Tuesday, October 12, 2010

PRAVLJICA O BUDILKI, KI NI ZVONILA


Spokojno jesensko jutro je.

G.Bedanc sladko spi in njegova soproga, ga.Bedanc, nežno pogrkuje v spanju.

Notranja ura gospe Bedanc se v nekem trenutku splaši in jo začne divje prebujati. Gospa odpro oči in jim strašno svetlo sije iza zaves. Zla slutnja jo obide. Poišče uro na nočni omarici. Prebledi.

"Bedanc, ustan!" zauka " Osem pa petnajst je! Velika Frišnica, Mala Frišnica, v petih minutah da sta mi v avtu, sicer vaju pustim doma. Panika! Panika! Panika! Zamujamo!"


Veliki Frišnici, ki je otroček v predpubertetnemu obdobju gre na jok. Kako naj človek opravi s stajlingom v petnajstih minutah? Stoji pred garderobno omaro in vedno bridkeje veka. Razloži, da ona na tak način ne more iz hiše. Itak pa, da nima nič za oblečt. Materi se otrok v dno srca zasmili in ji razloži, da kar se nje tiče, gre lahko v šolo tudi v spodnjih gatah in da če takoj ne prizna, da nima za oblečt samo zato, ker obleke hrani na tleh otroške sobe, potem ne bo nikoli več videla Zare od znotraj.
Mala frišnica, ki je v življenju nič ne zabava bolj kot stresno jutro, razloži svoji roditeljici, da kolk je to bedno, da se mamica in Velika Frišnica dereta in da kako hudo je, da mora ONA, mala Frišnica zdaj hiteti in da bo zdaj ostala brez kakavčka in brez zajtrka in da je to grozno in da je za vse to kriva njena grozna mama, ki naj se primerno kesa.


Ge. Bedanc se milo stori, ko vidi otročka pod takih hudim stresom, pa reče: "Oh, ljubica, res mi je žal, da moramo tako hiteti, ampak ura ni zvonila, veš. "
" Ja, pa je zvonila" zatrmoglavi Mala Frišnica: "Pol ure je zvonila! Jaz sem jo ugasnila, ker me je mot'la !"
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


In potem so šli vsi od doma in vsak zase razmišljali o smislu življenja.

11 comments:

Biljana said...

super, poučna pravljica:)

matilda said...

Berem, berem, berem in srčno upam, da bo na koncu pisalo: Družina Bedančevih se ravno trpa v avto, ko čeu plot pogleda dobra soseda in zažvrgoli "le kam, le kam tako zgodaj zjutraj na sobotni dan".

p.s. veri stajliš familija, da o prefinjenih ušesnih dodatkih niti ne govorim:)

PolonaP said...

kaj pa praviš na to, kolk je Mamica bolj rjava, kot ostali člani družine?

Mula mala! Smo imeli totalno paniko včeraj zjutraj in najboljše pri vsem je itak to, da se sploh ni kesala.

Izklopiti staršem budilko, ker te moti, ko cinglja. MISLIM!

matilda said...

Mamica izgleda zlo solarij mummy;)
Me pa mejčekono zanima kje imate budilko, na hodniku, da je zakonca Bedanc nista slišala, v sobici nezaneslivega deteca ali na Gvendini načni omarici, da se vsakodnevno maščujete bogi kuži, ki ji ni potrebno nikamor?

PolonaP said...

ta prave budilke nimamo, ker še nisem našla ene stajliš retro budilke, ki ne bi glasno tiktakala. Verjetno bi pomagalo, če vbi želela v budilko vložiti več kot 8evrov.

tako mamo budilko na telefonu. In telefon se polni v dnevni...v principu za to, da se zbudim, ko se sprehodim do tja..

K said...

No ja, počaki, da bo 13, potem bo zjutraj penila, ko jo boš zbudila ob normalni uri, ker ji ni zvonila budilka na mobiju pod povštrom, ki jo je nastavila, da bi si pred šolo umila lase ...

yemamaya said...

zgodba je morale polna in poučna, malo manjka sicer pasji akter, ki bi doprinesel pridih ene take blago animalistične dimenzije in ljubezni do narave in živali, ampak ne mormo met vsega. sicer pa ima vse atribute Ezopovih basni.

meni je vesoljna enigma recimo to, da neglede na to a vstanemo ob 6:40, 7:00 al pa ob 8:00 pred 9:10 nismo v vrtcu, čeprav bi morali biti ob 9:00 najkasneje.

PolonaP said...

Maščevanje je jed ki najbolj tekne hladna

Tina said...

"Pol ure je zvonila! Jaz sem jo ugasnila, ker me je mot'la!"
Dobra!
Jaz tud nujno rabim eno uro budilko! Sicer se vedno zbudim pred njo, sam nikoli ne veš! Itak pa da so vse preglasne al pa imajo trinajst funkcij preveč:(

Anonymous said...

No. Ena taka rešitev bi bila, če bi otroci imeli svojo budilko. Pa bi pol že morali poskrbet za pravočasno vstajanje. Ker zlobna mami bi jo vedno budila zadnji hip. Če pa hočeš met čas za styling, pa si naštimaj budilko po svoje :P
Suzy

Lenka said...

Mala Frišnica je faca.