Thursday, June 3, 2010

LIMONIN MERANG KEJK



Tole je, pak, najboljša torta vseh časov. Inspiracijo zanjo sem dobila pri GDČ.BAZILIKI in se ji za navdih prav prisrčno zahvaljujem, recept za limonino kremo pa pri gospe NIGELLI in kako se za pridobljene kuharske spretnosti zahvaljujem šele njej!


Iz FRIŠNO NOVO JUTRO





1. MERANG

-segreješ pečico na 180C

-6 beljakov stepaš, da ratajo skoraj trdi. POČASI, počasi, počasi, ali pa se bo puhasti beljakov sneg spremenil v odurno beljakovo brozgo, pritepeš sladkor. Za vsak beljak cca. 10 zvrhanih žlic sladkorne sipe. (to je tisti sladkor , ki ni v kockah in ki ni v prahu. Ta navadna sladkorna oblika. ) res je. Ogromno enega sladkorja. mmm

-Z žlico in andahtjo primešaš dve polni žlici balzamičnega kisa in potem še dve žlici koruzne moke in potem še en, 250gramski, zavojček drobno mletih mandljev.

-na peki papir narišeš dva kroga cca 22cm premera (ne se preveč ubadat s popolnostjo kroga, ker se bo merang itak razlezel po svoje) in sneg pravično razdeliš med levi in desni krog.

-pekač vtakni v pečico, znižaj temperaturo na 150C in peci 90minut.

LIMONINA KREMA (prosto po Nigelli)


-v skledi z debelim dnom, na res majhnem ognju, stopi eno švoh tretino zavojčka masla. Primešaj mu (za takole mešanje je meni stylish ta lesena kuhalnica) 10-15 žlic sladkorja, sok in lupinico treh limon (cca 125ml) in tri jajca. Tole je malček škatljivo, ker če jajca ubiješ v vrelo tekočino moraš mešati kot blazen, da se ne naredijo jajčni svalki namesto kreme.

Jaz

a)ali ubijem jajca tako hitro, da se limonin sok še ni imel časa segreti


b)ali pa odstavim kozico in počakam, da se masleno cukrasta limona ohladi

-potem mešam, z leseno kuhalnico ( ker nikoli v kuhinjo ne bi spustila plastične kuhalnice), na majhnem ognju, toliko časa, da se krema zgosti. In zgosti se dosti hitro. (Nisem še testirala kaj se zgodi, če kremo pustiš, da brbota in greš vmes lulat, odigrat pasjanso ali obesit perilo...jaz tistih par minut stojim in mešam) Ko stoji čez noč v hladilniku , se zgosti tako fino, da jo zjutraj lahko na toast namažeš. Blazn džazn.





LIMONIN MERANG KEJK

-na sexi podstavek daš eno plast meranga, na merang ohlajeno limonino kremo, na limonino kremo sveže jagode, na jagode stepeno smetano na smetano zgornjo plast meranga, na zgornji merang ostanek smetane in par ta najlepših jagod in...svečke?

9 comments:

Andreja said...

Vau tole zgleda pa super, kako mora biti šele dobro :-)) Hvala za recept!

vesna said...

super zgleda;)

yemamaya said...

blazn džanz indid, ampak kuko pa tale španski vetrc narežeš? al ga bl nakrhljaš or what? a ni tole jako drobljačasto če nisi previdn?

PolonaP said...

mmm, ja. to sem pozabila povdariti: je treba torto fajn pofotkat in vse prisiliti, da se je nagledajo PREDEN vanjo zarežeš, ker ko vanjo zarežeš rabiš veliko znanja in spretnosti (ali pa veliko šeflo), da torto razdeliš po krožničkih.

Me zanima kako to de4lajo pri As-u?

Unknown said...

To mora bit fajn dobr :), bom probala naredit

Mateja said...

Ja, hvala ti frišna! Najprej nam mimogrede poveš, da tekaš kot blazna in greš na DM tek, potem nam pa tole torto pred nos nastaviš, da jo hodimo vsake pet minut gledat in ne delamo drugega, kot brišemo slino z ekrana.
A si praznovala rosnih-večnih šestindvajset?

PolonaP said...

Funchi, ne še.
Gruntam pa že, kakšno torto si bom naredila. Če sploh torto. V mislih imam:
a) gin-tonik-žele torto
b) čokoladni fudg iz hladilnika
c) trifel iz črnega ribeza in ali limone
č) kar koli iz črnega ribeza
d) sladoledno torto iz črnega ribeza. ali limone. ali rabarbare.

sorri. Zaneslo me je. sem lačna.

matilda said...

Tole je tako seksijami, da bi si jo človek na glavo poveznil, si zavezal rožnate espadrile in šel paradirat v Tivoli. Veri ingliš. Inglišmeni obvladajo pomarančne kreme, Najđela pa sploh, ker ne škrtari. Za rojstni dan pa predlagam bakso ledene penine in čokoladno masažo. Aja, pa uelkombak;*

Teta Bina said...

ou maj got...sline so po celi testaturi...zgleda in bere se božansko njami in tole pregreho si kmalu pripravim.