Monday, January 4, 2010

NEIZBEŽNO

  • INŠPEKCIJA . Kakorkoli se trudiš, kljub temu, da teden pred božičem vzameš dopust, z zobno nitko očediš fuge v kopalnici, zloščiš liste vsem rastlinam v hiši, dezinficiraš revije in kocke sladkorja zložiš v disciplinaran kupček: Njegova-najljubša-teta* bo pripomnila: "ja, enim je težko vzdrževati osnovno higieno v stanovanju". Potem bo globoko vzdihnila in povedala, da je ONA imela 42 predšolskih otrok, dopoldansko, popoldansko, nočno in redno službo, ker je preživljala še betežne ljudi iz doma upokojencev Zalog in Nova Gorica, pa je še zmeraj nekako našla čas, da je pospravila najnujnejše. HA!
    Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

  • TAKT. Brat bo ob prihodu neizbežno kriknil:"nisi rekla, da bom spet stric" in te ljubeče potrepljal po trebuhu. Potem se bo izmikal odgovornosti in bo skomigoval z rameni: "se ne spomnim, da si TOLK debela"
  • HVALEŽNOST. Mladička bosta zaradi daril hlipala vsak v svojem kotu. Desetletnica, ker ni dobila, kar si je želela (maskaro z bleščicami, vodoobstojno šminko, tangice in podložen modrc), osemletnica pa ker je dobila kar si je želela, ampak se je vmes že premislila
  • Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

  • RAZSVETLENJE. Vsaj ena nečakinja bo zabavo preživela pod vplivom travmatičnega šoka in bo vsake toliko časa bruhnila v histerični jok: " Mamica, a dedek Mraz res ne obstaja?" Kadar ne bo jokala bo spod čela s strahom pogledovala k viru spoznanja: Mladički ki svoje strokovno mnenje o Zobni Miški, Miklavžu, dedku Mrazu in ostalih mitoloških bitjih rada glasno in nekritično razdaja.
    Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

  • PODZAVEST. Kljub preudarnemu načrtovanju boste pečenko zažgali/pozabili odmrzniti/pozabili dati v pečico/ pozabili kupiti
  • Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

  • EMPATIJA.za darila boste dobili: Čudovito lepega psa iz modrega kristala s tankimi, svetlikajočimi se brčicami, ki bi bil verjetno primeren za obtežilnik, če bi stal po konci (in če ga ne bi želeli zagnati skozi okno. Ali podariti naprej. Ali sežgati). Set brisač z inicialkami Njegove bivše (od Njegove-najljubše-tete*. Da ne bo šlo v nič). Letno naročnino na Ognjišče (ker ste lani po nemarnosti na polici pustili Dawkinsonovo "Bog kot zabloda") Modrček za številko prevelik, čipkaste tangice za dve številki premajhne in nekaj športne opreme.
    Iz FRIŠNO NOVO JUTRO

  • MAŠČEVANJE. Za denar, ki ga boste porabili za selotejp, darilni papir in trakove, bi lahko Njegovi-najljubši teti* kupili kakšno čudovito lepo darilo. Recimo psa iz modrega kristala s svetlečimi brčicami.

*po potrebi zamenjaj z besedo : Tašča, Mati, Svakinja, Sestra

24 comments:

Nataša said...

Polona, tudi tebi dober štart!

Kar mravljinci so mi šli po hrbtu, tako zelo velja, kar si napisala. Za nekatere. Zame ne, ker sem čudna. In ker nimam takih *.

Okraski za smrečko so fabulozni, občutek praznične domačnosti/domačne prazničnosti pa daje copat pred kaminom :)

Evie said...

Hihi, vse tole o tašči zmaga :D Sm letos kej podobnega pričakovala tudi od svoje tašče ... pa ji je Božiček zgleda prinesel malo usmiljenja z mano, ker je celo res opazila, da je hiša v nulo pospravljena :P

alcessa said...

Taščam (tetam, svakinjam ...) piše v opisu nalog, da nam ne smejo pustiti preveč svobodno dihati, pa ja nismo single ladies, da bi po mili volji skakale okrog!

Bodi srečna, da ti je nekdo rekel, da si debela in bi ga lahko (vsaj teoretično) ošamarila za to... Meni se je to noč sanjalo (sanjalo!), da sem prvič po desetletjih stopila na tehtnico. Rezultat me je takoj privedel do nepriljubljene misli "dieto bo treba delat", saj je tehtnica pokazala 97 kg, potem pa sem se ostanek sanj sekirala in čisto nihče drug ni bil kriv...

Prekrasno, frišno novo leto ti želim!

Suzy said...

Frišno novo leto ti želim!

Dober zapis, čeprav pri meni nič od tega ne drži. Tašča je pokojna, mamo prehitim z obiskom. Prva točka odpade :) Pucala pa itak nisem.
Za nosečnost sem že malo prestara ( vsaj tako razglašam že ene 10 let)
Najstniških otrok več nimam, pa jim itak dam denar in naj si kupita kar sami.

Vladuška said...

Ha ha, sem se spet pošteno nasmejala. Imam to srečo, da v svojem življenju med Maribor in Muto ni pričakovanja z nobene strani, da bi lahko 2 stanovanja bila brezhibno pospravljena :-) Pri enem mi pomaga mama, ki svoje sesanje nadaljuje še v moje prostore - še dobro da sesalec gre tako daleč :-), na drugi strani pa imam kar vredu WD taščo, ki ne teži s takimi zadevami. Otrok nimam, tako da ni razočaranj ob odpiranju daril, nečakinji pa sta pravi najstnici, ki jih je kar lahko zadovoljiti z raznimi ravnalci za lase, šali itd. Očitno sem ena srečnica. So mi pa full dobre te tvoje fotografije. Pa Srečno in se beremo in to z veseljem.

Ula said...

Res lepi okraski!! Vse dobro in še naprej frišno ti želim!

Unknown said...

Tašče, tete in podobna vrsta žlahte znajo biti zelooooo naporne. Jaz imam inšpekcijo skoraj vsak dan, ker imamo žal samo ločene vhode. Najbolj jih boli, ker je pes v stanovanju in ni vse sterilno ... Meni se pa fučka!
Srečno frišno leto želim uredništvu Frišnega!

matilda said...

Svoje edine kokr tašče sem se znebila, moja draga mama je pozabljiva in v bistvu jaz kričim nanjo (ja, ja saj vem, da sem njena kopija), je pa zato "začinila" božično kosilo nesestrina mama, ha, ha, ha, ki je pridno pomagala in pomagala in pomagala, dokler .... tu pa že nastopijo avtorske pravice, ki jih bo uveljavljala moja nesestra ob naslednji spisani igri:-D
Brat pa se lahko zahvali naključju, da si je še podoben in, da ne sedi v kotu in se trka po glavi (vsaj tako bi bilo pri meni...samo jaz sem zlobnega jezika in sploh sem malce podobna tisti teti iz prve točke...)In modri kristalni pesonja je čisto retro in IN:-D in še vedno ti ponujam kristalni pladenj z vrtnicami, morda v zameno za plavega psa?
He, he, set brisač lahko uporabiš za brisanje Gvendolininih šap po blatnem sprehodu. Naprimer.
Sploh pa, po vsemu kar si naštela si več kot upravičena, da si namešaš eno pino colado ali pa kratkomalo odpreš tisti šampanjc, ki si ga spregledala v hladilniku. Kar je prav je prav.

K said...

Ti, veš kaj, mooooja tašča je nenapovedano padla v hišo, ko je bila moja kuhinjska miza v TEM STANJU! In je potem, ko sem kavo postregla na pručki v dnevni sobi, ki sem jo komajda postavila med lego kocke, zelo zaskrbljeno vprašala, kam pa bom pravzaprav vse to pospravila. Ja, od tam, od koder je prišlo, kenede.

M said...

Neizbežno je izbežno :)

Fajn si začela in tam nekje pod skalpom se mi kotali "o boga reva" ... drgač pa, za vse inšpekcije je čist prikladen izgovor "zdej otroci pospravljajo, pa se še učijo", trebušček in kile in napihnjenost - ma, ku je pršlo tku bo šlo ... vse ostalo pa tud.

Aja, še nekaj ... a veš, kaj je hujše od modrega steklenega psa? "Prdalce", ki jih mularija veselo pograbi in jih zato niti skrit ne moreš, potem jih vestno podstavljajo na čist vsak možen stol in ko se naučiš in jih znaš zaobit, se nadnje spravijo kar sami in naenkrat živiš v območju večnega poprdevanja ... Kdo za vraga ima tko dobre ideje za novoletna darila? Ah ja, srečno frišno leto!

Anonymous said...

hehe, jaz sem letos reciklirala kristalni okvir za fotografije od poroke-z-bivšo-ženo... *podmuklo hahljanje*

malina said...

Neželena darila - lahko jih odneseš v Darilnico, Gornji trg 11, Lj. deluje še do 8.1. Luštkan statement. Ne morš verjet, ampak nekdo na svetu prav hrepeni po tvojem sinjem kristalnem psu.

Linx said...

Jupii! Frišna je nazaj! :) In spet nas sili na smeh s slikovitimi opisi novoletnega vzdušja.:P Blazno so mi všeč obrazki na jelki (smreki?) in sploh vse fotke.

PolonaP said...

A sem pozabila omeniti, da v moji družini živimo sami strpni, emnpatični, duhoviti, razgledani in razsvetljeni ljudje z stilom in blazno dobrim okusom in da nam ne bi padlo na kraj pameti, da bi si podarjali kritalne pse...ali pa recimo okvirje od slik, bna katerih so blestele bivše v poročni obleki. Nak. Nak.

Razgledani.
Strpni.
Duhoviti.
Empatični.
Še posebno *
in jaz

matilda said...

Oh, pa je zgledalo kot praznični dnevi pri Medičejcih. Hm, čeprav razglednost pa okus tudi njim niso bili tuji.

Naj knjige said...

Častna - tvoj smisel za humor rulz :))Hvalabogu da tudi v 2010 obstaja tvoj blog - še več takih! :oD

AllyRose said...

Jaz sem se že utrdila. Me ne zanima preveč, kaj si tete* mislijo in ubesedijo. Če pa katera želi prah pri meni pobrisat - ni panike, samo po cunjo skočim.

Srečno in veselo novo leto urednici Frišnega!

Anonymous said...

btw- ali kdo potrebuje poročno obleko (dizajnersko)rabljeno. :):):) z veseljem bi reciklirala tudi to. ne moreš verjet kaj vse človek najde v kleti poleg kristalnih okvirjev(bljak).....ostanki nekega življenja ali reminderji neke podzavest:)? še dobro da nimam prevelikih problemov z egom, če ne bi se močno zamislila

mp78 said...

Draga Polona,
da bi ti tudi v tem letu špricalo od idej, nam, ki beremo pa solze smeha ob branju izvirnega bloga.
Pozdrav, Mija

PolonaP said...

Draga Mija, če si to TI, potem vama letos želim enega fajn luškanga dojenčka.

@poročna obleka...saj je že matilda povedala kako se reciklira neuporabno blago: kužka nabavi, pa bo imel dizajnerske krpice za tačice obrisat.

Nihljaj said...

Kako sem srečna, da je praznikov za eno leto konec :)) Pri nas vse zapletejo.

Anonymous said...

Polona, tvoja želja se nama bo uresničila julija :)

PolonaP said...

Mija: poljubčka očku, poljubčka mamici in velik poljub trebuščku

Lenka said...

Polona, novo leto si začela super zabavno, ostani taka celo leto, da se bomo, lahko čim večkrat nasmejali.
Inšpekcije jaz nisem imela, ker moja tašča nikoli ne pride na obisk. Včasih je prišla za rojstne dneve otrok, smo jo šli iskat in peljali nazaj, potem pa sem se je lani naveličala, ker je po petih minutah že začela priganjati za domov. Letos smo ji šli voščit novo leto, na kratko za pol urce, saj se nismo mogli nikamor usesti, kljub temu da ima veliko kuhinjo in dnevno, veliko stolov in sedežno, povsod je bilo kaj. Kava, čaj? Najbrž sem prezahtevna. Drugo leto bom obisk najbrž preskočila.
Letos mojega trebuha niso opazili, ker ga je zasenčila sestrca z njenim. Razlika je le v tem, da bo njen maja splahnel, moj bo pa ostal, ker trebušnjaki niso moj prijatelj.