Monday, April 20, 2009

Modna policija

Želela sem biti družbeno koristna in pripraviti Zakonik, ki bi služil kot podlago za delo Modne policije. Projekt je obsežnejši, kot sem si predstavljala, tako da ga bom objavljala po delih. Vaše sodelovanje je več kot zaželeno, ker le s skupnimi močmi bomo prigarali sartorialno neoporečno družbo:

v obravnavo predlagam osnutek:


Razglašam zakonik modne policije, ki ga bo sprejelo Frišno novo jutro, v tistem trenutku, ko bom zopet lahko stlačila svoja bedra v konfekcijsko št.36.


TEMELJNE DOLOČBE

1.člen

zakonik naj bo bogato ilustriran, da se neuka publika ne bo mogla izgovarjati na nepismenost!
(manjka slika)


2.člen

Kdor uporabi v eni povedi besedno zvezo "ŠPORTNO-ELEGANTNO", se bo prisiljen udeležiti "Tradicionalnega sprinta v visokih petah, bodočih nevest po Čopovi ulici ". Kazen se izvaja takoj, ugovor ne zadrži izvršbe. Priziv ni možen. Evropsko sodišče za človekove pravice se v tem primeru odreka posredovanju.
Športno

Zgornji slikovni prikaz ponazarja pojem "Športno".

Variacija na temo "Športno" se uporablja za: pobiranje krompirja, svaljkanje po kavču, bloganje, popoldansko spanje, nekateri pa ga uporabljajo tudi za tekanje po okoliških gozdovih.

elegantno in frisno
Zgornji slikovni prikaz ponazarja pojem "elegantno"

Variacije na temo eleganto se uporabljajo za: zastraševanje učiteljic in ostalih staršev ob priložnostih Govorilnih ur, za obisk elegantnih in mondenih prireditev in restavracij naše prestolnice in ostalih civiliziranih mest dežele slovenske, za ohceti, za obletnice valete, za tlako na delovnem mestu, kadar pogodba o zaposlitvi uporablja besede: "Osebni asistent, minimalno 6.000eur/mesec, neomejeni stroški reprezentance" ali pa : "Obvezen kostim s krilom v temno modri barvi in hlačne nogavice v kožni barvi"

frisno za vsak dan

Zgornji slikovni prikaz ponazarja "Za vsak dan".

Variacije na temo "Za vsak dan" se uporabljajo za: obisk gasilske veselice, nedeljsko kosilo pri tašči, šarmiranje otrokovega trenerja za tenis, kofetkanje, šoping in za tiste srečnice, ki služijo denar v sproščenem in ustvarjalnem okolju, npr. kot referentke na pošti.


pripombe: vsak komentar se šteje kot en glas. Revidirano izdajo in prečiščena besedila bomo objavljali ob posebnih priložnostih. Tretji člen sledi jutri. Zaželene so pripombe, predlogi, komentarji IN slikovno gradivo. So-avtorji bodo omenjeni (in Linkani) na koncu besedila.

Ker pa na Frišnem vlada nepotizem, glasovi članov moje družine in sorodstva štejejo za dve piki, RAZEN glasu moje hčerke: Allegre-Danijele-nadobudne-modne -policistke-iz-drugega-A-razreda, ki šteje za tri pike in glasu moje mačehe: Care-Mie-ki-ni-nikoli-modno-grešila-uradne-originalne-najboljše-ever-modne-policistke, ki šteje za pet pik.

19 comments:

K said...

spet nas hočeš likvidirati z nevzdržnimi dozami smeha. taka si ti, ja. :D

dajem svoj glas ZA.

Simona said...

Super post! se sprašujem, če si napisala zgodbico za ono. Definitivno glasujem za tretji različici, frišno za vsak dan. In če bi se kdajkoli lahko stlačila v številko 36 vam vsem kupim kremšnite!!!
:)

Barbi said...

Naglas se režim. Kako dobro. :)

Se strinjam z modno policijo, edino pri elegantnem bi dodala, da je to pododdelek elegantno-zategnjeno. Ker če bi se npr. v prvi obleki prikazala na poroki, bi ljudje lahko pomislili, da si prišla na pogreb. :) Zato bi morda v sekcijo "elegantno" vnesla še kaj več barv in življenja ... ker eleganca ni nujno dolgočasna. :)

... je rekla ena, ki živi v trenirki in kavbojkah. :)

Jana said...

odajam variacijo na temo "Šokantno odpičeno" za takrat, ko se oblečemo kot hočemo(čeprev nas potem tašča gleda in si verjetno misli: ja s kom pa moj sin živi??!!??; čeprav zamudimo priložnost; čeprav že dolgo časa nismo več najstniki; čeprav se še sami vprašamo: ja kaj sem si pa mislila!!???;)pa vsake toliko takoooooooo dobro dene. Vključeni so tudi primeri jutranjega bujenja - poštar brez usmiljena (moj outfit v teh primerih pa tudi ne!!! No, pa saj si ga zasluži, če me obišče brez pisnega povabila )Ali pa za take primere velja dosmrtna ječa?
Drugače pa moram rečt, da je zakonik zeloooo dobro postavljen in bo represijea uspela...

AllyRose said...

Šokantno odpičeno je najbrž to za kar sem sama izurjena in znam sestaviti kot vojak svojo puško.
Jana pozabila si dodati: ko zjutraj v pižami loviš psa na vrtu (razlogov nešteto) in je ta vrt le majhen delček prenatrpanega mesta.
Drugače me pa zapišite pod za vsak dan. K temu težim vsako jutro, samo... :)

K said...

A to bo tudi veljalo potem samo za nosilke številke 36? Pol se mi namreč ni treba sekirat, pa lahko ostanem v kategoriji "Nostalgija za srednjo šolo v '80"

PolonaP said...

Moje najljubše in najmehkejše:

IZDELAVA ZAKONIKA NAJ BI POTEKALA TAKOLE:

"Polona, predpišimo kamen za vrat, za vse tiste ki nosijo Yellow cab-ke (ne bomo) in dva kamna za nošnjo Crocs (bomo, bomo!)"

ali pa

"Predlagam, da se vse možakarje, ki se namenijo na Šmarno goro, pa se na prvem ovinku slečejo do spodne majice, ali bog ne daj do golega, sežene v skupno ogrado, kjer naj se, medseboj gledajo in vohajo, dokler jih usmiljene žene ne poberejo" (Možakarji, ki nimajo vampa, poraščenih prsi in več kot 180, npr. Seba Cavazza, Jure Košir
in Hugh Jackman, dobijo "get out of jail free" karto pri odboru Frišnega)

ali pa
Vse ki furajo VIDEN muffin tops (špeh, ki gleda nad kavbojkami z nizkim pasom) naj... (vstavi primerno sankcijo)


IN TAKO NAPREJ...!!!!!

Jana, dobi pol točke. Še pol jo dobi, ko nam naredi slikco.

Vse ostale, MORAMO SE BOLJ POTRUDITI! Prosim, saj STE V SLUŽBI! Poglejte levo, poglejte desno in PREDLAGAJTE!

PolonaP said...

Re: Simona
Sem. Ne da je bila objavljena. (ampak RES ni bila THAT good. Mogoče napišem popravo, pa vam jo v zabavo dam za prebrat)

Re:36
ČE bom JAZ še kdaj zlezla v 36, vas tudi VSE peljem na kremšnite.
Ampak trenutno mi je prav 42,
kar je res OGROMNO.

K said...

Hihi, jaz bom še naprej špilferderbere. V službi sem od 6h. A se po tvojem zakoniku v službi sme biti v spalni srajci in podprt z blazinami na kavču? Saj pokrita sem z dekco, no.

Ampak en predlog imam: predpišimo stanje pod mlinskim kolesom za vse tiste, ki se ne umijejo niti v nedeljo zvečer in jim smrdijo podpazduhe, ko dvignejo v luft roko v ponedeljek zjutraj. Ale, razumem, da je recesija, pa da ohranjamo planet, pa je treba vodo šparat, ampak za božjo voljo, naj ljudje nikar ne smrdijo v ponedeljek! A ni ponedeljek že brez tega dovolj ponedeljkast?

K said...

Simona, nikar ji ne verjemi, bila je THAT good.

Anja said...

Tako dolgo že nisem spremljala tvojega bloga, da sem skoraj pozabila, kako si duhovita:)))
No, jaz kot pravnica bi imela kakšno pripombo na pravice zadevnih oseb, ampak se bom vzdržala:))
So mi pa všeč vse tri opcije, ker tudi vse tri koristim. Vsako zase, da se razumemo:))

VIXI said...

Jaz se kar sama predam in zahtevam 50% popust pri plačilu globe. Sicer ne uporabljam oksimorona športno elegantno, ne nosim muffin stila, nosim pa crocse a le v radiju cca 10 m od hiše, pa še to tiste prikupne kosmate in še vedno trdim, da so grdi kot sam vrag. Za voljo udobja sem pripravljena nositi dva kamna okrog vratu - najraje dva nadvse fino brušena briljanta. Se mi zdi, da bi lepo dopolnjevala crocse, udobne yoga pants in mehak flis.

Zahtevam strokovno komisijo, ki bo izvajala brezplačno pomoč nam, ki smo brez stila, brez sramu in brez denarja namenjenega oblačilom, ki bi vsaj približno sodila skupaj. Denar je jasno večinoma namenjen umetniškim pripomočkom in materialu, ki ga ne potrebujemo ter mačkam.


Za vse ki namerno in prostovoljno nosijo premajhne kavbojke k svojim trebušnim blazinicam bi jaz zapovedala še pod prsmi zavezano karirasto srajco.

PS:tako kot je moje oblačenje brez stila, je takšno tudi moje pisanje. Vem da nisem v nobeno pomoč.

PolonaP said...

Anja,
ti kot pravnica, bi lahko RES lahko pomagala pri sestavi Zakonika. Če te skrbijo osebne svobiščine, lahko na koncu vsakega člena, dodamo stavek: "Na Frišnem se vsi izražamo svobodno in enakopravno, samo da se eni izražamo BOLJ sbobodno in enakopravno kot drugi"

A tako bi šlo?

Mislim, TI si pravnica. Jaz sem samo predlagatelj.(in vrhovni sodnik in represivni organ v eni osebi, ampak pustimo to)

PolonaP said...

o.k. Vixi,

pol ti je oproščenega, ker:
a) se kesaš
b) zavedaš svojih grehov
c) si se ponudila, da napišeš 120besed za 6.člen: "o nošenju diamantov, Crocsov, krzna, mufin topov in karirastih srajc zavezanih pod joškam, na dan počitka"

In RADI imamo tvoje pisanje. (čeprav je res, da se NIKOLI več, ne bom mogla ubraniti mentalne slike Vixi za compom, s pol kumarice v ustih, medtem ko se ji kolca s polnimi usti kefirja. Ampak zato si si SAMA KRIVA)

matilda said...

Predlagam še oddelek nore mix&match kombinacije, ki spadajo pod Zelo-štekam-kaj-gre-skupaj, ostali-pa-nimajo-pojma, ker me zgroženo gledajo, ko po svetu vandram v zelenih žabah, pikastem krilu, s črtasto torbico in karirastim trenčem (barvna kombinacija zelena-azurna-rdeča-rumena) Seveda pa je baza črna majčka. Moja mati se še vedno ni navadila.

srečkica said...

ojej, od kar sem mama, sploh več ne opazim raznih modnih čudežev in čudnikov.

tako, da ne morem pomagat sestavljat zakonika, ki je neizmerno duhovit.

p.s. polonap bi ti mogoče bila pripravljena ilustrirat kakšno mobilno aplikacijo?
če te kaj mika, se javi na moj email- lepabela@gmail.com

Anja said...

Saj, če imaš visoke sposobnosti lobiranja, boš Zakonik spravila skozi, ne glede na morebitne pravne pomanjkljivosti :)))))

Anja said...

Sem prej pozabila dodati.
Zadnjič sem na ulici srečala gospo okoli petdesetih, obuto v srebrne športne copate, pink hlače, bela jakna, bela torbica( tu zdaj nisem ziher ali je bila bela ali srebrna). Zato predlagam, da v Zakonik uvrstiš poglavje Kazni, v katerem določiš najostrejše kaznovanje za tiste, ki s svojim total out modnim slogom povzročajo morebitne šoke in poškodbe.

Izgubljena. said...

Loool! :D Sem se nagledala pa nasmejala - če bo tole uzakonjeno, se bom, obljubim, poskusila držat pravil! :)