narediti že novembra. Hmmm...

Anonymous said...

Ampak če nočeš, da alkohol pobegne iz medičke moraš segrevati rees previdno - namreč , ko segreješ na 70 stopinj izhlapi že čisto ves (to je malo bolj toplo kot je najbolj udoben čaj za pitje - pri 65 stopinjah). Mi smo se po tej ugotovitvi skoraj odpovedali kuhanemu vinu.
Uh, aja, btw verimačkjutkawai medoti branijo tele stekleničke!

Viktorija said...

Samo ne na prevroče segrevat, da ne bo le za posladkat, nič za zdravje.
Kam pridemo brez domače arcnije?
Na zdravje torej!

PolonaP said...

Yemamoja, še DOBRO da nisi študirala ilustracije ali podjetništva.

yemamaya said...

ane ane? ampak če združimo moči... lahko postanemo baccardi 2... destilacija, oblikovanje, podjetništvo in Tildikin smisel za prodajo reči.... the sky is the limit....

matilda said...

Oooooooo, že vidim vizualno podobo naše botege: Dolce in Gabbana uniforme (ja kaj pa), vse v afriških najžlahtnejših lesih, po tleh perzijske preproge, čilaut muzika...a bomo prodajali tudi panforte in turški med in tazaplesnane sire? In seveda najstajliš vrečke na vasi.