Sunday, January 10, 2010

VINOGRADNI PROCESI

Če bi Mladičkova mama več motovil'c okopavala, zelje bosonoga tlačila in ohrovt zalivala, potem ubogi Mladiček ne rabil tako zelo trdo garati za uspeh pri SPO (spoznavanje družbe in in narave, ko sem se jaz izobraževala, spoznavanje okolja v današnjih časih). Ker pa Mladičkova mama dosti bolje vihti čopič, kot pa vile, se mora Mladiček poglobiti v študij sadjarsva in okoljevarstva. Otroček je izredno tankovesten (se je spomnil na preizkus znanja že v nedeljo ob 21.00!!! Ne šele v ponedeljek, ko je avto prevozil zadnji ovinek pred šolo), in prosil svojo mamico, če ga izpraša:

Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


Zlata mamica (zdolgočaseno in malce sitno): "No...kaj je to vinograd?"
Tankovestni mladiček: (tišina)...
Zlata mamica (presenečeno): "No, pa kaj raste v VINO-gradu?"
Tankovestni mladiček ( zelo previdno): "...vino?"
Zlata mamica (izusti nekaj profanosti čez šolski sistem in mladičkove bralne navade):"No, pa iz česa delajo vino?"
Tankovestni mladiček se spomni, da to je pa enkrat nekje že slišal in ustreli kot iz topa: "IZ REPE!"



Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


Jutri kupim kravo, da bom lažje obdelovala svojo novo njivo korenja in da mi bo delala družbo, ko bom otroke učila kako se po grozdju poliva sistemske fungicide.


Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

PS
če se slučajno sprašujete, ali je tale Pandora Gorenjska še prosta in nevezana...žal ni. Je našla topli dom, preden se je predstavila v javnosti.

18 comments:

anja said...

pri nas se je tudi reklo SND (spoznavanje narave in družbe), potem se je pa cepilo na SN in SD :DD
lepa pandora.. kot vedno :)

super mami said...

Tudi pri nas je bilo to (ja kje so že ta leta). SD in SN in učiteljica, ki se ji je mudilo v penzijo in nas ni naučila nič uporabnega. Če ne bi bila doma iz območja, kjer je zidanica z vinogradom nekaj nujnega in statusni simbol ;-) bi mi lahko še prodali bučko, da v vinogradu raste vino he, he.

Pandore so pa vse enkratne. Težko bi si izbrala tisto, ki mi je naj.

Alenka said...

Pandora je super, kako lepo se sladka z medenim konjičem.Všeč mi je da vedno narediš tudi pogled pod "untrco"So tiste nogice prav simpatične.:):)
Se ne čudim tvojim in Mladičkovim mukam pri SN, ker ponavadi učitelji o tem govorijo, kot, da je otrokom iz mesta vse znano, pa čeprav jih kar nekaj misli , da Milka čokolado delajo krave in svizci in medvedje in...Pa krave so seveda vijola barve.
Končno sem se opogumila in nekaj komentirala pod tvojo objavo, čeprav preberem vsako, se ponavadi nasmejim in razmišljam o njej.Včasih pa samo tuhtam:):):)
Lepo pozdrav in čakam novo Pandoro:):)

PolonaP said...

Alenka, super fino, da si se oglasila.

Super mami, super ime imaš

Sonja said...

Jaa, tele muke mamine pa tudi jaz poznam :)) Čeprav je pri nas treba sodelovat že pri učenju, ne šele preverjanju. Ajoj.. jutri sva vprašane Gospodinjstvo :))) V sredo imava pa govorno vajo pri Slovenščini :))
Pandora Gorenjska pa prav fajn zgleda.. enkrat, ko bom velika, si jih bom ene par lahko privoščila.

matilda said...

Tale frišna Marija je pa ...hm.... tretja najlepša do zdaj (najlepša je mišljeno kot meni nartalepša po ikonografiji)
Valjda svizci delajo Milko! Kar ne deljao Kitajci deljao svizci.
Polonca draga, otroke je treba po KBJevski metodi zaslišat vsaki dan ko pridejo iz šole: jih posaditi v svetli kot kuhinje, tačas ti kuhaš juho (lahko tudi tisto iz vrečke), razločni in počasi (ne prepočasi) naj preberejo kaj imajo za nalogo čez ene mesece ali prej. Na veliko Opomnik tablo naj nato sami izpišejo (vaja lepega pisanja), kdaj bodo ponavljali (seveda naj upoštevajo, da je to samo takrat ko mati pripravljajo). Tisti dan, ob določeni uri, naj razločno čitajo snov, vprašanja in podajajo odgovore in ti se boš naučila vse tisto kar si pozabila iz tretjega razreda. Vendar boš pri ponavljanju izpadla načitana in razgledana in The best. Vino iz repe, hmmm, si jim razlgala 1000 dni obleganja Stalingrada???

matilda said...

Ja, res je...nimam lastnorojenih otrok, kar ne pomeni, da ne bi bila Uber ravnateljica švicarskega Internata imenovanega MORA. Služinčad, bi bili seveda svizci.

METAMUNDUS said...

pox!!sem že pogrešala novice iz sveta vzgojnih metod, čudovito, mladička se je znašla, lahko nam pametovat o vinogradih, sej znamo na pamet zdravlico že od osnovke!
naj pandora ever!!!! eee, kavačaj?

minivanilli said...

OoH čudovita je! tako domača(;
všeč mi je izraznost oči na vseh (jaz bi tudi)!
like it a lot!!

Doroteja said...

Lepaaa polnolična dama iz Gorenjske.
Oči so tudi meni všeč, vedno bi obrazek lahko srečala na cesti, tako resnične obrazke imajo tvoje kreaturice.
Pa prijaznejše obrvi ima na skrinjici, tiste na skici so kr mal jezne :)
plosk, plosk!

AllyRose said...

Super je tale Pandora. Pa skice so mi tudi zelo všeč.

super mami said...

Matilda glede vzgoje otrok moram pa k tebi pridet v šolo (ne bi bil švoh tale KBJevski pristop ;-)).

Polona super mami z napako bi bilo bolj resničen nick zame ampak žal k je že knjiga s tem naslovom, pa ne bi bila izvirna ;-). Pa hvala za prvi komentar v mojem blogu :-).

matilda said...

Hi, hi, ZuperMami (tako bi te klicali v mojem Internatu, kjer bi seveda deklice vezle in šivale za Valentina v času krožka, How to be perfect), torej, če si bil doma razvajen, scrkljan, očkova punčka, so ti e zmeraj dopuščene dooolge debate in ti bila retorika obvezna vaja že pri zajtrku...potem postaneš Matildha,ZuperTeta, ki ve vse najbolje in je Ztrahintrepet mladičkov, ki jo zeveda obožujejo.

mateja said...

@ matilda: sefeda jo selo oposhujejo, saj krasno gofori slofensko- naša muteršprha je popolnoma pres fremtnih ausdrukov, bi se reklo.
@frišna mati polona:navijam za slogan 'frišna gorenjka na vsako tablico čokolade' *klapklapklap*

matilda said...

@Mateja, v nažem internatu gojimo kult zlovenzkega knjiznega jezika in ne dopužčamo okrajnih narečij. Razen ko gredo gojenke domou za zerkvene zapovedane praznike. Ja. Imamo pa tut fakultativno romunščino und dolenjščino.

Anonymous said...

Moj mladiček se je pa na test pri družbi spomnil v ponedeljek ob 16.30 (pisali so v torek), ko sem se utrujeno privlekla iz službe. In sva ponavljala: kaj je naselje, kaj je središčno naselje, kaj je občinsko središče... Neverjetno, kaj vse jih učijo... Zdaj vse to znam!
LP, Polona

Sonja said...

:) dokler ne ugotoviš, da so podatki za življenje čisto nepomembni in jih boš zavestno poradirala :))

PolonaP said...

@Wrabčec...kavačaj. Može. Može.

@Matilda...malčka sem po tvoji metodi zaslišala, ko je privekal domov s svojim "preizkusom znanja" (je povezal grozdje z vinogradom, moj bistri malček)

Seveda se je nekje zataknilo.
Na vprašanje " Naštej celine in z rdečo barvico obkroži celino, kjer je Slovenija" se ji je zapisalo:

1. Kranjska Gora
2. Njujork
3. Ljubljana
4. Maribor
5. Zagreb
6. Pariz

in če se sprašuješ, kaj je obkrožila, ja
Kranjska gora, jasno.