Tuesday, January 5, 2010

NISEM MISLILA, DA BOM TO KDAJ REKLA

Sto let, dva otroka in dva psa nazaj, sem zmamila Bedanca v svoje naročje z evforičnim, vendar ne POVSEM verodostojnim hvalisanjem o svojih športnih dosežkih. Tako sva se tistega usodnega večera dogovorila, da bo najina veza temeljila na rednem športnem udejstvovanju in energičnem preživljanju prostega časa. Tega se drživa še dandanes. Bedanc se športno udejstvuje, jaz pa energično kuham. Letošnjo jesen je spoznal, da v drvarnici ni več prostora za moje športne strasti (me zanima če v Darilnico sprejemajo tudi sedem let stare, povsem nerabljene polarje in dvanajst let stare, povsem nerabljene chapse?) in da veliko raje komentiram smučarske outfite, kot pa smučam. Tako je naročil dedku Mrazu naj mi prinese kuharsko darilo.
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO


Potem sem bila seveda strašansko vesela in sem imela zelo srečen in blagoslovljen božič in sem se blagoslavljala in blagoslavljala in tam okoli drugega januarja, sem prišla do pretresljivega odkritja:

BO TREBA NA DIETO


ker:
ko sem pregledovala fotke adventnih bakanalij in blagoslavljanja, sem ugotovila:
a) izgledam blagoslovljena kot devica tik pred porodom
b) da sem TWICE the women my evil step mother is (srota uboga shirana bi se lahko cela stlačila v eno mojo hlačnico. Če bi jaz seveda kdaj nosila hlače)
c) da moja BFS, neuradno poimenovana "Špehica", proti meni zgleda kot shiran dinozavrov mladič, jaz pa kot razbohotena titanozavrska mati iz jure.
č) da sem danes, ko sem peljala psa na sprehod slišala eno cvileče škripanje in sem navdušena razlagala Gvendolini kako lepo sneg škripa pod najinimi nogami....potem pa se mi je jutranja omotica dvignila in škripal ni sneg ampak moje levo in desno bedrce, ki sta eee...očitno izgubili razmik ena med drugo. Škriip. Škriiiip. Škriiip. Škrip. Škrip. Škriiiip. Škrip. Škriiiip.
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

Diete.
Iščem priporočila in nasvete izkušenih.


( in prosim resno vzamite na znanje, kar sem napisala o športnih aktivnostih...ker dokler mi ušesi ne bosta drajsali eno ob drugo, ne bom tekala)

29 comments:

K said...

Diete ne pomagajo. To itak veš. Telo deluje po matematično fizikalnih pravilih. (Za nepredvideni del poskrbijo hormoni.) Teža je rezultat.
Vnešene kalorije MINUS porabljene kalorije JE ENAKO teža.
Če je vnešenih preveč kalorij, se v obliki shranjene energije za hude čase nakopičijo v - maščobi.

Nihljaj said...

Haha, Gvendolina ... meni je to tako ... tako smešno ime. Za crknit smešno, no :)))

Ne verjamem, da se ti stegna drgnejo druga ob drugo in ne verjamem, da izgledaš kot pred porodom, verjamem pa, da se je decembra pridobila kaka kila, ker sta se dve ustavili tudi na meni. Eni je ime Biftek, drugi pa Toast :) In zdaj ni več biftka, toast prihaja v revnih količinah samo za zajtrk, če že in spet sem na aerobiki in spet pešačim na predavanja in kupila sem si krilce v cifri 36, v katerem se malce težje razkomotim, ampak kikla itak ni za udobje, ampak za motivacijo :) In imam še kup novih spodnjih hlačkic, razprodaje pač, velikih 38 in ni šans, da se mi rit raztegne na 40, ker ne bom imela prta na riti :)))

Skratka - manj pregreh, več gibanja ... in bo. Kuhaj pa naprej. In jej tudi ;)

Sonja said...

Tole bo še izredno zanimivo branje :)) s komentarji vred. Bi mi znalo prav prit...
Darilo je pa fajn.. paše, ko te "dobri mož" sprejme tako, kot si in začne kupovat darila, ki so res prava zate :)

ana said...

ja tile kitchen aidi redijo :) ampak fajn pa so

moje priporočilo je South Beach Diet

vesna said...

za darilnico imaš časa samo še v četrtek.športno šaro, pa steklenega psa odnesi..najbrž nekdo rabi točno nekaj takega :)

jaz imam tudi enak problem z dieto.samo, da vem kaj delam narobe..preveč čokolade..ko samo pomislim, da jo bo treba drastično omejit, se mi začne meglit pred očmi ;)ampak bo res treba..jutri

Mateja said...

Frišna, če se ti bodo vsi drugi dietni nasveti zdeli preveč tekaški, lahko vzameš mojega: verjetno si samo v popraznični depresiji. Saj veš, toliko enega blagoslavljanja, stlačenega v par dni, potem pa kar konec. Človekove zaznave se od gin-tonik-potica-martini-penina-čokolada-martini-penina-gin-tonik-potica včasih malo popačijo.Sčasoma mine.

matilda said...

Meni je zdravnik prepovedal, da se ukvarjam s športom. To je stavek, ki vse moje bivše BF frendice za tisto megastično tisočinko sekunde, dokler zadeva pronica skozi njihovo možgansko skorjo in najde pravo gubo v neizhoden položaj. Porkiš, kaj naj mi pa zdaj rečejo (ja, imam precej bedste bivše BF...kar pomeni, da sem bila jaz ultrabedasta). Drek, pa diete. Moj edini preverjen recept je, da se neznansko in strastno in do nule in še pod njo , vse do KItajske zatrapaš (če imaš Bedanca naj to ne bi prišlo v poštev). Tako sem shujšala na 55 kg pri 39-ih. Ok, ok, pred tem sem se 3 mesece šla dieto, ko kokr ješ dopoldan le sadje, pa pol oglj. hidrate pa pol meso ali nekaj podobnega (no rezultati so bili cca 1,5 - 2 kg na mesec) Pol se je zgodil Milagro, en tip, ena neserečno-srečna-seksi kokrljubav in postala sem ena od shiranih (eni so mi rekli upadlih Gospodinj). Ker trenutno ni na vidiku nobene eksotične ljubavi z seksom na daljavo in bederca so se zaoblila do neizmernih širin (ampak tudi boobies so šle za njimi in to je marsikomu zelo interesantno...meni žal ne) je edina varianta, da vržem ven vse bele žitarice, krompirček, jem 5x na dan (vse to je potrebno uvajati postopoma), bristati alko (ok, ok, en kozarec čnega, baje koristi...zihr koristi) in baje, da bi morala telovaditi. O temu pa bomo kdaj druuuuuugič. Tale tvoja mašina je čisto prevzela mojo nesetro. Lepo izgleda.
Aja, kako shujšat.....kokr disciplina je potrebna....ja....ok....saj....bom....Moja draga Rozi mi vsako novo leto (zadnja 4 leta) zaželi, da bi se začela normalno prehranjevati (beri: draga moja hči, imaš svoja leta in shujšaj. Ja, mamica draga.)

Pika said...

Klinc ... zdaj mi je pa jasno, zakaj pod mojo smrekco NI bilo KA! Se je DM zmotil in ga dostavil frišni ... oh .. nič, je bla zgleda veliko bolj pridna, kot jaz. Mi je dostavil Roombo letos.

Mojca said...

v malo več kot dvajsetih letih mi je uspelo shujšati skoraj sto kil. in vidiš, to je to. včasih je treba kej nazaj dobit, drgač bi se že razblinla.

TAJA DESIGN said...

Pozdrav punce,

sem res nova tukaj a vaše ustvarjanje mi je padlo v oči. Sama sem že nekaj kvačkala z nastavitvam, da moje stvaritve razkažem a sem Ledena na tem. Kje in kako dodate take fensi fotke.

Hvala vsaki za idejo.

Mateja said...

Pozabila tale p.s.: Strašno me skrbi za tvoj lepi strojček, zato hitim s pošiljanjem svojega naslova, preden ga Konfilija ne zbaše pod kiklo. Jaz to dete pri priči posvojim in obljubljam, da se pri meni o dietah ne bo govorilo.Zjutraj mu bom pela iz pesmarice, na večer pa o Frišni pripovedke šepetala. Vmes pa bo lahko po mili volji mešal.

Simona said...

Nono, saj ni tako hudo, prov fejst si in boš fejst, tud če čist taka ostaneš. Te pa štekam, sam se morm strinjas s K, strašn simpl je ta matematka, pa strašn smotano jo je prenest v realnost. Čeprav jz največ in najlažje shujšam na potovanjih, tko da hitr popoki bedanca pa kufre, pa se bojo kile kar stopile!

matilda said...

Funchi, bolj kot gledam to kovinsko zibelko, bolj se mi zdi, da so pri Frišnih dojenčka dobili. In vemo, da so tazadnji najbolj ljubljeni..

Linx said...

No. Najbolje je (preverjeno!) držati se Montignacove diete. Torej, da ne mešaš ogljikovih hidratov in maščob v istem obroku. In da postopoma zamenjaš belo moko s polnozrnato. Vsaj med potekom hujšanja. :) In da ješ veliko sadja in zelenjave (ok, ok, to rečejo povsod, ampak drži). Pa manj sladkarij, alkohola ter kave ... Potem pa vidiš, koliko si se nečemu pripravljen odpovedati. Jasno, da ni treba živeti od gorske vodice in riževih zrn. Kakorkoli, v knjižnici in Valetu itd. najdeš lep kupček njegovih knjig, kjer vse natančno razloži. Se mi zdi, da se taka dieta 100x bolje obdrži kot tiste surove z enim listkom solate na dan, ker lahko poješ hrane praktično v neomejenih količinah, samo prave stvari. Ok, boš povedala, kako se ti zdi?

PolonaP said...

Ja, je srčkan tale naš mladiček. Sem izgnala družino s kavča in sediva, vsa oblita s smetano, jaz in KA, na kavču in listava po dietnih brošurah.

BTW, Matilda, še nisem slišala boljšega izgovora kot: "Meni je zdravnik prepovedal, da se ukvarjam s športom". Sem ga že ponotranjila.

moi said...

Kake diete. Ljubi vsak gram svojega špehca. Ker RES najboljše dieta je bolezen (no, al pa ljubezen, sam se je težko v svojega spet zatrapat, kaj? ;)
Mast, sem zgledala kot smrt, pa sam ž. kamne mela in shujšala, aja, ker so jih odstranli ;)
Sicer pa, če maš resen namen hujšat, to stori še preden se ti koža taaako raztegne, da pol ne more več nazaj in mlahavo visi proti jugu.

mateja said...

kaj pa če bi naročila še enega mladička. nosečkam je vse oproščeno, še japanke na zatečenih gležnjih, kaj šele kaka ekstra kilca okrog zadka..... sicer je radostna prihodnost potem spet zabetonirana za kako dekado, ampak s kilogrami pa ni panike. če se ti posreči, in dobiš mladičke v ekstra paru greš pa lahko baje v državno penzijo- in penzijonistkam se pa itak oprostijo vsi odvečni kilogrami...

storyteller said...

To, da zate ni "vadba" ne bo držalo, samo takšno, ki tebi ustreza moraš najti. Jst sem jo, nedolgo nazaj... hodim z veseljem (bi vsak dan, če bi bilo mogoče, pa sem omejena na 2h na teden)... zato si mislim pred poletjem omisliti "vadbeni" kotiček doma... in prvi vidni znaki (izguba cm), ki jih je zasledilo moje oko (in ne le moje) so se pojavili v 4 tednih. Meni se ne zdi slabo. Torej, moj nasvet je, poišči si "vadbo", ki bo dobrodelno učinkovala tako na tvoje telo, kot na tvojo osebnost :))) In, poročaj!

Unknown said...

Gvendolina bo najsrečnejši pes, če bo s tabo dvakrat na dan tekala po gozdovih in okoliških travnikih. Naša Rina vriska od veselja ... Res pa je, da ona hujša, meni se pa nič ne pozna ... Šment!

Anonymous said...

Sem ti fouš za darilo! Glede diete bom pa prebrala priporočila ostalih. Sam to sm hotla napisat.
LP, Polona

alcessa said...

Najbolj hitro in zanesljivo pa boš shujšala, če mene povabiš v Frišno rezidenco za kak teden. 7 dni ti bom na tvoje stroške sledila kamor koli in dlje me boš gledala, bolj ti bodo prsti trzali. Po 6. dnevu se boš začela podpisovati kot twiggyp, 7. dan te bo minila želja po čokoladi, 8. dan pa bom odpotovala nazaj, v deželo debelih, bogatih pivopivcev, ti pa boš šlank živela do konca vajinih dni.

vila lila said...

jst tudi jem kot, da bo jutri vsega zmanjkalo. imam eno majhno opravičilo, da sem noseča ampak ne verjamem, da bodo te kilice kar zbledele potem.. pa so me opozarjali naj počasi z vsemi panetončki. ah..
spomladi planiram na veliko hribolazit in jest samo zelenjavo z našega vrta. da se moreš odpovedat vsem OH in sladkarijam ne verjamem. naša mati živi od kruha in je šlang od zmeraj. mislim, da je čarovnija v gibanju. namesto, da KA-ju delaš družbo na kavču bejži 2x okoli hiše. pa 5x gor in dol po stopnicah..

Anonymous said...

Treba se je vprašat, zakaj ješ in kako - kaj je samo tehnika.

Eno dobro vodilo: lakota bi jedla vse, čustva pa točno določeno stvar.

PolonaP said...

Phuuuu, anonimna, v srce si me dregnila. Mojemu čustvenemu življenju več kot očitno primankuje magnezija, zato pa se tako rad s čokolado baše.

Miha...če bi me kdorkoli sledil kamorkoli NA MOJE stroške, bi shujšala tudi če bi me zaposlili pri Rustiki (ta nartaboljša slovenska čokoladarnica)

Vsem damam, ki mi svetujejo naj z KA okoli vratu in psom na štriku po okoliških gozdovih tekam:
saj bi, pa MI JE ZDRAVNIK PREPOVEDAL, DA SE UKVARJAM S ŠPORTOM.

Ninsi said...

sva na istem...nimam pametnega nasveta...res.. :S

maš pa čist stroj...full lep...jsz sem ga dobila za RD..samo ne tako nobel kot tvoj...šiba pa vseen 100/h:)

lili said...

priporočam jogo (mene hujša, čeprav tega nočem)

VIXI said...

Kičnejd!!!!!!!!!!!!!! Aaaaaa, sploh ne kuham, ampak tole si pa želim na pultu, ker res fensi izgleda. Fovš.

Hujšanje pa ja, joga. Najbolj statična možna vadba. Verjemi, ker tudi jaz spadam v kategorijo - dokler mi ne bodo ušesa drajsala... ne bom dvigovala srčnega utripa. Če se dovolj dobro poglobiš, saj veš, duševno, pomaga še pri tem, da se manj sekiraš za kile :P Čisto resno in for the record pa v resnici zelo pomaga pri šejpanju.

lili said...

ashtanga je najbolj dinamična oblika joge (v LJ se najde v ajnastudiu)

super mami said...

Res se nasmejem ob prebiranju tega bloga... super si!!!

P.s. Edina dieta, ki res deluje je "manj žri"..., sama se prepričujem že kar nekaj časa, da bo potrebno kaj urediti ampak hmmmmmm... za letošnje novoletne obljube sem verjetno že prepozna ;-).