Thursday, April 22, 2010

STO NAČINOV UPORABE ČEMAŽA


1) kot sredstvo ustrahovanja Npr: "Če mi ne daš takoj mir, te bom s čemažem natlačil!"
2.) kot polnovreden obrok Npr: "Odlična čemaževa juh'ca s smetanco in polnozrnatimi polžki"
3.) kot sredstvo za druženje Npr: " Bi šel danes z menoj čemaž nabirat?"
4.) kot vzgojni prijem Npr: "Pospravi sobo, ali pa boš za kosilo jedla odlično čemaževo juhico s smetanco in polnozrnatimi polžki "
5.) kot večvrednostni kompleks Npr: "oh, PRI NAS imamo VEDNO čemaž v hladilniku"

6.) kot recept naše mlade WRABČICE :"s paličnjakom zmešaj par listov čemaža v skutko. Posoli. Dodaj žlico bučnega olja." Na kar nimam veliko pripomb, razen: "Čemaževa skutka potrebuje robustno podlago. Bel puhast kruhek ne bo dovolj dober. Predlagam ta kisel kruh, popečen v toasterju." WRABČKU lahko rečete hvala TUKAJ
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


ps

v hladilniku imam še celo vrečo čemaža. Ideje in predlogi?

25 comments:

alcessa said...

7) Zapis na blogu o počasi propadajočem čemažu, ki so ga že vsi siti: če še enkrat slišim besedo čemaž...!

PolonaP said...

...si boš šla skuhat čemaževo mineštro?

alcessa said...

...bom naredila čemažev pesto ...

(oz. bi, če bi jedla česen, čebulo in njune sorodnike)

K said...

Slovon ga je zadnjič na pinjolah malo popražil in postregel zraven ... hmm ... piščanca? Enega mesa.

Andreja said...

Bo za probat, hvala :-))

PolonaP said...

Jaz bom tud' probala

Bazilika said...

A si prepričana, da se je pametno po tvoji kuhinji s pinjolami motovilit?

Saša said...

mi je kar malo nerodno priznat vsem vam poznavalcem čemaža, da nisem imela pojma, kaj to je.
pa sem poguglala in ugotovila da je to navaden divji česen!

matilda said...

Mi pa imamo doma en kozarček nekakšnega čemaževega namaza, ki ga prav nihče noče (niti odpret)- kaj bi vi Čemaževci z njim storili???

Clytie said...

Čemaž narediš po istem receptu kot gobice z jajčkami, samo da gobice nadomestiš s čemažem.
Njam & dober tek!

yemamaya said...

lahko ga zmlinčiš skupaj z pinjolami in zaliješ z olivnim oljem- dobiš nekakšen pesto , ki je v hladilniku obstojen tudi do en mesec (ne garantiram, ampak meni ga je uspelo pozabit in odkrit, pa je bil po enem mesecu čisto ok). tega lahko potem uporabljaš na vse mogoče pestične načine, vklj. z makaroni

mojchka said...

Ideje in predlogi: meni ga pošlji :-)

matilda said...

@Dragi Akvarij, po omembi enega meseca gre dobrota-smradota danes zvečer, ko domov prijeham, direkt v WC (kozarček pa v kozarčkaste smeti). Ne, ne povem od kdaj ga imamo. Nalednjič, ko ga ponovno v dar dobim pa bo tvoj.

alcessa said...

8) čemažev namaz...

mojchka said...

saj je bil hec..
Enkrat me mora nekdo, ki pozna čemaž, vzeti s sabo na "nabiranje"...

Karmen said...

Jaz sem si že zadnjič naredila pesto (oljčno olje, malo soli in čemaž), brez ostalih dodatkov. Tako mi je bolj všeč, da ga kasneje lahko poljubno kombiniram.

Danes na primer, sem zamesila pirin kruh in vanj zamesila še ogromno količino tega pesta. Oblikovala sem majhne kroglice in ene poleg druge pekla, da dobim ala "bige". Pečene bige so približn tolk velike da jo daš na pol in je ravno za ugriznit.
Priloge po okusu!

yemamaya said...

btw- čemaž se da zamenjat za liste od šmarnic, ki so mimogrede strupene.
tko da ideja za znebit se neljubega sorodnika: ' pa sem misla da je čemaževa juhca s smetano...., eh jej, kako se človek zmoti de dni, verjetno so bile res šmarnice'

Karmen said...

Res je yemamaya, sam v gozdu tam k raste čemaž daleč naokoli diši po česnu, šamrnce pa ne. Če pa še nisi zihr pa podrgneš s prsti po listih, če prsti dišijo po česnu, pol je to zihr čemaž.

PolonaP said...

ha, ha C, imam občutek da naša zvitorepa Yemam zelo dobro loči med šmarnico in čemažem, samo da ji njena žlehtnoba miru ne da (če ne novači ljudi v sekte, potem študira življenepis Lucrezia Borgie)

btw...bi jedla tele mini čabatke s čemažem.Zelo.

alcessa said...

9) angleško govoreči recepti, anyone? :-)

yemamaya said...

mmwwahahaha... brain... brain... i need brain for my master...(igor press)

Karmen said...

Upam, da si naredila zadnjič čemažev pesto!?

Oj, dans sem šla v Dorferje po taprave slovenske šparglje. Saj ne da sem nevem kaj prišparal (res je da dajo DOBRO vago) je pa fin izlet z fino frendico.

Zdej pa brskam po mojih knjigah in iščem recepte za to gajbico špargeljev ki sem jih domov privlekla in najdem slednjega:

ŠPARGLJI IN MLADI KROMPIR S CEMAŽEVIM PESTOM

Sestavine:

• 750 g zelenih špargljev
• 800 g mladega krompirja
• 30 g pinjol
• 50 g zelenih oliv (s košcico)
• 30 g cemaža
• 75 g sveža naribanega parmezana
• naribana lupinica 1 limone
• 9 žlic oljcnega olja
• 1 strok cesna
• 2 žlici kisle smetane
• sol, poper
PRIPRAVA:

. šparglje narežemo na 4 cm velike košcke. Kuhamo jih 4 minute v slani vodi ter kuhane
odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in še enkrat dobro odcedimo
. Krompir skuhamo v slani vodi. Nekoliko ohlajenega olupimo in narežemo na 3 do 4
enako velike kose.
. Pinjole v ponvi brez mašcobe zlato rjavo popecemo. Olive izkošcicimo in drobno
narežemo. Cemaž fino sesekljamo.
. Cemaž, pinjole, 25 g parmezana, limonino lupinico, 4 žlice oljcnega olja in stisnjen
strok cesna s palicnim mešalnikom ali v multipraktiku drobno sesekljamo. Primešamo
kislo smetano ter solimo in popramo.
. Krompir in šparglje zlato rjavo popecemo na preostalem oljcnem olju in mocnem
ognju. Solimo, popramo ter primešamo 3 do 4 žlice cemaževega pesta in olive.
. Zložimo na krožnik, potresemo s preostalim parmezanom in zraven postrežemo
preostali cemažev pesto.

Jaz po tem receptu ne bom delala, ker sem ves čemaž že pojedla, sem se pa spomnila nate.

Pa še vse pohvale za tek trojk. Če men nebi kolena škripala, bi tud tekala. :)))

Karmen said...

Šele zdej sem prebrala recept.

jaz sem pesto naredila le z oljčnim oljem soljo in poprom pa ga pol kombiniram.

greh bi mi pil vse skupi zmiksat. ah recept je treba mal prikrojit

PolonaP said...

roditeljica mi je poklonila cel lonec čemaža v olivcu in bom probala tvoj recept. Samo da bom namesto krompirja naredila njoke, ker krompirja pa res ne maram.

Karmen said...

mater maš fajn roditeljico.
njoki - mmmmhmmm, za poskust!