Monday, September 6, 2010

VIDIŠ, STARA MAMA, KAKO JE ZALEGLO?


Ko sem bila stara 7. let, mi je stara mama, gotovo da v vzgojne namene, podtaknila bukvico "Botra z griča". Knjiga je opisovala veličastne prigode Botre in njene Posvojenke. Stanovali sta, jasno, na Griču.

Njune nore dogodoviščine so bile namenjene deklicam, ki si strastno želijo postati Gospodinje, saj sta Botra in njena Posvojenka večino dni preživeli v čiščenju njunega blagoslovljenega domka. Dobro se spomnim, da sta obračali in zračili jogije in krtačili oblačila in da so se na njunih oknih vedno zračile snežno bele posteljnine. In porabili sta letno zalogo vaškega odmerka sode bikarbone, ki sta jo razumeli kot univerzalno čistilno sredstvo. Madeži na oblačilih , ki ne gredo ven? Potresimo jih s sodo bikarbono. Umivalnik ni dovolj bleščeč? Potresimo ga s sodo bikarbono. Otrok se ne uči, kot bi se moral? Potresimo ga s sodo bikarbono.

Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

Ampak tako obsedeni, da bi vse šalice v omari zložili z ročajčki v isto smer, IN zloščili te iste police z organskimi čistili*, pa menda tudi Botra in njena Posvojenka nista bili. Tako obsedeni smo samo na Uredništvu Frišnega.


*Ena merica Marjaninega ekološko pridelanega jabolčnega kisa iz 100% ne špricanih jabolk, ena merica vode, ena merica lanenega olja. (uporaba domačega kisa je , žal, obvezna. Kupljen kis smrdi) Botra, TOP that!

13 comments:

yemamaya said...

ehhh. i can't top that. ne morem niti parirat. pri nas smo pajke proglasili za 'domače živali, ki prinašajo srečo' in jih je s hišnim pravilnikom prepovedano preganjati.je bolj enostavno tako. vse svetovne probleme se da rešit s pravo mero filozofskega zanikanja in zatiskanja oči. je pa res, da si me zdej spravla v blago depresijo zaradi slabe vesti. grem se posut s sodo bikarbono, zih bo pomagal.

PolonaP said...

Mene je pa zapopadlo hrepenenje po velikem spomladanskem čiščenju.

Grem se posut s sodo bikarbono, zihr bo pomagal.

(iz yeminih ust v božja ušesa)

alcessa said...

Preden se potreseš s sodo bikarbono zaradi hrepenenja po spomladanskem čiščenju, se mogoče še potreseš s sodo bikarbono zaradi obsedenega obračanja šalic v Pravo Smer?

Za vsak slučaj, da ti otroci ne bodo pozneje kaj očitali... :-)

K said...

Če ti je strašno dolgčas, pridi kofetkat z mano in štet našo zalogo pajkov, ne pa da nas šokiraš tle z nekimi pospravljalskimi izpadi. Komentar najstnice, ko sem se med čakanjem na obiske preoblačila in klela, zakaj nismo utegnili posesati: "Nikar se ne opravičuj, ker ni posesano, pa ne bo nihče opazil."

matilda said...

Kaj je narobe z obračanjem ročajčkov v isto smer???? To je MUST in LOGICAL. Tudi v dopisništvu pod palmami je tako. Aja in imamo tudo plave šalčke desno na drugi polici. Da pa imamo v dopisništvu tudi malce svoje identitete dokazuje dejstvo, da vse tegobe (madežne) rešujemo z detergentom za posodo (po možnosti tistim z alojo). In gospodje pajki imajo svoja imena Uni izpod bojlerja v kopalnici, Uni iz dnevne v desnem kotu pod karniso. Molje v špajzi smo poskušali nagraditi z 300 euri, da gredo nazaj v Romunijo, pa se niso strinjali....pa smo ubrali drugo metodo.

alcessa said...

A kaj da je narobe?

Nič.

In v tem je problem.

Molje v špajzi jaz sploskam v moljast čemaž (nisem kriva, da tako počasi letijo, čas bo za malce lokalne evolucije). Zastonj. Edino na dom ne pridem, ker se mi ne da...

PolonaP said...

alcessa v RESNICI molje da v pesto. namesto česna. takoj za lončki.

matilda said...

Ke je špjazek temen in mejhn in preveč dobrot je v njem, se tam prav dolgo ne zdržujem, pa še nežne narave sem in čistunka. Ročna ali krpasta "končna rešitev" tako ne prideta v poštev. Prepustim to profesionalcem megakoncernov.

VANJA said...

Ej Polona, le kje ti živiš? Pri nas ni pomladi! Pa jo že kakšni dve leti težko pričakujemo! Le kje se potika?

Teta Bina said...

jaz se pa še vedno odločam ali naj bojo kozarci in šalce postavljene na glavo ali kar na noge...in prav lično zgledajo obrnjeni ročaji v eno smer...tudi tole poskusim...pri meni tudi vlada "spomladansko" čiščenje. Pa tisto obdobje, ko bi se znebila krame in si kupila novo.

yemamaya said...

ni zaleglo, tole s sodo bikarbono. sm mela še kr slabo vest. poj sm si pa rekla da 'tkoledragamojapatolenebošlo' in sem si s sodo bikarbono umila zobe.nobenga zobnega kamna več, zobje se blistajo k une pogrošne prej-potem reklame. in nam z belimi zobmi se tudi oprosti če mamo malo bolj razmetano (tud to se da razbrat iz reklam, če malo bolj pozorno pogledaš) zato se ne sekiram več. ERGO: soda bikarbona je na koncu le pomagala.

Viktorija said...

Takoj me je prevzela pristna slovenska (bojda je to to)fovšija in se sprašujem, če bi mi pomagalo posipanje s sodo.
Predvidevam, da gre bodisi za iskoriščanje otroške delovne sile, bodisi za važičkanje in so vse ostale omarice polne kuhinjskih moljev, stresene moke in razmetanih šalčk.

matilda said...

Šalce in krožniki v vrsti ko hiše v Trsti niso nobeno važičkanje ampak nakazujejo na snažno-urejeno-čedno-zmerno-skromno-redavajeno gospodarico. Vtičnic ne bomo omenjali. Ne pa ne vem, zakaj svojih vrlin ne predstavlja v kredenci. Ta samozastajnost za zaprtimi vrati me malce najeda in poraja vprašanja:I