Saturday, November 20, 2010

JOJ, BABICA, KAKO VELIKA USTA IMAŠ



Za lokalni vrtec bom (no, upam, da bom) delala stensko poslikavo. Rdečo kapico. Ker gre za fresko, ne pa za slikanico, ne bom risala pravljičnih prizorov, ampak glavna junaka in malo štimunge. Se pravi, Rdečo Kapico in Volka kot glavna junaka in Tri drevesa, kot štimungo.





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO
Da bi se lažje vživela, sem jo še enkrat prebrala, Rdečo kapico. Doma imam slikanico iz leta 1999 z božanskimi ilustracijami Marije Lucije Stupice. Njen volk je totalen zapeljivec, v redingotu in s cilindrom od katerega bi se Grimmovi mami kolena šibila in unterca tresla.





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

Ko sem se nehala cediti ob ilustracijah, sem opazila, da je tekst drugačen, kot ga nosim v spominu. Da en del manjka. Se še spomnite, stare, verjetno originalnejše Rdeče Kapice? Tiste verzije, ko RKapica zleze z volkom v posteljo?





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


Kapica, kot se je jaz spomnim, je vsebovala vse dobre dele: "joj, babica, zakaj imaš tako velike očo", samo da je Kapica, nabrita mala mrha, zlezla k volku v posteljo, takoj ko je prestopila prag babičine hiše. Potem sta se pod kovtrom menila o velikih ušesih in velikih očeh.

Ker vemo, da RKapica bejba v zgodnji puberteti ( rdeča barva kapice, prva menstruacija, pa to) in ker zgodnja puberteta še ni čas, da se mečkaš po jogijih s prvim modelom v frajerskem plašču, ki te odgovori na poti do babice, je nadvse primerno, da jo za kazen volk požre. Ji je mama lepo rekla, naj ne zavija iz začrtane poti.

Predpubertetnim hčeram bi jo kazalo večkrat brat. Recimo večer za večerom. S tem, da vsak drugi večer spustimo srečni konec. Da bo bolj zaleglo.

Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

Tudi, če bi zgodbo brala mojima micenima nečakinjama, bi jo raje brala s poredno Rdečo Kapico. Zgodba zgubi draž , ko ne govori več o prezgodaj odrasli punci, avanturistki in koketi, ampak o punčki, ki je bila tako zaostala v razvoju, da je volku povedala kje stanuje njena babica. Da ne omenjam nesoraznerno krute kazni. Rdečo kapico v naši domači slikanici je volk pojedel samo zato, ker je bila naivna.

Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

Kakšna mnenja imate pa vi o tem, da prizor punčke in volka v skupni postelji izpade iz zgodbe?

18 comments:

Sandra said...

Kako to, da jaz tega prizora nisem nikoli zasledila? Kaka škoda ... Itak, moral bi bit zraven. Doda esprit, hehe.

Tina said...

O hudo. Ja jaz tudi ne poznam "PRAVE" rdeče kapice. Doma imam izvod ilustriran od Marlenke stupice in tako zgodbo v spominu od odroštva:)

Od koga pa je tista ilustracija rdeče kapice z volkom v postelji?

PolonaP said...

gustav dore

PF said...

Ampak a otrokom/mladostnicam potegne, kaj je deep-point pravljice? Mislim, vse to o prvi menstruaciji, zapeljivcu, grožnji?

Ker jaz do omembe na tvojem blogu sploh nisem vedela, kaj simbolizira rdeča kapica in še danes nisem prepričana, če bi me ob tem vedenju prej pravljica kaj bolj pritegnila, kot da se mi je zdela otročja: "Zakaj imaš velike oči, ušesa..."

Morda sem pa jaz čudna: princeske in ostale pravljične dekline so me s svojo slepoto in naivnostjo vedno jezile. :S

Anonymous said...

No, jaz imam doma kar nekaj slikanic Rdeče kapice, absolutno pa je najstarejša iz leta 1959 (ilustracije Marlenka Stupica), zbirka Čebelica.
Volk še zdaleč ni tako graciozen kot od Marije Lucije, Rdeča kapica pa je uprizorjena kot naivna majhna punčka.
In,.. ni zlezla k njemu v posteljo, je pa napisano da je on skočil iz postelje .... :))

Kakorkoli, za lokalni vrtec lahko izpustiš del o skupni postelji. Moje mnenje pač.

Pa čestitke za Malo muco! Enkratna je.

lp, iz druge strani barja

majcha said...

Meni je pa tale tvoj zapis odprl čisto novo dimenzijo pravljice, ki je bla včasih pač "pravljica o punčki ki ni ravno ubogala ampak se je vse srečno končalo". In priznam, da če ne bi začela omenjati predpubertetnic in če ne bi videla volka v plašču vprašanje, če bi to kdaj doumela. No, vsekakor pa je očitno ni za pospravit še nadaljnjih deset let, da otrokinja zraste do ustrezne starosti. Ufff... ☺

Barbi said...

Mene je pa na faksu pri mladinski književnosti presenetilo predavanje o dejanskem pomenu pravljic. Ena od "uničenih" je tudi Rdeča kapica, ki je v resnici mala deklica. In volk, ki je star stric. In to, da jo je požrl, v resnici pomeni, da jo je posilil.

Da ne govorim o Sneguljčici in 7 starih stricih, pri katerih je živela in vsem pomagala in zvečer so se jih vsi "odkupili" za njeno prijaznost in pomoč in ustrežljivost.

Skratka, meni so pravljice bolj všeč tako, kot jih razumejo otroci, kjer ni tako zelo pomembno, kaj predstavlja volk in kaj Rdeča kapica, ampak je to pač dobesedna zgodba, brez skritih pomenov. :)

PolonaP said...

1.Pravljice so nastajale dolge. Prenašale so se od ust do ust, preden sta jih pobožna brata Grimm oklestila najbolj motečih poganskih prvin in zapisala v obliki kakršne poznamo danes.
2. Oblika Grimovih pravljic se spreminja. Se spomnite Pepelkinih zlobnih sester, ki sta si odrezali peto in prst, da sta zbasali taco v stekleni čeveljček? In ptiča, ki jima je za kazen skluval oči? Moja otroka te verzije ne poznata.
3. Jungovi nasledniki pravijo, da pravljice razumemo podzavestno . Zanimivo branje o tem: "O rabi čudežnega" od Brunota Bettelheima ali "Ženske, ki tečejo z volkovi" Clarissa pinkole Estes
4. Brala sem tudi feministično bukvico o tem, kako so princeske trapaste in zakaj se ne rešijo same. Jungisti pravijo, da princ v pravljici pooseblja drugi del tvoje osebnosti, kar pomeni, da princesa dejansko reši sama sebe.
5. Ne me držati za dlako. študirala sem modno oblikovanje in ne psihologije.
6. Moje mnenje? Mislim, da pravljice dojemamo na obeh ravneh, zavestni (glej uspeh filmov tipa Pretty Woman) in podzavesti (pravljice so stare kot človeštvo)
Mislim, da otrokom dobro dene doza pravljične "krutosti". Zlo MORA biti kaznovano. mislim, da otrok ne škodi pretiroma, če debelo uro pobijajo vesoljčke na PSP-ju. Izbrati med pravljico ali PSP/nintendotom/politično-korektnim-Disney-kanalom...
...jaz bi jima izbrala pravljico.

PolonaP said...

ja.

Za vrtec bom narisala
Rdečo Kapico 1 (eno)- ,
Volka 1 (enega) -izredno prijaznega
Drevesa 3 (tri ) - s sovo in ptičico v krošnji

PolonaP said...

Res imam rada te pravljične teme.

RE: SNEGULJKA, interpretacija, ki sem jo jaz brala, razlaga sedem palčkov kot sedem stopenj podzavestnega razvoja (ah, ti Jungovski psihoanalitiki) in Sneguljkine težave, kot tegobe, ki zadanejo mlado dekle, ko postaja žwenska in podzavestno želi prevzeti mamino mesto ob očetu.

Zatorej se mati spremeni v zlobno mačeho, ker imamo uboge bejbe bojda blazno slabo vest, ko poskušamo preseči svojo mati.

Ogledalov vzklik: "Sneguljka je tisočkrat lepša kot ti" nekateri pripisujejo Sneguljki, ker se v resnici sliši bolj iz ust pubertetnice, kot iz ust magičnega predmeta, a ne?

Za dodatno gradivo Sneguljka govori o žalostni usodi, ki doleti mater, ki ne prenese svojih let, se ne želi postarati, ne dopusti svojim otrokom, da zasedejo svoje pravično mesto pod soncem, ampak se oblačijo kot svoje hčere, hodijo v iste diskoteke in končajo kot stare coprnice.

Živele pravljice.

PolonaP said...

in če bi rade prebrale Perraultovo pravljico (Charles Perrault je bil tisti francoski model, ki je zapisal Grimove Pravljice pred Bratoma Grimm in jih prebiral na francoskem dvoru pod pretvezo, da jih je napisal njegov sin. Charles jih je, seveda, zapisal po ljudskem pripovedovanju), je tule link:
http://xahlee.org/p/little_red_riding_hood.html

PolonaP said...

The wolf, seeing her come in, said to her, hiding himself under the bedclothes, “Put the cake and the little pot of butter upon the stool, and come get into bed with me.”

Little Red Riding Hood took off her clothes and got into bed. She was greatly amazed to see how her grandmother looked in her nightclothes, and said to her, “Grandmother, what big arms you have!”
“All the better to hug you with, my dear.”

PF said...

Hja, izgleda, sem bila že kot najstnica, takrat še nevede, samo feministka. ;)

Zame je navečji vtis nedvomno naredila (odrasla) knjiga o ženski in sicer slikovni prikaz v preprezu od spočetja do rojstva, da sem dojela "simboliko" postelje.

matilda said...

Heh, o pravljicah nisem nikoli prav dosti razglabljala, bolj pomembno mi je bilo kaj imajo kraljične oblečeno /eh, ta moja plitkost/ in v tem pogledu je bila Kapica precej dolgočasna /zmeraj ista rdeča klafedra/; mi je dopadlo, da je zavila s poti /pa najboljše, da zmeraj po isti poti hodi/ se mi pa je zdela malce hmmm /ni pravega politično koretnega izraza/, da ni ločila med babico in volkom /ker ni nikjer pisalo, da je imela hudo izmaličen vidni živec/. In neizmerno mi je bilo grozno, da je tisti brko frajerju razparal trebuh! Pa kaj je zdaj volk kriv, da je dve naivni in neprevidni baanci pojedel, saj je to njihova hrana, kadar drobnice primanjkuje...skratka, ljudje so ovce in evo nas pa pridemo do simbolike. No, to je bilo razmišljanje 5letne Tildike, tako, da se me vsa ta teater okoli resničnih pomenov ni prav dosti primil..alpa sem pač spet malce bolj šelov;D Pravljice so pa itak za odrasle in za naše male fantazije;]

PF said...

Matilda, evo, tudi jaz sem stvari dejemala tako. In še danes ne premorem globine.

Mi je pa vseeno zelo zanimiv del o postelji in Rdeči Kapici, ki ga je Frišna izbrskala. Sploh nisem vedela, da obstaja ta verzija.

matilda said...

K moji stari mami sem mnogokrat zlezla v posteljo, z nekaj frajerskimi volkovi tudi, z volkom v spalni srajci in nočno avbico pa Oouuu!?!!? me ne čudi, da so ta prizor izrezali...samo za kodirane programe;)

Boris said...

Nujnonujnonujno si priborite in preberite knjigico Rdeče jabolko Svetlane Makarovič z ilustracijami Kaje Kosmač...

PolonaP said...

Jaz jo poznam. Resno scary .
Ilustracije so mi všeeeeč. Še posebno tista, ko si punčka drgne dol železno obleko.