Thursday, September 3, 2009

VZVIŠENA BUČNA JUHA

Če bi pobrskala po temnejših kotičkih svoje duše, bi z gotovostjo spoznala, da tole juho rada kuham iz gole nečimrnosti.


Ko jo juham se počutim se tako polnovredno vzvišena, kot če bi imela svojo lastno zelenjavno njivo, ki bi jo obdelovala samo s koprivjmi ognojki in na kateri bi v popolnem naravnem sozvočju živele ročno obrane listne uši in mlade pikapolonice. Pravzaprav se tako večvredno ne bi počutila niti, če bi vsak dan pred zoro vstala, si nataknila crocse na noge in jo šla podolgem preštihat, to umišljeno njivo.





2 beli čebuli, poljubne velikosti


en majhen košček masla in žlica oljčnega olja


2 zeleni bučki, srednji


približno deci janeževca ali drugega belega vina, ki se odprto kisa v hladilniku


ena zelenjavna kocka (lahko tudi BIO) ali


instant miso soup (moj prašek za miso juhico je v mini mini vrečkah. Torej dve vrečki)


liter in pol vode



Jaz to in vse ostale juhe in pravzaprav vse stvari, ki so "na žlico" kuham v Kruzeti in tako začnem tako, da prazno Kruzeto postavim na čisto majhen ogenj, da se segreje. Čebulo narežem na kockice razumne velikosti, bučko pa na kose velike kot ta mala legokocka - tista s šestimi bunkicami. Stopim maslo skupaj z oljem, navijem plin in prepražim čebulo. Čebula na maslu je eden izmed najboljših kuhinjskih vonjev in če sta moja mladička količkaj lačna, na tem mestu prideta pošpegat kaj kuham. Razložim, da kuham juho, zamolčim, da bo juha iz zelenjave in naročim naj pripravita mizo. Zalijem z belim vinom, mene je mami navlekla na okus Janeževca in si težko zamislim boljše vino za v juhe, čez vino pa potresem "miso instant soup" ali pa vržem med vino in čebulo zelenjavno kocko. Vino mora prevreti, jasno, da etili izpuhtijo, mama pa lahko, kadar so dnevi naporni in otroci težki, nagne glavo nad hlape, ki se dvigujejo iz piskra in globoko inhalira. Čez gredo bučke in voda in ko voda zavre, zagrabim palični mešalnik in juho miksam, da je vsa penasta in kremno zelene barve.

To je to. Če so otroci uspeli pripraviti mizo, gremo lahko k večerji. Moja Malčica ima zraven rada kislo smetano, jaz pa potoastan kruh z gorganzolo.

No comments: