Wednesday, January 7, 2009

Pepelka
Čas je, da tudi moja predpubertetnica, moja šobasta, velikooka Ježika dobi svojo Škaklo. Ježkina bo Pepelka. Sicer ne čisto po Perraultu, ker ne maram (ne znam) risati krvavih scen. Mojima hčerkama v pravljici najbolj trga tema medsesterskega ljubosumja. Sta se strinjali:" da je bilo res pravično, ko jima je vrana oči skljuvala", sicer pa sta veliko bolj nakljonjeni Disneyevim saharoznim verzijam, kot folklornim originalom.
Skice za zlobni sestri:


V eni izmed mojih naljubših knjig: The Uses of Enchantment: The Meaning and Importance of Fairy Tales (Penguin Psychology) by Bruno Bettelheim, ki je pri nas razprodana, ovbe, ovbe, piše, da bi morali otrokom postreči z originalnimi verzijami, ker so polne "psiholških momentov" in pomagajo otroku da predela npr. jezo in sovraštvo do sestre

(kako bi lahko ves čas ljubil sestro, ki deli s tabo sobo, daje SVOJE prahce in smetke na TVOJO mizo, gleda čez TVOJ del okna in sploh ves čas krši tvoje ozemeljske pravice. Da ne govorimo o tem da sestra vedno dela manj. In vedno dobi lažje opravke)

tako da ima "dovoljenje", od starša, ki pravljico bere, ali še bolje, pripoveduje, da sovraži zlobno (pol)sestro.

Pa vsa nasprotujoča si čustva do Mamicemoje, ko se Mamicamoja prelevi v zlobno mačeho in s peklenskim smehom zahteva;

poberi-za-sabo, nalogo! dol-z-računalnika, nalogo!, ugasni-televizijo, domačo nalogo!, pripravi-mizo, nalogo!, pospravi-za-sabo,NALOGO!, kapo-gor, nalogo!, zahlači-majico-v-hlače...

in potem lahko Fižolček naredi ločitev med Mamicomačehozlobno , ki disciplinira, nerga in postavlja nerazumne zahteve in Mamico mojo, ki pocrklja in poljubčka in naredi palačinke. Bojda jim to strašno dobro dene, našim otrokom.

Rabim skicirko. Kje kupiš DOBRO skiciro, s hrapavimi listi, A4 formata, deeeeebeeeelo in ne ravno oblečeno v krokodilje usnje z zlatimi intarzijami za 80eurov?

Za recimo 6eur?

2 comments:

Simona said...

No če je še nisi našla skicirke, v city parku so imeli v tisti trgovini z barvami nasproti hervisa, dve skupaj + svinčniki - precej poceni. Samo ne vem če akcija še traja :)
LP
Simona

PolonaP said...

imam.
kupila v Artu, samo tistemu zraven križank.
Ni idealna, ampak sploh ni slaba.