Saturday, October 2, 2010

POČITNICE IN MESTO ali MATILDA V PARIZU, LE CHAPITRE PREMIERE

Uredništvo Frišnega si vsled blazne, nepogoltnjene foušije, ki jo čuti do počitniških dogodivščin najljubše dopisnice MATILDE, dovoljuje v napovedniku nekaj literarne svobode:)

Tisto poletje, si je tiho pridušala, bo samo njeno. Počela bo stvari, ki si jih je dolgo želela. Odpovedala se bo dopustu, odpovedala se bo regresu, namesto sodelavke bo prevzela "Urejanje založene dokumentacije" in bo celo dolgo poletje srečna preživela v mikavni poltemi službenega arhiva...
...ah, ko bi jo le ne izdala njena altruistična duša...
.........................................ah, ko bi mislila le na lastne užitke....
Pogoltnila je knedel solza in z izmučenimi, belimi prsti potrdila nakup vozovnice za Pariz. Nekdo mora opraviti tudi ta težaški posel. Nekdo se mora žrtvovati. Nekdo mora o tem tudi pisati.

To je ona. Matilda. Novodobna mučenica. Dvanajst dni v Parizu. Za nas.

LES VACANCES ET LA CITé; LE CHAPITRE PREMIERE
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO




Pejmo v Pariz namesto v Grčijo!!!!, je vzkliknil nekdo (nimam pojma ali sem bila to jaz ali moja najljubša in edina nesestra). Še preden smo spakirale, smo že objokovale turkizno morje, ozke ceste brez robnikov in dišeče gromozanske kalamare. Jah, če moramo, pač moramo. Spet je detece milo (10 cm višje od zadnjih počitnic in delujoče na energijo music-from-mobile-phone) zakrivilo, da smo Mesto prečesale po vseh zapovedanih turističnih spotih, obilica časa pa je omogočila tudi stranpoti in dolge kulinarične postanke 5x na dan (po Montignacu).


Iz FRIŠNO NOVO JUTRO



Marais smo izglasovale za najljubši del mesta, kjer sicer fantje niso poželjivo gledali za nami, so pa zato oni izgledali fantastično. Restavracije in bistrojčki so pitoreskni, kar pomeni oguljeni, z okusno hrano in aktivnim sodelovanjem v uličnem štimungu. Toplo priporočam Chez Marianne na Rue des Hospitalières Saint-Gervais. Izbor okusnih jedi, kjer se Sicilija spajedaši s Turčijo in Libanonom, nekje vmes pa vskočijo tudi Judje, taki tapravi z loknami in z malo sreče ni potrebno stati v vrsti za mizico, če prideš v trenutku tik pred večerjo. Četrt je nadvse fletna zaradi ozkih ulic, natrpanosti, barvitosti, luštnih cozy-chic trgovinic, vrveža, skoraj nič avtomobilov, z zeleno gosposko oazo Place de Vosges, srce židovske komune z odličnimi falafli, skratka movida skozi ves dan. http://www.parismarais.com/


Iz FRIŠNO NOVO JUTRO



Po večerji smo jo ponavadi mahnile »na trg« k Taglavni cerkvi ali kot bi rekli naši susjedi ka Naši Gospi. Samo lučaj stran smo ob knjigarni Shakespeare & Co. (Dickensovska oprema in razni osebki, ki so se malce preveč vživeli v atmosfero) našle našo večerno točko, Cafe le petit Pont z najbolj zafnanimi natakarji ever. Vizualizirajte gospodiče v srednjih 30ih, ki prav gotovo že 15 let pišejo roman stoletja in temu primerno nonšalantno malce pozirajo, malce kadijo, zraven pa sodi kakšen krepak podeželski akcent. In nikar se ne sprašujte zakaj so na sosednji mizi olive, na vaši pa ne (kljub obilici pijače). Je pač tako. In če boš večkrat lepo vprašal, jih bo pač prinesel. Ufffa. Vrtijo pa ugodno glasbo za dolgourno in alkoholno chill out posedanje s pogledom na Gospo, ki kraljuje onkraj mostu (publika je domača in tuja). Lahko pa je seveda noč še daljša, če na poti domov naletiš na dvojnika frontmana Maroon 5, ki s posluhom prepeva komade ameriške East Coast iz konca šestdesetih in pari iz publike zaplešejo na obali Siene in iznajdljivi Arabec ponuja pivo iz vrečke polne ledu. Smo prosile za vino. Pa ni prepoznal tržne niše.


Uredništvo Frišnega si pridržuje pravico, da Matildine Pariške dogodivščine objavlja v nadaljevanjih, počasi, vsaj do takrat ko Easyjet začne leteti iz Zagreba v Pariz.
Ker se zbrane podporne enote Frišnega Uredništva pripravljajo na zavzetje francoske prestolnice, če bo Eurocard dal, še v letu 2010, vas prisrčno prosimo, da s svojimi opažanji, linki in naslovi tvorno prispevate k našem kulturnem programu. (TRR kamor lahko nakažete svoje denarne prispevke, bomo objavili naslednjič)

Ali po domače: mi poskrbimo za nadaljevanje Matildine zgodbe, vi pa za komentarje

11 comments:

Anonymous said...

samo en update: easyjet začne letet iz pučnika na pariški CDG 2ga decembra. ;)

PolonaP said...

Matilda, tolk maš dober tejst.
Jaz imam tudi najraje Marais od celega Pariza.
Takoj zatem sledi 6ar zaradi šopinga in Republique zaradi barčkanja.

PolonaP said...

Iz zagreba pa 1. novembra!

Saša said...

Mon cheri,

kako slastno zapeljivo se tole bere...tudi jaz lahko priložim svoj TRR, nek prostorček se bo že našel, kajne?

papa, sotekaška sokolegica.

matilda said...

Frišna draga, mislim, da si kar ti tista najbolj informirana oseba o Mestu luči, ki bi nam lahko seznam razdelila in kakšno skrivnost izdala. Pravzaprav bi lahko naredila Petit vodniček kako uživati Pariz!

PolonaP said...

(z zelo uradnim glasom:)
Draga Saša, tako ne bo šlo! Organiziraj si svojo zbiralno akcijo.

Gotova sem, da se po Šonzelizeju blazno dobro teče.

dragonfly said...

Hmmmmmm, ko takole berem o Parizu iz Matildine perspektive - ki je tako podobna moji (kdove zakaj???!;)), čeprav ima Ona boljše oko in bolj izvedenski vohljaški nos za vse, kar se ne sme zamuditi in izbrska tudi tisto, česar NI;), me zgrabi, da bi hitro rezervirala easykarto in se znova podala v Mesto...in Ona ve, kakšna žrtev bi to bila...:)

yemamaya said...

ehhh Tildi, tis taka faca. fouš.
ko bom velika bom itaq govorila francosko brez naglasa, se oblačila in vedla kot Francozinja (ok, nosila se bom kot Kubanka, pa lase bom mela kot kakšna latino diva), stanovanje bom mela kot iz francoske revije-kakšen Šalet bi bil sploh ok- in sploh bom faca.
In ne bom več tekla za vozom po vrhniškem klancu in Ivanu kuhala kave. Mulc razvajen.

matilda said...

Yemi, francoski fešn sledi (no, no...kubanski stil je mnogo bolji) in šalet tudi pride na vrsto. Morda pa moraš z nami v Mesto...ko je nesetra kupovala biškotke je gospodična prodajalka pomenljivo prepevala ... Brazillll... (jaz seice ne izgledam čisto nič brazilsko, za razliko od nesestre je pa čista resnica, da sem v nekem trenutku na Metroju ugotovila, da sva edini živobarvni osebi v vagonu:0

Kačja pastirica, si se morda danes zjutraj vdala kakšnim nezaželenim opijatom....? V nasprotnem primeru namreč predlagam predbožični pariz (brez žuljev, le šoping;))

yemamaya said...

ž aspet. ok, do jutri treniram francoščino... al 'že ne se kva'.
mat kurja, tole mi pa ne gre. sem res zgleda bolj za boj na požiralniku.

Vanja said...

Hočemo še!!