Sunday, April 5, 2009

popolna, sončna nedelja.
Sem z malim in velikim piščančkom delala pomladne okraske. Smo se imele fino.

V želji da se imate še vi in vaši piščančki fino, delim navodila za Leteče kure, z vami. Jim lahko rečete tudi Velikonočni piščančki (ampak, bi potem veljalo kupiti ta bela jajčka in jih pobarvati na rumeno)
Najprej smo spihale jajčka.

Not for chicken hearted: tehnika pihanja jajčk zahteva dober želodec, zdrava pljuča in nežen prijem. Moj večji piščanček je bil mad as a wet hen, ko se mu je spihan jajček, za spihanim jajčkom razbil v rokah. (vzemi NOŽEK, in NE igle, naredi luknjici in pihaj ) Jajčka smo obarvale s praški za jajčka barvat in jih nesle sušit na sonček. (POMEMBNA faza. Ker sicer barva kaplja naokrog)Like a headless chickens, sem iskala belo akrilno barvo, se zadovoljila z Edigsom, našla belo Aero tempero in prepričala otroke, da bo treba še enkrat čez. (če nimate doma ne temper, ne Edigsa, ne akrilnih barv, izrežite krogce iz papirja in jih prilepite za oči)Narisati zenice, je bilo lažje, ker smo našle škatlo z akrili.Potem pa sem razmišljala, da bi šle tele trepalnice in konture okoli oči še enostavneje s črnim flomastrom, takim za po CD/DVDjih pisat.Kljune smo izrezale iz filca, ampak bi bil odličen tudi karton, papir ali pa kaj drugega.
Potem smo, z mojo ljubo omniprezentno silikonsko pištolo, prilepile krila in nikar ne chicken out, ker sem vam vzorček kril v pravi velikosti prilepila v tole grdo ikonco (in sem jih sama narisala, tako, da ne rabite trepetati, da vam bodo iz urada za varstvo avtorskih pravic pošiljali domov užaljena pisma). Po predalih smo nabrale ostanke trakcev in jih napeljale čez luknjice v jajčkih in obesile na vrbovi veji. Lažje kot pohati piščanca, ni res?


Shrani.si

Prosim, naj z vročo silikonsko pištolo rokujejo samo tisti, ki so no spring chicken, sicer pa je projekt cenovno chickenfeed: za ceno paketa najcenejših šparovih jajc in praška barve, se zabavate dobri dve uri.
Oh. in ČE boste slučajno naredili tole, obvestite in pošljite fotke. Thanks.


36 comments:

lidia paradis said...

Jajceka su prekrasna !!!
Lijep pozdrav, Lidia

Simona said...

vau, kok so pa luškane, če bi moja mama tole vidla, bi jih že mogla delat ;) Ampak mislim da bm že z samimi pirhi imeča čist dost dela.

Tanja said...

Uau, super ideja! Jaz sem tudi včeraj vejce okracila. Mapak kar z enimi paprinatimi jajčki starejšega datuma. Nisem imela volje za ustvajanje - je bilo vreme prelepo. Moram si omisliti zunanjo ustvarjalnico, sicer bom do jeseni imela razloga zakaj ne ustvarjam.

Bodi lepo, Tanja

VIXI said...

Jaz bom že drugo leto vztrajala pri uber cool teranovih jajcih, upam le, da jih bom letos uspela skuhati do trdega.

Tako, da prosim ne vsajaš idej v mojo glavo, ker nimam piščancev in nimam dovolj dobrega izgovora, da bi te velikonočne nadprikupne kure naredila in furala zraven moderno, črno-belo veliko noč }:-)

Btw, hvala za krila :)

Katja said...

Uuu, super ideja. Mi bi to delali na delavnicah za otroke ... a lahko? a lahko? :)

moi said...

Krilca so đazna in so zelo uporabna, hvala. Leteče kure so kulske ;)
Mogoče pa jih letos probamo narediti (namesto piščancev s cilindrom ;)

moi

PolonaP said...

Katja, SEVEDA.
še fino se mi bo zdelo.

Vixi: Teranova jajca?

Jaz bi tudi imela zunanjo delavnico in potem bi delala kure s cilindrom in belokranjske pisanice...

VIXI said...

Jajca namesto v vodi skuhaš v teranu (ali kakem drugem močno temnem vinu). Pridejo več kot čudovita - skoraj črna z drobnimi svetlikajočimi kristalčki. Nujno poskusit, ti bodo jako všeč.

Hmmm, načeloma teran potem ni preveč uporaben za kuhano vino ;)

Karmen said...

FAAANNTAAASTIČČČNOOOO!!!


pdf krilca so miniaturna :)

Karmen said...

"fit to printer margins", pa gre, sam je mal zabrisano

VIXI said...

Tukajle moja lanska jajca: http://otokzakladov.mojforum.si/otokzakladov-about7061-0.html
zadnji vnos na strani :)

PolonaP said...

Carmen, ja pa res.
Bom dala še enkrat gor.

ups.

PolonaP said...

popravila krila.

zdaj so v pravi velikosti.

AllyRose said...

Luštna ideja!

K said...

meni so pa kar malo skeri tele kure...bi se jih najbrž bala, če bi bila še otroček. jest sm bolj za zajčke in klasične pirhe z nalepkicami;) krilca so pa res angelska.

Karmen said...

IZVRSTNO!!!!

Bom lanskoletna jajca iz Obija kar nazaj v globočino predala pospravila!

Spet naključje: "bluvind" kao: "blue wind", asociacija - ravno beremo knjigico Modro pišče, kjer se v kokošnjak prikrade modro pišče in se na koncu izkaže da je bilo jajce sovino.

Morda bom imela pa modre piščančke.
Too scary?

PolonaP said...

ah dej no, scary....
(morebiti jim je to res strašljivo, ko so v jaslih...ampak moji otroci so takrat jokali tudi kadar sem jim pela "Vrabček čaka mamimco...")

če bi prej vedela za Vixina Teranova jajca, bi jih pobarvala v teranu in naredila črne angelske kure.

Pa drugo leto.
Bom uporabila pavspapir za krila, da bodo prosojna...

VIXI said...

Uuuuu ja in velike bele oči 8) Lahko bi bile vrane, saj jih itak danes otroci že skoraj bolje poznajo, kot vrabčke.

matilda said...

Vrabček čaka mamico .... so jokali...moja nehčerka je doživela pri cca 4-ih šok, ko se je z mamico-zlato mudila na kmečkem turizmu nekje na kontinentu in jim je gospodarica razkazala vso floro in favno grunta. Med drugim jih je peljala tudi med piščančke - tkz. netalna reja..in je detece zlatolaso po nekaj minutah molka z veliki olajšanjem pokazalo na edinga malce večjega piščanca iz zagrulilo: eko la mama!!!! Nikoli več niso šli na nobeno kmetijo, pa tudi v cirkus ne in prašičkov se ne je!

PolonaP said...

heh, Vixi,
TAKI bi bili že za Dan Edgarja Allana Poe-a:

KROKAR
Once upon a midnight dreary,
while I pondered weak and weary...
...bla bla bla blah blah...

Quote the raven: Nevermore.

PolonaP said...

Matilda,
nekaj takega jaz dopovedujem DedijuJ- ju. Ko se rodijo kozlički: sladki, mehki, beli majhni in zaletavi NI najboljše, da se naši otroci ure in ure in ure in ure igrajo z njimi.

Ker slej ko prej, bo Mamica za kosilo naredila Troyev hrbet, babica pa njoke z Gabriello...

Ninsi said...

kere hude kure:)))))

mogoče se jih lotim naslednje leto:))

ja, jajčka v teranu so tudi meni super...samo da so daleč od umetnih barv, pa sem happy....aja, pa čebulna..najlepša:)))

lili said...

fino. sicer mislim, da z dveletnico to ne bo šlo. bom pa probala kaj podobnega s trdo kuhanimi jajci. vsaj tisto s teranom, če že drugega ne.:)

matilda said...

Kozlička (sosedova) sta bila šok pred dvema letoma...prav predvčerajšnjem sta ponovno dva prikobacala na svet. Pa sem rekla, Lunaaaa, kozličke imajo!!!! Gospodična-zaljubljena-v-Vampirja me je pogledala in zakolutala sa očima (kar je pomenilo, ne me fop..., ker pol jih pa pojeste). Še danes ne ve, da sem tudi jaz enega od tistih prejšnjih čisto malo, malo probala.

PolonaP said...

Saj pravim, tako je z današnjo mladino,
pili bi svežo človeško kri, če jim poveš pa da je obara iz Pufkota, pa celo popoldne cmizdijo.

matilda said...

Da samo cmizdijo, Greenpeace kličejo, pa za bogim sosedom sikajo...pa pse šuntajo za lovci (ok, ok, tu kolaboriramo).

PolonaP said...

Matilda, tole z Lovci: NIKAR!!!!

en masten, star Lovec upropasti s še toliko čebule in skrbi pripravljen bograč!

huana said...

ja ti jajčeka ispuhujem cijelu godinu,a kak moje dijete jede bar jedno jaje dnevno,znaš kolko ih imam!Esad,prije nego li ti pohvalim ideju i izvedbu,htjela bih s tobom i svim tvojim prijateljicama podijelila svojnačin puhanja jaja van iz ljuske:Kad probušiš rupicu gore i dolje na jajčeku,uzmi čačkalicu i probuši žutanjak,samo malo puhni i jaje je vani.I moja trogodišnja kći to može,nisu potrebna jaka pluća.A tvoji piceki su mi prekrasni.I divno je što sve radiš zajedno s djecom,to mi je najvažnije,nije bitno koliko i kako će izgledati,važno je zajedništvo!

PolonaP said...

Hanci06,

TO je pa dober nasvet.
zdaj, ko je glavna ovira odstranjena, pa lahko preplavim ves svet z mojimi Letečimi kurami!

HVALA

Karmen said...

:)
še dobro da so jajca (za enkrat) še v hladilniku. najbolj sem se bala izpihovanja, nikoli nisem še to počela pa mi ni bilo jasno kako rumenjak spavit ven skozi majceno, majceno luknjico z moji pljuči.

vixi - velike oči in drobni majceni kristalčki na skoraj črni podlagi?
polona, pavz je super ideja....

sam še spravit se je treba k delu!

Beseda za preverjanje: bight - zanka, zdej je razvozlanka
:o))

matilda said...

Glede, da se "več kot očitno" približujejo jajčni prazniki bi "prilepla" eno fashion jajčno fotko iz lanskoletnega farbanja pa nimam blage ideje kako. A sploh lahko (Hans in Hana sta...a zato ker imata blog?)

PolonaP said...

Matilda, fotke lepit v poste zna samo K. (SLOVONSKE TECHNOBE)
Morebiti jo naložiš kje na kakšen server (npr. flicker ali podobno, pa potem prilepiš link...)

ampak to so samo ugibanja...

matilda said...

Kkkkkkkk!!!!

Spela said...

Evo, jaz sem jih pa naredla. Kopija Polone :$
Look at: http://www.crtast.si/2009/04/13/vsega-po-malo/

Polona, upam, da si vsaj maaalooo ponosna name :D Sem se takooo trudila z učkami in brskala po tvojem blogu za inspiracijo ;) No, na koncu sem bila zadovoljna :)

Katja said...

Še moje poročilo: v soboto smo delali tvoje ptičke na delavnici (oroci stari večinoma 2-8 let). Bili so hmmm ... zelo različni, ampak zelo zelo všečni. Nastajale so srake, papige ... in tudi indijanci (tvoja krilca so prilepili čisto na vrhu glave), namestili smo jih pa kar na palčke in so bili SUPER!!!! Ful hvala za idejo in dovoljenje, verjetno se je pol ljubljane v soboto sprehajalo s tvojimi ptički. :)

p.s. Fotk pa žal ni, ker nismo imeli časa ... ampak sem prepričana, da bi ti bili všeč. :)

PolonaP said...

Špela, tvoje sem še videla, ko sem brskala po Črtastem.

Katja, se mi SUPER fino zdi.