Friday, March 20, 2009

Nikoli nisem razumela ljudi, ki so prebrali knjigo, ki jim je tanarboljša v življenju samo enkrat...Ali pa dvakrat...
Jaz svoje najljubše knjige berem po ... Bi mi bilo nerodno povedati po kolikokrat. Razpadajo. Ušesa imajo. Veliko večino posedujem v nekaj izvodih.

Če vzamemo V vrtincu: v rosnih osnovnošolskih letih, tam okoli sedmega razreda sem jo prebrala prvič... in do konca faksa, sem jo prebrala gotovo petnajstkrat v angleščini,tako za avtentičnost, par krat v francoščini, tako za vajo in neskončnokrat,neskončnokrat, tako za tolažbo, v slovenščini...
Mene to pomirja (ja, točno tako kot pomirja majhne punčke, ki želijo da se jim večer za večerom za večerom, za večerom bere "Bibi iz oglasnega stebrička"), takrat ko sem se najbolj spopadala z iskanjem svoje identitete in prvimi korakci v samostojnost je bila Scarlett opora in njen svet je bil izhod v magični svet, kjer so vsi fantje stali okoli moje mize in prosili za dovoljenje, da mi kupijo gin tonic.

21 comments:

Simona said...

Kak cortkano! Sem vesela, da sem dočakala končano, mi je ful všeč!

AllyRose said...

Polonap, to s knjigami je čisto res. Moje najljubše so tako oguljenje in popackane (raje ne povem od česa vsega), da bi me bilo res sram kakšno posodit. Samo jih itak ne bi. :) So neprecenljive vrednosti in jih moji potomci SIGURNO ne bodo nikoli v kanto zagnali.

Karmen said...

Lepo.

Izgubljena. said...

V otroštvu sem svoje najljubše prebrala cca. petkrat (to se še vedno ne približa številki 15:)) . Zdaj berem malo, ampak svojih najljubših vseeno ne preberem več kot enkrat. Tako kot več kot enkrat ne pogledam najljubšega filma.

Ali pa še bom, kaj pa veš :).

K said...

Jaz tudi ne razumem. Jaz svoje najljubše knjige prebiram znova in znova. Ampak omejiti se na eno ... nak, to pa ne gre. Vsaka gre k drugi priložnosti.
Po drugi strani ... moj sine knjigo, ki jo prinese iz knjižnice, skoraj zagotovo prebere več kot 2x, preden jo prvič vrnemo. Tega pa spet ne razumem. Ampak to je njegova stvar :)

matilda said...

Moja mantra-knjiga je Hiša duhov...še vedno jo iščem v trdi vezavi v italijanščini.

K said...

Allendejeva?

PolonaP said...

Joj meni je bila tudi tako všeč...

..v resnici sem najprej gledala fim in mi je bil zelo všeč (me je kar preganjal) ne da bi vedela za knjigo. Potem sem brala celo zbirko
House, pa Portret v Sepiji in mislilm da je bila Hči sreče (ali nekaj takega)

Všeč?
House of spirits je bila DALEČ najboljša.

Čez Zorrota se sploh nisem pretolkla.

matilda said...

Allendejevo sem odkrila prav z Hišo duhov (in film mi je bil naknadno tudi všeč-gledam vsakič, ko ga predvajajo) oz. ni res, prej mislim, da sem prebrala Paulo (ali pa ne, who cares) in me je očarala. Poleg duhov mi je njena najljubša knjiga še Afrodita (toliko poltenih receptov na kupu z vsemi sočnimi opazkami...), naslednje knjige pa mi niso šle več, je začela "štancat" vsaj tako se mi zdi.

Šolanje na domu-Waldorf said...

Ok, čeprav so obrazi fotografije, je še vedno svetovno! :):) Sem brala tvojo temo na Otočku, pa je nekako ta ideja prišla na dan, zato sem te obtožila, da tako fajn rišeš. :)
Lp, Nataša.

Spela said...

Ponižno priznam, da nisem gledala/brala Mary Popins in/ali V vrtincu. ”blush ”blush” ”blush”

Priznam tudi to, da si me navdušila in se bom lotila obojega! Kaj je boljše knjiga ali film? Film Mary Popins je že na računalniku...je boljše brat knjigo?

Sama sem najljubše knjige prebrala 1x...how wierd am i? :D
Sem pa filme gledala do onemoglosti...Dirty Dancing :D

matilda said...

Knjiga, zmeraj knjiga!

PolonaP said...

Spela meni Mary poppins knjiga ni bila čist nič všeč (taka pozno vikzorijanska angleška otroška klasika...je potem Alica MUCH, MUCH better)

1.BERI v vrtincu
2.GLEJ v vrtincu
3.Glej Poppinsovo, ko boš imela za likat/štumfe za zlagat ali podobno.

PolonaP said...

te pa čisto zastopim glede Dirty dancinga:
NOBODY puts Baby in a corner!

McCrafty /Klavdija said...

tudi meni je všeč cela slika :)...se je ap iz neznanega razloga ob moji postelji ponovno pojavila knjiga ....hmmmm uganeš katera :)..ko le ne bi bila tako debela, da bi jo nosila s seboj na vlak :(

PolonaP said...

menjaj trde platnice za paperback in vzemi sabo Taveliko torbico:

z veliko knjigo v roki, te nobena mamca ne bo upala dregat s torbico, češ dekl'ca odstopi prostor starejšim.

Jim bo vsem jasno da tako veliko in debelo knjigo lahko bereš samo sede!

Spela said...

Evo...likam in gledam Poppinsovo ;)

matilda said...

Mimogrede, moja nehčerka alias nenečakinja je prvo, kadar sva sami in se vesi po meni in se dela, kot dva sva v bližnji sorodstveni vezi (ker jaz bi bila takoooooo coooool mama (ja veš da)), tadrugo pa takrat, ko pametujem in povem, kaj in kako in se predvsem ne strinjam z njo (kar pomeni, da nimam pojma in si mislim isto ko mama in sploh ne štekamo nič...in ne štekam, da je seveda je Chanelov svinčnik boljši kot katerikoli drugi, ker ona nosi leče. Halooooo Chanelov svinčnik???? Nono bi morali razglasiti za opravilno nesposobno in ji določiti skrbnika!).

PolonaP said...

jasno, chanel svinčnik!
Vsi ostali izzovejo hudo alergijo.
jasno.

Karmen said...

Se strinjam s Polono. Chanel, itak! Alergija. Neizogibno.
Zadnjič sem se z mularijo ustavila na kozmetičnem oddelku v Mullerju, sem pač nujno potrebovala maskaro. Med tem ko sem se sama odločala med uno za 10 €, uno za 15€ in uno za 18€, mi pride tamala z roza bleščečim lipglosom, ki je bil seveda Chanelov! Halooo! Izmed vseh ji je bil ravno tisti edini najbolj všeč. Sploh ne vem kaj je iskala v tisti vrsti polic? Jaz sem bila v naslednji, "tacenejši".

Karmen said...

Aja, lipglosa seveda ni dobila, da me nebi kdo narobe razumel!