Wednesday, November 11, 2009

RAZGLASITEV ZAKONA O NOŠNJI ŠKORNJEV IN NJIH PRIMERNOSTI

Upravičenci do informacij javnega značaja iz naslova: Nošnja pretežno usnjenih kosov obuvala, ki se tradicionalno nosijo v hladnejših letnih časih in segajo čez gležnje (v nadaljnjem besedilu: škornji) so vsi državljani RS, ki vse hladne, mokre, vetrovne in meglene dneve preživljajo na Sončni strani Alp (in ne na Barbadosu) in druge fizične ter pravne osebe, ki zgoraj imenovane ušive dneve občasno preživljajo na Sončni strani Alp, oziroma opravljajo živilsko ali trgovinsko dejavnost oziroma storitve povezane z izdelavo omenjenih obuval, na ozemlju Republike Slovenije ter izpolnjujejo predpisane pogoje (berejo Frišno):

Gotovi obuvalni izdelek , oziroma škorenj je izdelan oziroma predelan pretežno po naravnih metodah in postopkih. V to obuvalno skupino spadajo:
-čedni škornji
-bizarno grdi škornji (Kavbojski škornji, Inspirirani z 80-timi leti škornji, Šar-pei kužki (nabrani okoli gležnjev) škornji, Aspenski jeti (kosmati) škornji za po smučanju ipd, Ugg škornji, Slabi ponaredki Ugg škornjev ipd, škornji ki segajo čez kolena)
-škornji za jahanje, škornji za ribolov, škornji za curling ipd...
-gumijasti škornji za blodenje po blatu

Njih uporaba in primernost:
Zakon ne predvideva sankcij za nošnjo Podeželskih škornjev v mestnem okolju, nošnja mestnih škorenjcev v ruralnem okolju pa se (kljub temu, da je zakon okoli definicije "ruralnih" škornjev in "mestnih" škornjev precej ohlapen) kaznuje po tretjem odstavku kazenskega zakonika: odvzemom obuvala in obveznim gledanjem treh zaporednih delov Kmetije slavnih. Oh, ja... in tremi urami pridržanja v sramotilni kladi pred zadružnim domom.
Nošnja jahalnih, ribolovskih ali gumijastih škornjev v urbanem središču, se smatra za neškodljivo, celo pohvalno, vendar hudo neudobno, ekscentričnost.

Najstrožje kazni so predpisane za:
-nosilce belih škornjev (sedem ur družbeno koristnega dela, med pomoči najbolj potrebnimi občani: redarji, pomočniki redarjev ipd)
-nosilce belih škornjev s peto (dvanajst ur družbeno koristnega dela z žrtvami redarskega nasilja, prisilna detoxifikacija in obvezna udeležba seminarja "Zakaj pevke narodno zabavnih ansamblov, katerih viže vsebujejo besedne zveze "ziziko, liziko, brizga, taveliz'ga ipd" niso, ne bodo in ne smejo postati modne ikone"
-nosilce belih škornjev s peto, katere krasijo mufki, cofki, prebrisano vstavljeni kosi krzna ali pentljic...se kaznuje s takojšnjim in brez prizivnim odvzetjem polno pravnega državljanstva (oh, ja...in tremi urami pridržanja v sramotilni kladi pred Ljubljansko Namo) in dodelitvijo primernega skrbnika izbranega med nosilci mormonskega sporočila, snovalci Varteksovih kolekcij ali ustanovnimi člani Nove revije.

26 comments:

Nataša said...

vsi najpomembnejši zakoni se sprejmejo v minutah po polnoči...

AllyRose said...

Uf, belih pa že dolgo nisem videla.
Razen skibuck.

vesna said...

smešno mi je bilo poleti opazovati, ko so punce ob kratkih rokavih oblekle uggice..da jih pokažejo in da si jih lahko privoščijo ali kaj..
mimgrede, zelo lušno glavo si ilustrirala za frišno ;)

vesna said...

joj, ne oblekle, obule ;)

Simona said...

hahaha, le kakšen je še bolj zabaven začetek dneva kot z novim zakonom iz frišnega! Tnx!

K said...

Buuuuuu, moji lepi črni kavbojski škornji so se znašli med "bizarno grdimiiiiii", buhuuhuuuuuu, šmrc!

M said...

Hm ... zdej sem se zamislila, ker:
- sem očitno tolk za cajtom al pa tolk na kmetih, da o enih naštetih vrstah škornjem tud slučajno nimam pojma :o ma ne, se ne kesam, očitno je to nepotrebna informacija zame
- mam tud jest en par obuval, ki bi se lahko uvrstil v kavbojsko zgodbo (ne, niso škornji, ker ne prilezejo glih visoko), pa mi tko zelo sedejo, da se bom požvižgala na mnenje šefice (tukaj pride smajli, ki kaže jezik

- si beli škornji z zlato peto v debelini luknje običajnega luknjača niso prislužili posebnega mesta v zakonu ... predlagam daleč najstrožje sankcije

Mateja said...

Upam, da boš te tvoje zapise enkrat zložila v knjigo.To je tako sočno branje! Kakšni dobri risbi.
Lastnice belih škornjev pa so prave srečnice - pri Frišnem so mehkega srca in kazni so mile.

alcessa said...

Mene sta v lajfu vsega skupaj dve bejbi povsem zatrli s svojimi belimi škornji - pojma nimaš, kako sem ti hvaležna za razbijanje mita.

A veš, imam 175 cm in da me nekdo manjši od mene še zmeraj uspe "gledati od zgoraj", ker nosi bele škornje z okrasjem, jaz pa običajne 50-ojro-zadevice, kot se za vizualno delta-samičko spodobi, to je kar pretresljiva izkušnja.

Tiara said...

Moj dragi bi se takoj strinjal s sprejremom tega zakona, saj mi še na vrt ne pusti z mojimi gumjastimi škornji, ki imajo narisane rožice ;).

Za bele se pa popolnoma strinjam...

matilda said...

V nabiralnik sem prejela predlog stranke Zmernomodnoosveščenih:
- zaradi nevarnosti, ki preti ob ustanovitvi slovenske podružnice TV Pink bi bilo smotrno omejiti nošnjo oprijetih lureks žaboškornjev (spomnite se Cat Woman)in sicer, da se omenjena tkz. obuvala lahko uporabljajo le: 1. za preganjanje Pusta, če se seveda našemite v cicomico in ne, da pustna rajanja izkoriščate za svoje najskritejše želje in omenjeni praznik praznujete, tako oblečeni, na delovnem mestu v javni upravi.
2. če ste zelo znana slovenska manekenka (kar je skoraj nemogoče in morate posredova topogledni certifikat. Ne, ne velja udeležba na izboru za Slovenski top Model) in jih nosite na modnih brveh (kot bi to rekla una bejba, ki šeta v gatah in modrcu po Operi) svetovno priznanih modnih ustvarjalcev (to so tisti, ki največ zaslužijo z parfumi in sončnimi očali in torbicami) in to v bistvu spada v vaš opis del in nalog.
- Zaradi nevarnosti povzročitve smrti zaradi dušenja ob krohotanju pa bi bilo zaradi vsesplošne zdravstvene in nacionalne varnosti potrebno prepovedati nošnjo fisher boots, sicer priznane blagovne znamke, katere imena ne smemo objaviti (ampak taglavna mnogokrat nosi obroček v laseh in zgleda kot zelo dobro oblečena mamka), čeprav se bo verjetno našla kakšna Uber Fashionista, ki bo trdila, da so le-ti nujen pripomoček glede na lego in podnebje naše meglene prestolnice.Omenjena obuvala seveda lahko nosi (z dokazom o stalnem bivališču) le na dvorišču bivališča, ki ima ograju višine najmanj 1,80m.
Oba predloga v celoti podpiram.

bucka said...

Hvalabobu mam samo 8 parov belih (brez cofkov, bo treba popravit), ampak oglašam se zgolj zato, da povem kako rada berem vse te tvoje štorije in kot bonus zraven občudujem tvoj risarski talent! En mojih najljubših čtiv, te bom nalimala k seb, prav?

VIXI said...

In jaz, ki tako rada kršim zakone imam bele balerinke, bele japanke, bele copate, bele superge, celo bele nogavice v predalu, nimam BELIH ŠKORNJEV!

pih!

Je pa dejstvo, da bi slekla tudi gate, ki bi bile v nasprotju z zakonikom, če bi bila kazen za nošnjo gledanje treh zaporednih kmetij...

Izgubljena. said...

Super! S sprehodom po Ljubljani jo odnesem nekaznovana torej... :D

Anonymous said...

ojej, ojej.
Sodim med tiste , ki, zal, ljubimo in obcuduejmo škornje, ampak, ampak... vsak skorenj je, kot, kot,... bi tiscala jogurtov loncek na telegrafstango, si predstavljamo, ne.No, nogice so prekonkretne, to sem hotela reci.
uzivajte
Eka

mp78 said...

ha ha ha...zabavno :)

PolonaP said...

1. Saša: bodi pozorna, ko greš ven. Resničnost je žalostna in bela
2. Vesna, ja, Ugg...na bose noge...ja, dvakrat ugh
3. M belih škornjev z zlato peto pa še nisem videla videla, moram več ven hodit
4. bucka...Helo! in še pridi klepetat

PolonaP said...

In seveda razglašamo, da je bila soglasno sprejeta novela k zakonu, naše ljubljene ministrice za promet, čevlje in zveze, gdč. Matilde.
Še posebno nam je všeč tisti del z dokazilom o stalnem prebivališču in 1,80 ogrado.

Poleg tega pa naprošamo prijaznega in usmiljenega dedka mraza, naj naši Vixi prinese bele škornje čez kolena iz lakastega spandeksa s tanko peto...ker vemo, da ji je pri srcu težko, kadar se spusti v dolgočasne vode Upoštevanja pravil,določb in človekovih pravic.

Na Frišnem pa ji bomo izdelali volnene cofke, da jih bo privezala okoli gležnjev

Spela said...

Vidim, da imate v prestolnici hujše zadeve, kot pri nas, na perferiji ;) Ali pa se ne sučem v pravih krogih, da ne vidim naokrog belih nadkolenskihizlateksa škornjev ;)

Sama pa posedujem Ugg-ice, preprosto zato, ker so taaaakooo prijetno topli...in ker mene VEDNO zebe v noge...v teh škornjih je pa taaaako prijetno toplo. Je pa res, da so samo za suhe in mrzle zime...poleti jih za nič ne obujem.
Za snegaste in plundraste zime še nimam pojma, kaj naj obujem...imam bulerje iz pamtiveka, ki edine ne premočijo, ampak so taaaaako mrzle.

VIXI said...

For the record - v lakastih nadkolenskih, belih škornjih s tenko visoko peto, bi jaz bila iber hot. Sigurn.
Sploh če bi outfit dopolnila z modrim senčilom čez celo veko in bi zraven še prepevala Money, money, money.

PolonaP said...

Nedvomno,Vixen.
Tudi če bi si prepevala "Reach out and touch faith" ali pa "šest črnih nog je imela"

Ker enkrat, ko si stylish, si stylish in si stylish za zmeraj.

matilda said...

Ha, danes opazila eno tako za De Šartorjalista: Beli škornji visoooki, bela jakna oooozka in češnjica na smetani (tadammmmm) bejbi, ma prov bejbi roza torbica. Seveda brez črne črte in belih las z črnim narastkom ni šlo. Bila je popolna!

PolonaP said...

viš, pa pravi Saša, da belih že dolgo ni videla. Jaz jih vidim tudi če mižim.

M said...

Draga šefica. Sem bila prepričana, da sem v zadnjem mesecu naključnega pohajkovanja po lepi beli :o Ljubljani odkrila že vse možne odklone primernosti nošenja škornjev, pa sem ugotovila, da so ti zadnji
višek vsega škornjastega. Sam še taprava barva in zlata peta jim manjka, vse ostalo je itak že čisti joke.

PolonaP said...

M, moj vidni živec tole boli

matilda said...

Hm, tale zadnji primerek se v različnih verzijah že nekaj časa pojavlja v Vogue-u in vsaka poštena modna urednica mora posedovati vsaj par:| Bolijo oči in zebe v prste.