Wednesday, March 11, 2009

Jaz imam doma ene papirje, ki naj bi dokazovali, da sem akademsko izobražena. Res da so mi prvega dali zato, ker sem znala tako neverjetno lepo risati in ker sem vedela katero obdobje je pred in katero za renesanso, ampak ta drugega sem pa dobila, ko sem doštudirala neke izreeeedno resne vede ekonomske smeri.

In jaz bi pogrnila , flop flopitipop, na testu iz NIT (naravoslovje in tehnika), če bi ga po kakšnem nesrečnem naklučju morala pisati namesto moje Četrtarke (9 let).
Dragi Bedanec, sicer pravi da so to osnove splošne razgledanosti (revež je genetsko pofaulan -vstavili so mu več RAMa, kot ostalim, pa pomni vse mogoče bizarnosti).... ampak dajte mi odgovoriti na tole vprašanje:

Poznamo tri različne vrste žil:--------------,-----------------,-------------------.
-----------------------so žile odvodnice, -----------------------so žile dovodnice.


(jaz več ali manj brez zadrege odgovorim na prvi del vprašanja, samo zato, ker je Četrtarka zadnji teden hodila po hiši in recitirala kapilare, arterije, vene, kapilare, arterije, vene,kapilare, arterije, vene, kapilare, arterije, vene... Za žile odvodnice in žile dovodnice imam wikipedijo.)
Se moram vsake toliko spomniti, da ima moja Četrtarčka v resnici fantastični učitiljici, ki nista čisto nič krivi, da njun opis del in dolžnosti pravi: Vtepite v betice četrtarčkov latinska imena za črevesne resice, požiralnik in pljučne mehurčke.
Ker ko našima Tršicama pustijo proste roke, potem s taistimi četrtarčki izdelujeta čudovite stvari. Kot so recimo ta vrata iz Das mase.
Čudovit projekt: Otroke sta poslali "na teren" s skicirko in fotoaparatom in potem so, oboroženi z materialom, ki so ga sami prinesli, naredili reliefe pravih, obstoječih vrat.
Pa naj še kdo reče, da življenje na vasi nima svojih prednosti!

18 comments:

Sonja said...

Grrr... a boš že nehala dražit s to vasjo v primerjavi z mestom???? :))))
Tele teme so tudi pri nas na tapeti, vse o človeku pišemo (no, pišejo) prihodnji petek :) Vse kar sem pozabila, sem se zdaj na novo naučila.
Vrata so pa božanska. Vsa pohvala malim umetnikom, še bolj pa šicam, ki take reči vzpodbujajo.

Anja said...

Krasna vrata. pri nas na vasi pa nimajo toliko lepih starih vrat na hišah.

Barbi said...

Tale vrata ... ja, res dobra ideja Tršic. :) In odlična izvedba učencev!

Biljana said...

Vrata so fantastična, pravi umetniki so.

VIXI said...

Ima vas prednosti, sploh kul vas, ki ima kul stare hiše, s kul starimi vrati.

Kako ne veš katere so dovodnice? Tiste, ki jih je treba prerezati, če želiš, da srce čim hitreje ne pride več do krvi in utripne v prazno.
Vene so sicer malo over rated ampak kako bi se pa slišal komad "Imala je oči boje aorta, boje aorta, boje Dunava..."

PolonaP said...

Bemštiga, SAJ so nam razlagal', da če želimo, da stranke čim prej krepnejo, naj jim prerežemo vrat, ne pa gumitvista, ampak sem verjetno spet na ušesih sedela!

Sv3der said...

polona, gumitvist smo rezali fantje puncam, ki so nam bile vsec ;) ... (sem dobil preblisk med pisanjem tega, da kaksni fantje prerezejo zilo dovodnico tistim puncam, ki so jim vsec, ampak oni potem ne dobijo podpisa domov)

-sv3

matilda said...

Ah, mene pa primerjava med vasjo in mestom sploh ne gane, saj je vsa Slovenija ena velika vas.

Sem pa slišala za fenomen učenja in ponavljanja z otroki (razni gejzirji pa vzporedniki), ko znanje (pri straših) traja natanko eno popoldne. Možgančki so v naših letih zeloooo selektivni. on/off:-)

Ideja z vrati je enkratna, ker jih bodo od zdaj naprej tudi dejansko videli, opazili, primerjali ...Prava tršica! Ko bi le bilo več takih. Ponavadi pride 1in 1/2 na šolsko leto.

BojaMoja said...

Pohvala tovaršicam, da spodbujajo otroke na tak način. Hiške so čudovite :)

Hali said...

Prekrasna vrata...res pohvala učiteljicam. Na žalost so takšne vse bolj redke, se mi zdi...

K said...

ej, polona, mene pa zanima, kaj ti sicer počneš, sej veš, za dinarje služit? sploh s takima dvema diplomama? :)

david santos said...

Excellent postind. This is Art! You are Master!
Excellent inspiration. Have a nice day!!!!

PolonaP said...

Thanks David, for your lovely comment,but regarding THIS post, I was only the curator of the lovely "Old doors in our vilage" exibition...

Jana said...

Vsa pohvala tršicam za ustvarjalnost in seveda učencem za dobro izvedbo.

Ah, pa saj si ne moreš vsega zapomnit, kam bi pa prišli, če bi se nam vse informacije nalagale v možgane. Zato sta sedaj stric Google in teta Wikipedija. :)

moi said...

Dober projekt vrat, svaka čast tršicam (ki pač gonijo svojo čimvečsimorašzapomnitkertakonebošvečvedelkajsiseučil). Naš šolski sistem je pač en velik dinozaver, ki ga ne premakneš.

moi

Maja said...
This comment has been removed by the author.
Ninsi said...

uu, zakon vrata:))

PolonaP said...

in zakon Turšice!