Friday, August 28, 2009

KNJIGE LETOŠNJEGA POLETJA

Danes je zadnji petek letošnjih počitnic in skrajni čas, da se pomenimo okoli odličnih knjig, ki smo jih brali to poletje in da na sramotilo polico postavimo zoprne knjige, ki so se po žalostnem naključju znašle z nami na brisači pod borovci:

1. Zgodovinarka (Elizabeth Kostova)

O iskanju Vlada Tepeža od Ljubljane, preko Raguze (so mi, neuki Slovenki, morali v Dubrovniku raztolmačit, da se tako imenuje stari del Dubrovnika) do Istambula , Madžarske in Bolgarije.

Najboljša knjiga poletja!

2. Čefurji raus (Goran Vojnović)
Saj vsi veste o čem govori Goran in v katerem jeziku piše? Hecno in na trenutke malček grenko.

3. Labirint (Kate Mosse)

Začetek in sredina čisto prijetno poletni šmorn, ampak s patetično trapastim koncem, ki me je spravil v obupno slabo voljo. Najslabša knjiga letos.

4. Sence vetra (Carlos Ruiz Zafon)

Očitno je to poletje, poletje knjig o Skrivnostnih knjigah (beri Zgodovinarko). Senc vetra ne morem dati iz roke.

5. Ostale?Ljubeče bom omenila še romančič The secret life of Evie Hamilton, ki je odločno boljši kot namiguje naslovnica, vse ostalo pa... ni bilo tako izvrstno, da bi si zaslužilo častno omembo (Girl with the dragon tattoo, The secret garden...), ni bilo tako slabo, da bi se lahko kosalo z Labirintom (1001 kriminalni roman in ostali šmoren) ali pa je bilo tako zelo slabo, da sem obupala na strani dvajset (Envy , kjer lahko v svojo obrambo zakaj sem ta kup tiskovine sploh kupila izdavim samo, da je bil prvi stavek :" A certain kind of New York girl keeps her jewels in her jewellery box and her laces in her lace drawer" zanimiv. )

Pa vaše poletje?

15 comments:

alcessa said...

Zardevaje priznavam... Harryja Potterja, vseh šest knjig, drugič. Aja, pasalo je.

Pregrešila sem se tudi, in še grešim, z Diane Gabaldon, tudi šest knjig, tudi drugič.

Vmes še kakšen neomembe vreden nemški krimič...

Potreba po resnih zadevah me zagrabi šele jeseni, meteorološko gledano, trenutno imamo poletje in najbrž ga bomo tudi 1. septembra :-)

Simona said...

Jau, kako si želim, da bi se považila z doooolgim seznamom prebranih knjig. Vse kar lahko rečem, da od prejšnjega poletja nič novega :) V mesecu oddiha mi je uspelo dokončati (ja, lahnsko poletje začeto) Irvingovo Until I find you. Je bila pa vsaj ta res fajna!
http://srecen-dan.blogspot.com/2008/10/cider-house-rules.html

PolonaP said...

Mislim, da si zelo modra ženska Alcessa. Ne vem če se ne bom v TEM trenutku lotila velike Heripoter orgije...če prekinem komunikacijo z družino, ne jem in ne kuham sem fertik naslednjo soboto po malici.

Diano Gabaldon bom očitno pogooglala naslednjo nedeljo.

PolonaP said...

Sem tekla v otroško sobo in danes imamo velik sleepover party in pri nas spi 5 punčk in sem tri zbudila, da sem našla Potterje ...in jih je 7?

alcessa said...

Polonap: 7? (Ja, seveda. Šesta je bila zdajle v kinu.)

Nič, jaz še zmeraj trdim, da sem jih prebrala vse, vseh šest. LOL Brala sem tudi po 27 ur na dan!

Barbi said...

Moja poletja so postala čist preveč aktivna, da bi imela čas še za branje. Kar me po eni strani moti, ampak po drugi pa niti ne preveč. :)

Letos je bila edina knjiga, ki sem jo poleti prebrala Marley in jaz. V bistvu je še nisem do konca prebrala. Pa me tudi ni navdušila tkao, da bi jo "požrla".

Ampak Harry Potter ... o, to ap je poslastica ... pozimi bo na sporedu drugo branje vseh sedmih knjig. :) Upam. :)

VIXI said...

Prva 2 dela vampirske romance. Res fino.
Ker resno berem berem samo na morju, je zame to top poletja, čeprav nista tako zeloooo novi.

K said...

zgodovinarka je bila tudi meni všeč. obožujem dolge knjige, pa še pri njih si podaljšujem branje. na primer z odlaganjem zadnjega poglavja na jutri. (:

čefurji so poslastica. smo rabili eno tako.

si omenila brino svit zadnjič, na, od njenih mi je bila količkaj všeč samo odveč srce, drugače umiram zraven od dolgočasja in počasnega tempa (ali pa sem le premlada:).

sence vetra sem imela na polici, pa me niso zagrabile.

sicer je bilo pa letošnje poletje zame v znamenju kuharskih in slaščičarskih knjig. pa perzepolis sem brebrala 2x. in nekaj krimičev.

matilda said...

Hmmm, moj poletni seznam je bil kar dolg, kupček na polici tudi, zares vso pa sem prebrala le Skrivno življenje čebel in to zato, ker sem se vlegla pod češnjo in se nisem premaknila ves dan, pijača mi je bila prinašana. Aja, tadruga "cela" je Starec, ki je bral ljubezenske romane, prav tako ležeč popoldan na odročni plaži sredi Egejskega morja...vse ostale pa so začete in še čakajo tisti dan, ko me bo spet zgrabila neznosna želja po poležavanju (kar je redko). V bistvu pa sem to jaz - več začetih zadev, ki trajajo in trajajo in podaljšujejo uživanje...Bastard iz Istanbula je recimo ena taka. Majhne doze užitka. Druga, ki tudi spada v to kategorijo opijanja, ki je v branju, pa je Milharčičeva Pot na Orient. Začne se z zgodbo o čevapčičih in slovenski potici v Kairu in gospej Roden, ki je napisala eno najlepših kuharic, ki krasi tudi mojo polico - Arabesque (knjiga poleg odličnih receptov nudi tudi "ozdaje" bližnjevzhodne kuhinje in domačnosti). Vse ostale, ki so še na polici, pa ob postelji, pa v cekerju za v campagnio, pa sem itak omenila na začetku poletja. Včeraj dobila novo knjigo Lastovke iz Kabula, pogovor z avtorjem (piše pod ženskim psevdonimom) alžirskega rodu se bo zgodil v torek zvečer na vrtu Društva pisateljev.

PolonaP said...

Skrivno življenje čebel: knjiga mi je nila RES všeč, film pa precej manj.

Starec , ki je bral ljubezenske romane?
Bastard iz Istanbula?
hmmm...oboje se sliši fino, Boš naredila še malo reklame? Npr ključne besede, če že ne vsebina?
Filing, ki ga pusti knjiga?

Nataša said...

Zakaj nimam seznama

K said...

Zgodovinarka je bila tudi meni strašno všeč, Secret garden je pač starodavna klasika (in je boljša muzika iz filma :P), ostalo bo pa morda nekoč.

lili said...

čefurje sem prebrala na dušek in se zelo zabavala in celo odahnila, ker moja družina občasno paše v ta stereotip čefurskih družin. ima nas više. ;)
drugače sem prelistala priročnik za štrikanje, pa še neke poletne romance sem prebrala, nič omembe vrednega. zdaj pa čakam na hemona in oatesovo.
aja, pa od psihologa zakaj so pravljice ok, samo nisem čisto vsega brala, vmes se mi je mal vleklo.

matilda said...

Pankrt iz Istanbula /(Elif Shafak):
"Roman v obliki družinske sage raziskuje različne vidike turške preteklosti in sedanjosti. Svoje močne, pogosto kontroverzne uvide avtorica podaja z veliko mero inteligentnega humorja. Za usodami štirih generacij žensk, turških in ameriških potomk armenske emigrantke v ZDA se izrisuje zgodba..."
Po moje: sočna pripoved o turških ženskah danes. Bake (ki štekajo več kot si mislimo), mame (ki si želijo za nas le najboljše, pa čeprav nima zveze z nami...ali pač), sestre (ki zavidajo, ker so nesrečne, vendar smo jim vse), hčerke (ki ne razumejo, odkler ne postanejo mame)...Ljubim turški humor, brez dlake na jeziku.
Knjiga soli (Monique Troung):
"Knjiga soli popelje bralca na nenavadno popotoanje od Indokine do Pariza, med katerim vietnamski kuhar pisateljice Gertrude Stein počasi, kot se na jeziku razpira okus solnega cveta, razkriva svojo fascinatno zgodbo....
Po moje: Prikrito pikantno, dišeče, pikro, nežno...Všeč mi je preskakovanje časa in prostora.
Starec ki je prebiral ljubezenske roman( Luis Sepulveda):
Tako preprosto, osnovno, surovo in nežno da je preprosto mojstrovina. Prebrala sem jo kot nastnica in po dolgih letih (iskanja) našla v knjigarni. Z malce straha sem se je lotila ponovno in seveda me je mojster očaral. Spremna beseda povzame vse to kar sem čutila: Ljubezenska pesem posvečena zadnjemu kotičku, kjer zemlja še vedno ohranja svojo nedotaknjeno deviškost.

Zadnjič sem omenila Milharčičevo Pot na Orient. Mogoče bližnjevzhodni problemi v vas vzbudijo, da obrnete program vendar ste se že kdaj vprašali od kod prihajajo čevapčiči?? To je knjiga za vas! Fant je toooo much! Še vedno se smejem!

slovon11 said...

Ej, kolk se strinjam glede Labirinta. Sem si jo kupil dve leti nazaj na letališču in bil pošteno razočaran :(

O poletnem branju pa pripravljam prispevek na blogu. Bo.