Wednesday, June 9, 2010

Berem ta novega Brysona "At Home" in me strašno zabava podatek, da so dnevi v angleškem tednu poimenovani po starih Saxonskih božanstvih (Saksonci so bili eno izmed plemen, ki so po odhodu Rimljanov vdrli na Britanska tla). Tiw-u, Woden-u, Thor-u in Wodenovi ženi Frig, ki jih angleško govoreči narodi še zmeraj častijo vsak Tuesday, Wednesday, Thursday in Friday.

Iz FRIŠNO NOVO JUTRO




Na domačih tleh smo bolj praktično usmerjeni:
PONEDELJEK, je, jasno, tisti, ki pride po-nedelji. Enostavno kot ocvirkova potica.


TOREK, resnično enigmatičen dan katerega boljše ime bi bilo lahko
Drugek (če se zgledujemo po četrtku in petku) ali pa recimo Predsredek (če se zgledujemo po ponedeljku) ali pa Ufponedeljekjemimek (če mu damo smiselno ime).

SREDA je najverjetneje dan v sredini tedna, ampak sreda je dan v sredini mojega tedna!
Se mi zdi, da so v začetku razsvetljene industrializacijske dobe, štiriletni malčki od ponedeljka do sobote prenašali na svojih drobnih plečkih premog iz rudnikov? In najverjetneje se je moral vsak nadebuden fevdalec na pamet naučiti "Etje bi det naš ne sgrešil, te u veki jemu bi žviti inu vsako sredu se gostiti inu si bradu pričesati in opanke oprati..." , pa svojim tlačanom žihr ni namenil sobote proste.


ČETRTEK in PETEK razkrivata našo pragmatično naravo: četrti in peti dan v tednu, boh ne daj da bi jih imenovali recimo Triglavnik in Živindan, ker bi potem lahko kdo, ki bi imel težave s štetjem do pet, zašel v grozne težave, ko bi se zmenil za obračun davščin na četrti dan v tednu, pa bi prišel guldne v petek terjat .
Čeprav, spet, morebiti sta pa stara četrtek in petek BILA Triglavnik in Živindan in bi bila še dan danes, če bi Črtomir bolje opravil svoje delo in nas ubranil pred prekrščevalci.

Iz FRIŠNO NOVO JUTRO
(fotke sposojene od DUNECHASER-ja, iz njegove odlične in blazn džazne serije MINIFIGS )

SOBOTA je prevod besede SABBATH, imena tistega dneva v sedemdnevnem ciklu, ki je v židovstvu, krščanstvu in islamu, namenjen počitku. Navdaja me z evforičnim veseljem, saj dokazuje, da so bili moji predniki ljukave narave in sploh bolj prebrisani kot ostali in so poskrbeli za dva dela prosta dneva v tednu. Sabbath, ko se ne dela in nedelja, ko se ne-dela. Navdušuje me tudi zato, ker ta dokaz posredno vzdržuje mojo teorijo o sredi kot sredinskemu dnevu in če se prepustim krilom entuziazma lahko tako, en passant, dokažem še, da so Slovenci utemeljitelji in iznajditelji prakse 5-2 :pet dni delam, dva dni ne delam.
V zagovor bi rada povedala, da noge moje teorije niso trhlejše on nožic na katerih stoji teorija po kateri je Jazon Argonavt ustanovil Emono. A.K.A Ljubljano.

NEDELJA Njen etimološki izvor jasno dokazuje, da je nedelja dan, ko je Naš Gospod, ali pa njegov davno preminul (in kot sem že ljubeče omenila, blazno prefrigan) predstavnik na zemlji, odločil, da se, spet, NE-dela.

13 comments:

matilda said...

Ehhh, sem že hotela predlagat, da se tale torek, ki je tako brezvezen in kao neznanega izvora, praktično ilegalac, kar ukine, pa Wiki pravi, da izhaja iz besede "vtori" (drugi dan v tednu), tako, da pasaport ima, lahko pa ga vseeno ignoriramo kot enega nebodigatreba(to nam v naši Deželici sploh ni tako težko, recimo, da se do torka obnašamo kot do tisitih z 367 eurov colnge, do mam, ki jim bivši ne plačujejo preživnine, za potomce, do hendikepiranih, ki bi recimo radi prečkali cesto, brez da prevozijo pol kvarta, do delavcev iz ekzotičnih dežel, ki rabotajo na na črno pa še kakšen "nepotrebnež" bi se našel. Evo, pogledaš skozi torek, se pokriješ čez glavo in spiš dalje.

yemamaya said...

mrbit je pa torek kkšna ostalina od Thora vseeno? torek= Thorek? ko je kakšen prav nemarno seksi viking (ono: visok, plav, sa dugom, ljepršavom kosom- donr, ni bla tok zlo ljepršava, ker si jo je zadnjih 23 let pozabil umit, pa vseeno- nekaj takega ko kombinacija Bada Pečke in Gladiatorja Radiatorja) in capljal skozi deželico, vmes ploznil Jasona in njegove Argete na zobe in pri tem pozabil Thora v tednu? Zakaj pa ne bi mogl met še mi met mal vikingov? angleži so dobl pege pa rdeče lase, mi pa Thorek? če je 'petek dan za metek', glasujem za 'torek je dan za sanjarjenje o možatih vikinških osvajalcih'

PolonaP said...

Mislim, da je predlog izredno razumen in ga podpiram.
Invalidom pa itak, že zdaj besno hupam če hočejo čez cesto in, sem mnenja da samske mame ne rabijo preživnine, ker jim otrok ni treba pošiljati po pivo.

( Šala, šala)

Tisza said...

Torek imamo po ruskem vtorniku, po vtaroj-drugi. Sicer pa je Rusom od samega začetka vladala vikinška dinastija Rjurikov. Menda so gospoda Rjurika kar sami povabili, kot nekoga od zunaj, ker niso mogli sami razrešit sporov med sabo. Tako bi lahko tudi mi povabili kake skandinavske osvajalce, ne bi imela res nič proti, ne v osebnem ne v državnem merilu.

matilda said...

Z severa vzamem le dizajn pa vodko. Vikinge (vodenooki, mastnolasi, peguljasti in smrdasti)pa ne spustim čez Kraški rob, makar morala u borbu "prsa o prsa" na začetku našega nadkul viadukta;-) Sej po mojem si niti čez ne bi upali, banda navijaška.

yemamaya said...

evo, sm vedla, da so vikingi nekje v špilu.
matilda.... prefrigano, prefrigano.... tc tc tc, ti bi kr prsa-o-prsa. mi o sanjarjenju, ti pa kr direkt u akcijo....dojdi mi dojdi... :) si te predstavljam, s z vihrajočimi lasmi, pa suljico verno ob strani,pa cuco na drugi. echtes valkira. (ok, še 'kill the rabbit' bi morala prepevat) ker viking pa ne bi padu:)

matilda said...

Ehhh, pa si me, sam a veš na kako finto bi jaz te mastne muškarčine vrgla? Haaa, od daleč bi zgledala ka en okrogel dečec(ker frizura je čisto fantovska), čepeč, svirajoč na frulicu ali pa bi ščinkala, z zdepasto cucko ob strani...a onda evo njih,kožuharje prepotene, ki se v drncu skozi prah pojavijo in zabremzajo na mitnici...in hip, hip, hip, strašni trik, Matilda Kraškorobska odvrže žakelj, zabliska z steklenimi očmi in izbaci njedra materisnka. Pihhh, pa da jih vidim. Edino cucka bi ostala v istem stojičnem čučanju, kot ponavadi. Noh, morda bi se zaradi hripa huronskega malce tresla. Ampak ona je iz Marezig:-(

alcessa said...

menda so nekdaj si saksonke želele, da krepke bi vikinge v mrežo ujele
v času njih cveta bolj čistih descev ni blo nikod,
in tanarbolj smrdel je umazan anglosaksonski rod...

yemamaya said...

sicer pa itak v TS (torkovih sanjarjenjih) možati vikinški osvajalci nosijo lase kakršne-ti-že-paše barve, švicajo aromatično kombinacijo baby piškotov in nstavi-po-izbiri parfuma. lahko so pa tud latino/slovansko/arabski/azijsko/native american izvora.važn da te romantično pogledajo z rjavimi/črnimi/modrimi/zelenimi/(ok, da pokrijemo vse okuse:rdečimi) očmi, zajamejo v močne roke(tle mislm ni dilem), prižamejo na gladke/kosmate prsi in odjezdijo/odidejo/odkolesarijo/odčolnarijo/odpeljejo/od-karkoli-že v sončni zahod/vzhod/mrk.

i think....
ehh... pa niti torek ni....

matilda said...

Odkolesarijo;-D na triciklu:D :D ajde, da vidim koga to vzburja!

yemamaya said...

frišna mi je sumljiva, z vsem tem tekanjem...:D
try this: albino arabca z dread locksi na monocikeljnu, vonjajočega po ciklamah, nafti in tartufih, pod sončnim mrkom. oblečenega v dres za dvigovanje uteži. progast.
Top that if you can :D :D :D

matilda said...

Skoraj bi me ciklame ubile...but, aaaabljjjkc (malček me stresa od groze in gadenja) dres za dvigovanje uteži - to se ne da preseči:SSS Svaka čast! Albinoti so in morda res v naši domišljiji ne dosegajo zaslužnega vzdihovanja, o arabcih sploh ne bom zgubljala besed (saj vsi poznate moja proarabske usmeritve)tukaj vsak udari mimo;-),tartufi mi dišijo, nafta ima tudi svoj čar in balzamične učinke...ampak dres....

matilda said...

Kar pa zadeva frišnegatekanja, pa bo zadeva splahnela takoj, ko bo spoznala učitelja šaha v podaljšanem bivanju ene od mladih gospodičen (enkrat se bo že zgodilo). Samo potem veš kaj nam sledi.