Monday, December 14, 2009

10 FILMOV KI JIH BOMO GLEDALI DECEMBRA


Modri ljudje septembra pobirajo jabolka, prešajo zelje in grabijo seno. Oktobra nabirajo kostanj in gobe in delajo dolge spiske izdelkov, ki jih bodo z ljubeznijo poklonili svojim najbližjim in najdražjim. Novembra se lotijo enega ali dveh izdelkov iz oktobrskega spiska in si pripravijo obsežno listo "stvari-ki-jih-bodo-spremenili-v-novem-letu" in nič čudnega ni, da so decembra izžeti in izmučeni in želijo samo v miru ležati pred tevejčkom in gledati filme.




10 filmov, ki jih bomo (spet) gledali decembra


Nightmare before christmas
"There's children throwing snowballs, instead of throwing heads, they're busy building toys, and absolutely no one's dead!"






Grinch
"One man's toxic sludge is another man's potpourri "




Life of Brian
Wise Man nr.1: “Ahem!”
Brian's mother: “Oh! Who are you?”
Wise Man nr.2: “We are three wise men.”
Brian's mother: “What?”
Wise Man nr.1: “We are three wise men.”
Brian's mother: “Well, what are you doing creeping around a cow shed at two o'clock in the morning? That doesn't sound very wise to me."




Božični Shrek (Shrek the halls)

"The tree goes inside the house ?!"




Trilogija Gospodarja prstanov, podaljšana verzija. To pomeni šest večerov. ( daljinec v roki, da prevrtim Frodota, takoj ko nastavi svoj patetični obrazek in ostane več časa za preučevanje Viggotove eee... virilnosti)


My Fair Lady, Kabaret, Moje pesmi moje sanje (ali karkoli pač že, s čimer nas bo, razveseljevala Slovenija 2. Če mi RTV SLO greni življenje s položnicami in ponovitvami Iger brez meja, potem pričakujem, da mi dajo kakšen starinski film za časa adventa. Me skrbi, da bodo ravno tiste dni začutili potrebo po "popestritvi programa" in bodo namesto izvrstnega IVANOHEja predvajali najslabši božični film vseh časov: "Trapped in paradise", v zmotnem prepričanju, da je
a) odličen
b) pravkar izšel
8 žensk
"...Tu as tous les défauts que j'aime
Et des qualités bien cachées..." (imaš vse tiste napake, ki jih imam pri moških rada in vse tvoje vrline so dobro skrite)
Iz FRIŠNO NOVO JUTRO




Vsi, ki do deset štejete za šalo, boste z lahkoto ugotovili, da sem s spiskom nekaj filmov kratka. Prijazno naprošam, da mi napišete kaj boste gledali pri vas doma .

IN NE POZABITE GLEDATI "REŠEVANJE VDOVE GRACE" danes, v ponedeljek , zvečer ob 21.50 na POP-u.

32 comments:

Vladuška said...

Ja lepa zbirka filmov, si me res spomnila, da bi bilo potrebno znova potegniti na plano kakšnega izmed naštetih in se s kokicami vrečt pred TV. Jaz že skoraj tradicionalno pogledam vsak december vse dele Prevzetnosti in pristranosti (obvezno verzija iz leta 95 z Colin Firth-om in Jennifer Ehle), zdaj ko imam zbirko doma, je to še toliko lažje. Pa nečakinji sta me navadili, da rada pogeldam kakšno klasično božično risanko z Rudolfom na čelu: 'Rudolf z rdečim nosom...' (zdaj pa žvižgam dalje :-))

Nihljaj said...

Haha, meni je fant zapovedal gledanje Gospodarja prstanov, najdaljša verzija, ker izgleda, da trilogije v knjigah, ki sem jo prejela za darilo, vseeno še ne bom prebrala :))) Ne vem, če se temu reče veseli december :P

McCrafty /Klavdija said...

hmmm Polona kdaj geva že mi2 v kino :)..podpišm vse zgoraj navedeno, še posebej del z Viggom :)....ampak enega si pa pozabila, pa ga zato neše televizije sigurno ne bodo, ker brez Bruskota in Die hard, pač ni novega leta ;o)-

Mateja said...

Reševanje vdove Grace - nujno gledat, super film!

Misliš, da nam bodo letos prizanesli z vsemi deli Sam doma? To bi bilo res lepo.
Jaz za take priložnosti privlečem iz svoje filmoteke Vse o fantu, Notting Hill, Prevzetnost in pristranost, Elizabeta - zlata doba (Clive Owen, aaah). Hvala, ker si me spomnila na Gospodarja prostanov. Ne vem, kam sem posodila Čarovnik iz Oza. Jasno, da se to spomnim prepozno, da bi mi ga uspelo pravočasno dobit nazaj.

PolonaP said...

@Prevzetnost in pristranost -ta je za vsa časovna obdobja in JA, daleč najboljša verzija je s Colinom Firthom. DALEČ najboljša

@Diehard -klasika. (ok. prvi del je klasika, ostalih dvaintrideset pa za fenice od Brusa)

@LOTR- Nihljajeva, jaz sem jo prebrala dvakrat...ampak enim je ta stvar špica, drugim spet najdolgočasnejša knjiga (film) po Prustu.

@VSE O FANTU- nisem še gledala in iiiiii, bom, bom, bom, bom

vila lila said...

funchi, mislim, da ne boš ušla vsem nadaljevanjem Sam doma.. (pravkar sem videla reklamo) :)
uu, jaz pa komaj čakam Love actually - nisem neka grozna ljubiteljica Hugh Granta ampak decembra mi pa kar zapašejo njegove romantične komedije..

alcessa said...

V kino bom šla pogledat Soul Kitchen... drugače pa se mi doma na kavču tudi lahko zgodi Viggo (njami), mogoče celo Eastern Promises ali kaj podobnega. Ach, pa Babel še moram pogledati. Zelo verjetno je tudi, da bova tudi letos pogledala Pratchettov Hogwatch, pač paše...

K said...

Tam pri My Fair Lady, Kabaret, Moje pesmi moje sanje sta ti zmanjkala še vsaj Little lord Fauntleroy in Victor Victoria.

Katja said...

Res dobra izbira filmov. K božični temi bi dodala še risani film Polarni Vlak. Z otroci ga, odkar je bil prvič v kinu, gledamo ob božičnih praznikih, vsako leto.
Sama pa bi si rada čim prej ogledala film Julie & Julia. Baje je fajn film ;)

McCrafty /Klavdija said...

o saj res....Amélie!

JasaP said...

Jaz vsako leto gledam Miracle on 34th Street in k temu vlečem vso družino, letos in lani tudi fanta, ki načeloma ni jako navdušen nad takimi stvarmi. Meni pa pašejo tisti pocukrani romantični filmi, za katere veš, da se bo na koncu vse dobro izšlo ;) zato sem absolutno za romantične komedije s Hughom Grantom! :)

malina said...

Pravzaprav ljubezen. Pa še malo ne samo zaradi Granta, ampak tudi zaradi baritona prof. Rausa, pa zaradi kot dobro vino vedno boljšega Billa Nighyja ... ko smo že pri slednjem, za ljubiteljice prefinjene virilnosti: Pirati s Karibov. Ne zaradi Keire, ne zaradi Orlanda, ne zaradi Jonathana Prycea. Kar me vodi k Eviti ... ne zaradi Madonne ...

Anonymous said...

obvezno 8 žensk od ozona, pa še prepevaš lahko zraven.
lp tatanka

matilda said...

Čakam in čakam in čakam na Zlomljene objeme Mojega režiserja Pedrota...ampak primorsko podeželje je tako daaaaleč stran, da lisica še ni prinesla diska. Vsekakro je moj edini praznični film Pravzaprav ljubezen, ki bi si ga lahko vrtela tako kot vrtiš otročkom Mur, mur Murenčke, dokler se ti ne skisajo možgani.Vse ostalo pa po programu, če slučajno odprem TV (in vsi Sam dom odpadejo, če bo pa kaj zabavne klasike iz 50 in 60 pa z velikim veseljem).

PolonaP said...

ubogi Hugh, vsa njegova kariera je zreducirana v božični filmski maraton.
Ker Bridget po definiciji tudi paše za božič.

@bogata , starejša gospa iz Nemčije-
ste POVSEM prepričani, da sta Babel in Eastern promises ta prava filma za december? A ni to bolje gledati julija, ko potem stopiš na Mohito in na sonce?
čeprav pri vas, v protestantskih deželah delate vse drugače. BOJDA se pri vas Cankar bere novembra, tik pred oddajo davčne napovedi?

@Katja...v Juliji in Juliji je fina samo Maryl. Ampak ONA bi bila fina tudi v šolski produkciji Muce Copatarice.

@Deklina...mi tudi gledamo VSE filme, ki imajo naslovnico Coca-cola rdeče/božično modre barve ali v naslovu besedo Christmas

@Malina...moj najljubši v "Pravzaprav" je veliki zvezdnik, ki si ne more zapomniti svojega refrena.

@Tatanka...draga je ta mail iz novega ali starega fleta?

PolonaP said...

8 žensk, ja ...ta je povsem nujen za božič. Pa bom prijazna in ne bom pela.

Nataša said...

Mark [on sheets of poster board]:

With any luck, by next year
I'll be going out with one of these girls.

But for now, let me say
Without hope or agenda
Just because it's Christmas
And at Christmas you tell the truth
To me, you are perfect
And my wasted heart will love you Until you look like this.

Merry Christmas.

...

jp, spet bom gledala Love actually. In to spet enkrat, ko bom sama.

Aja, pa HP 1-6. Na računalniku, da si bom lahko obenem na mizi premečkavala in predpripravljala fimo.

Ni mi pomoči.

PolonaP said...

"8 žensk" je v resnici tako zelo nujno, da sem jo kar na seznam uvrstila.
Pa še Hugota, ker brez njega ni božiča.

(tako kot včasih ni bilo novega leta brez Tofa, ampak ve ste še premajhne, da bi se spomnile črnobele televizije)

K said...

S temi 8 ženskami ste me spomnile na še eno starudijo iz pradavnine: 7 nevest za 7 bratov. In na Gigi.

Pullga doma said...

Jaz si zelim od letošnjih blockbusterjov videti
BLIND SIDE (2009, sandra Bullock), potem IT's Complicated (Merlyn spet), pa BOYS ARE BACK (2009). Potem FAMILY STONE (2005), pa Miss pettigrew lives for a day (2008, Amy Adams), za podoživljanje najstniških norosti pa Nick and norah's infinite playlist (2008) - must see, pogojno Chasing liberty (2004), ampak samo zato ker ima glavni igralec Adam Scot res wow glas in naglas, letos ga bomo lahko spet gledali v Leap Year.
Ah sigurno sem kakšnega pozabla...
(Colin Firth je pa tko ok povsod...)

vila lila said...

aaaaa, Colin Firth - povsod ga je lepo gledat. :)
za vse tiste, ki komaj čakate Pravzaprav ljubezen..
v petek 18.12. na HRT1 ob 20.15!

Anja said...

Love actually
Mamma mia (smo ga že za Miklavža pogledal)
Miss Potter

uf, sem se spomnila, da moram dedku Mrazu pisat za tole Miss Potter.

alcessa said...

Polonap, you said it. That's exactly what it is... Protestantske države.

Poleg tega, da prihajam iz edine slovenske province, kjer obstaja resnična razlika med "mehkimi Katoličani in trdimi protestanti" (o-ton avtohtono prebivalstvo) in sem predlani moža prepričala, da je najbolje od vsega, da za najin rojstni dan spucava flet, me tudi prelepi filmi delajo neskončno nervozno.... Skoraj tako, kot usklajeni čevlji in torbica.

Seveda pa so izjeme.

Komaj čakam, na primer, da, pogojeno s starostjo in bogastvom, pozabim del vsebine Harryja Potterja. Ali pa vsaj posamezne prizore, bom v glavo našopala nekaj davčnih napovedi, pa bo. Ta dih! Gledanje Harryja Potterja, ko da sem ga nazadnje videla v otroštvu ....:-) Ampak letos bo še prezgodaj.

Mohito... A to je za une, ki niso pogruntali, da je caipirinha ena in edina? :-)

PolonaP said...

Me matra tale Soul Kitchen...ampak kljub preverjanju nič ne zgleda, da ga bom videla...

Katja said...

Yes, Polona, prekleto dobra je Maryl! Torej si je vredno ogledati film že zaradi nje.

alcessa said...

A ni bil Soul Kitchen prikazan na Liffu? Pri nas pride šele za božič...

malina said...

Še trojica, ki kombinira kuho in čustva: Čokolada (Le Chocolat), Kot voda za čokolado, Ocvrti zeleni paradižniki.

Linx said...

The Nightmare Before Christmas: ena najboljših risank nasploh! Pa Corpse Bride z Johnnyjem Deppom. :D Pa Gospodar prstanov, ki sem ga gledala že neštetokrat in se vsakič prijela za glavo: kam neki so skrili ravno prav simpatičnega Froda iz knjige?

yemamaya said...

ahhh pa The Snowman risanka, pa vse ČB variante Audrey Hepburn. pa še in še.... samo s kom bom to gledala, ko je romantično božično razpoloženje mojega Buzdovana bolj usmerjeno v Terminatorja, Aliena (1 do 146, v zadnjem delu Alien umre od starosti skupaj s Sigourney Weaver v staralačkem domu, obkrožen z krogom pra-pra vnučkov in njihovih žena) Bruskija Vilice in podobnih romantičnih komedij. *sigh*

Ula said...

Še jaz, nekaj pocukranega: The Holiday (2006) ;))

VIXI said...

Khm. Vse štiri dele Die Hard-a seveda.

Spela said...

Včeraj sme pogledala It's a wonderful life ...pa je tud kul božični film. Sicer nekak že videno, ampak je tale originalen (iz leta 1946) :)
Je fajn včasih pogledat kak črnobel film :)