Wednesday, January 27, 2010

RADOSTNI OČANEC (veseloigra v enem dejanju)

Prizorišče: Jutro na gozdnih obronkih, daleč v zakotju Ljubljanskega barja
Frišna in ljubka Gvendolina se sprehajata, vonjata sneg in tekata za snežinkami.
Po strmi grapi, jima na proti prihitita Modri Očanec in njegov Miceni Kuži. Gvendolina se odloči, da bo namesto za snežinkami stekla za Micenim Kužijem. Frišna, ki ima neprijetne izkušnje z Modrim Očancem in ta istim Micenim Kužijem, se brezupno dere na Gvendolino naj se vstavi in pusti ubogega Micenega Kužija pri miru.





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


Frišna: "Joj, se opravičujem, ampak saj veste, da ji ne bo nič naredila, sta se že ničkolikrat tako podila..."
Modri Očanec, žal, govori samo Barjanščino:" Ti baba zmešana, a n' znaš svoj'ga kur****ga psa na štr'ku drž't, ti k**ba bles'va"
(kar v prevodu v knjižno Slovenščino pomeni):
"Bog daj, mlada soseda. Najina psa sta si pa prav navzkriž, mar ne? Ah, ko bi jih le oba imela na povodcih, pa mi zdaj ne bi bilo treba stopati po bregu navzdol"





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO



Frišna zmedeno: "A se bomo tako pogovarjali?"
Modri Očanec, še zmeraj v Barjanščini: " Tem' tko žvajznu, dau'š vse zvezde v'dla, ti smrkl'a butasta, kva se maš' pu gozd' za vlač't!" (prevod:):
"Oh, gospodična, modri ljudje, se zaradi živali in otrok ne bomo prepirali. Dajva, stopiva skupaj po bregu in ...oh, saj vaša ljubka psička se je že vrnila!"

Frišna: "Če mi boste grozili z nasiljem, bom nad vas poslala svojega odvetnika!" (prevod: "Imam dva brata, ki sta oba za glavo večja od tebe, ti izrodek meddružinsko križane barjanske genetike")







Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


Modri Očanec slika Frišno, da bo imel za "pul'cijo in sudnijo dukaz", da je popadljivo zverino brez ketne na sprehod peljala in zraven kriči profanosti vse vezane na namigovanja, da Frišna denar služi s pomočjo izvajanja najstarejše svetovne obrti.

Frišna : "Ne morem se z vami pogovarjati, ker imate IQ nižji od vašega kužka" (je strašno zadovoljna sama s seboj, ker se je spomnila ene žaljivke, vendar je njeno zadovoljstvo kratkega daha, saj Modri Očanec žalitve ne razume, ali pa se mu zdi primerjava laskajoča)






Iz FRIŠNO NOVO JUTRO



Modri Očanec se napoti proti svojemu Majhnemu Kužiju in za Frišnico in Gvendolino kriči :"U'mo že ubračunal s tabo! Če ne prej, pa pol kuš šla u službo! Pa tvoj'ga očeta bum puklicu, dau vidu kok si blesava!"





Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

Frišnica in Gvendolina srečni odkorakata v sončni dan, ker je ŽE RES DOLGO MINILO, DA JE KDO MISLIL, DA HODITA ŠE V ŠOLO

in ker že od kar sta nehali hoditi v osnovko nisva srečali odraslega človeka s tako omejenim vokabularjem

IN ker sta celo pot razmišljali, kako blazno hecno bi bilo, če bi Modri Očanec RES poklical Frišnega Očeta, ker za razliko od uboge Frišne, ki se izvrstnih replik spomni uro prepozno, Frišni Oča teh težav nimajo. Pravzaprav bi Modremu Očancu morala dati njegovo številko.


To bi b'lo heca!

18 comments:

matilda said...

Moj predragi oča ob takih terorističnih srečanjih vedno zmaga, je pravi Đek (Obama + Denzel= Ivo, eprav Denzel prevlada zelo hitro, ker njegove prekrasne Bibe pa ne bo čisto nihče z neprimernim tonom niti pogledal, kaj šele čeznjo kakšno rekel). Skratka, fotri so bolj primerni za taka srečanja z neartikuliranimi Kremenčki...čeprav imam na sumu, da tu precej igra vlogo tudi spol osebka, ki je napaden. Npr. imam en tak občutek, da se Beboti z nekako večjo korajžo (evo zakaj so beboti v prvi vrsti) spravijo na nas nedolžne deklice, ki se z milo zverinico sprehajamo ob belem dnevu. Pol pa čisto znorijo, ko iz Rdeče kapice plane plamen in blisk, to jih čisto dotolče... Hi,hi, mene je enkrat ena fincena gospa z fincenim glasom v strupenem in povišanem tonu vprapšala a zame zakon ne velja, ker sem milo mojo cucoljo sprehajala brez povodca. Pa sem jo všprašala, če se ona drži prav vseh zakonov, ki veljajo, ker jaz se jih ne. Čisto je znorela in jo je upicanjeni mož moral odvleči, skupaj s kužijem, ki mu je Biba tako dopadla. Najbolje pri vsemu pa je, da se zverinicam ob vse tem čisto milo fučka ... glavno da se oni povohljajo (vsi vemo kje):-D

Sploh pa jim po mojem ti Frišna greš še posebno na živce, ker maš veliko peso in potem tu nastopi več elementov frustracije.

Mateja said...

Viš kuko fajn, da mate takle, da mi pol beremo veseloigre. Gvendolinca Gracioza, dobr si podkurla guspodu Kvajdejporkamadona.

PolonaP said...

....a vi'š Matilda, jaz se in situ NIČESAR, aber NIČESAR ne spomnim.
Niti tega ne, da bi mu rekla, Kvajdejporkamadonastari!

PolonaP said...
This comment has been removed by the author.
Izgubljena. said...

Hihi, oprosti, ker se mi zdi smešno, ampak kako je pa izgledala Frišna na tisti fotografiji, ki jo je naredil Očanec? Se je utegnila holivudsko nasmehniti ali je izpadla vsa zabuhla v obraz?

matilda said...

Čisto dovolj (za prvič) bo, če mu čist po domače MARŠ rečeš. Ja, ni vljudno pa ni vzgojno, če maš minifrišnic zraven, je pa kratko, razumljivo in nazorno. Pa še Guenda je en kos kuže. Samo tega ne počni nikoli če ima hudobnež sekiro v roki al pa ti je znan podatek, da ima orožni list.

Bazilika said...

Krasna veseloigra. Se že veselim življenja daleč v zakotju Ljubljanskega barja.

PolonaP said...

Darja, ti ga bom predstavila. Do takrat se pa lahko veseliš dejstva, da ni bližnji sosed.

Jaz bom pa trenirala MARŠ, z avtoriteto v glasu.

Pokraculja said...

Frišna, kaj bi brez takih primerkov, kaj bi......ostali bi brez takih simpatičnih veseloiger, ki nam polepšajo dan, prav zares. Poklon,....lepo bi bilo, ko bi vsi mi znali iz takih dogodkov veseloigro nerediti, ko rečem vsi imam v mislih tudi omenjenega radostneža:))

Pegaz said...

O ne me basat, kok tole paše z jutranjo kavo (namesto pisanja nujnourgentnega poročila) :)

A si ziher, da nisi srečala katerega od mrzlih bratrancev Ostrorogega Jelena?
Zaupaj nam še, s katerega konca si se lotila Barja... ena od slik mi zelo sumljivo izgleda kot a) Plešivica ali b) rob Dačence ali c) Zanoga. (Oko sokolovo barjansko ali Ja č'gau si pa ti pa te ne puznam PRESS)

PolonaP said...

@foto....bi rekla, da sem precej zaripla v ksiht na fotki in če sem kazala zobe, se jih zatto ker sem renčala

@pokraculja...fino te je slišat

@pegaz.....
1) moje drugo ime je Jezerna Roža in Ostrorogo je bil na nek način sexy košček. Sorodniki Modrega Očaka se še niso razvili, takrat ko je Ostrorogi some lovil, so se še veselo naslavljali z :"hej, bičkar!" in "Živijo, stric paramecij"
2) nisem še tako dolgo na Barju, da bi vedela kje so omenjeni konci, SEM pa za Plešivico že slišala.
Bojim se da so neke veje barjanskih staroselcev izrojena
veja genetike, ampak sprehodi so pa res vrhunski, a ne?
3) s'kje s' pa ti?
veja genetike, ampak

matilda said...

...kaj pa če bi z laježem poskusila Trola pregnati...to bi mu straha v kolenca nagnalo, ker z norimi dečvami se ni za hecat!? Ja, ja, še vedno študiram teorijo ustrahovanja..kaj č'm mi podalpska stran možganov oživi ob takih pripetljajih (slavonski bi se recimo fučkalo in bi susjedu rakiju ponudil).

Unknown said...

Različica veseloigre 'Radostni očanec' nam je v zgornjegorenjskih koncih še kako poznana.
Pri nas nastopa superduper izobraženi Bedan-ec (n=k) s svojim 'super vzgojenim' najnelepšimpsomnasvetu. In moja malenkost z milo, nedolžno Huberto.
Zgodba o ljubezni med najnelepšimpsom na svetu in Huberto je identična zgodbi iz veseloigre Radostni očanec. Le boj proti njuni ljubezni se odvija na bolj intelektualni ravni - Bedanec ima odlične veze pri pravdarjih in žandarjih, za razliko od mene, navadne kmečke dekle, ki ne zna niti svojega psa na štrik privezati (na moji njivi, ob mojem gozdu, …), kaj šele, da bi imela poznanstva na tako visokih instancah.

Naša veseloigra ima tudi nadaljevanja ...

Razmišljam, če bi pri meni tudi avtoritativni MARŠ naredil svoje ...

Karmen said...

Mene je nekega davnega leta, ko sem še imela psička (no, bil je kar velik pes) lastnica sosedovega travnika nagnala, češ da so njene krave bolane ker moj pes "serje" po njenem travniku (krave jejo seno s tega travnika) ....

Hladnokrvno sem jo vprašala, če ona taiste travnike gnoji s potpurijem, ali s drekom svojih bolanih krav? Ker ni vedela kaj naj mi odgovori sem imela naslednjih nekaj let mir pred njo in sem še naprej sprehajala psa čez njen travnik (tako kot vsi ostali sovaščani). Res pa je da sem dobila vaško oznako: "tajezikava iz tanove hiše",... ta se me drži še vedno, kljub temu da sem psička 2 leti nazaj pokopala.

yemamaya said...

'MARŠ' ne pomaga, ker so bile Mamce Očancev namesto kot vzgojni element ob lekciji 'Deklic se ne tepe in se lepo dela z njimi' pogosto na svoji poziciji na polju z motikco. zna torej imeti celo nasprotni pomen.
jaz sem po mojem Mošeku, ki je sicer pravi Rampitek Neanderthalus (se vedno delava na tem naj z božjo voljo gorjačo pušča v predsobi in naj se ne usekuje v sveže usmčene jelene ki jih privleče domov,predno jih ne otrebim. ampak ima zlato srce, moj Mošek *aaahhh*)pobrala stavek, ki ga uporablja na specimenih, ki so večji od njega:'Prid, kr prid...Te'm stožu da te'u jo u gatah zagrebl...sam povej kuko ti je ime, ti _______ !!!!(vstavi blago žaljivko po želji, op.p.: 'nizkotnež nevzgojeni' je slaba izbira, boljša so cvetke iz vokabilarja BivšeDržave).
Včasih deluje, kadar pa ne, je pa fino če si u formi.
V tvojem primeru začni peso klicat k sebi češ da se opravičuješ, ampak je žal še od prejšnjega lastnika strenirana da takoj zavije vrat/odgrizne vime/polula do smrti osebke, ki povzdigujejo glas nad gospodarja.(pri maltežanu moje tašče tudi to ne bi delovalo, sem prepričana, po drugi strani bi pa rada videla tistega, ki bi takole vokaliziral z mojo taščo. to bi bil prizor, vreden ogleda).
sicer pa tudi jaz trpim za sindromom, ko bi čez pol ure pozvonila na očančevih vratih in pričela: 'Prmejkršen-krvav-preklet-ofucan-krvav(ajatosmžerekla)-duš... gospod a ste lahko dih če ne bom spet pozabla kaj sm vam hotla rečt... na pa je šlo, sm vam rekla ne govort, pa tako lepo žaljivko sem se spomnla.....

yemamaya said...

waaahh. to je pa bil esej...

Pegaz said...

@frišna: doma iz Beverlihilsa (Vnanje Gorice, not to be konfjuzed z Notranjimi Goricami), čeprav se zdaj že skor desetletje učim spet postati meščan. Ampak moje srce hrepeni po prostranih barjanskih širjavah, jelšah in skukcih ter račjo zeljo v jarkih.

@C: ne skrbi, po 25 letih se je pr nas še vedno reklo "tanove hiše". Deset let kasneje je novih toliko, da je ta izraz nekako izgubil pomen.

@yema: ko ti odnese kapo, se pri nas omikanih itak ni za bat, da bi znali kako prav žaltavo in "na nivoju" razdreti. MARŠ bi sicer mogoče lahko deloval, a odkar sem na lastne oči videl, kako se pri taistih očancih razvije pogovor, ko izčrpajo besede z zvezdicami v sredini in je treba preiti na dejanja (en krene nad drugega z dvignjeno lopato, Drž'te me PRESS), priporočam, da se miroljubna ženska populacija samo milo nasmehne in reče "Joj guspot kok ste pa vi prijazni dans! Tud vam želim lep dan!" Itak še niso vzeli ironije, tako da ga s tem najbolj razorožiš.

Unknown said...

imam srečo, da tudi naša pesa neposlušna ne posluša, ko zagleda kako 4 ali pa 2 nožno osebo...samo za razliko, da tukaj ni takih neotesanih barjanskih mož ;) in te pponavadi samo malo čudno gledajo pa nič ne upajo rečt...očitno naša pesa zgleda čisto ljudožerska